torsdag 22 augusti 2013

"Svenskarna kväver invandringsdebatten"


Bjørn Stærk
I Sverige är vi så vana vid förtigandet och lögnerna i etablerad media att vi ser det som självklart. Vi har vant oss vid ett klimat där en enda hållning ständigt trumpetas ut från makten och där oppositionella demoniseras och hånas. Det kan då vara nyttigt att se hur man redan i våra grannländer uppfattar Sverige som ett mycket speciellt land.

För ett par dagar sedan skrev den norske författaren och debattören Bjørn Stærk ett inlägg på Avpixlat, där han ger en norsk bild av likriktningen och polariseringen i Sverige. Själv har jag tidigare resonerat kring detta i mitt inlägg "Fördumningen och polariseringen", som även publicerats i Dispatch International.

En norsk läsare tipsade mig om ett par inlägg Bjørn Stærk gjort i norsk media i detta ämne under augusti. I ett inlägg i Aftenposten skriver han om Karl-Olov Arnstberg och Gunnar Sandelins bok Invandring och mörkläggning, En saklig rapport från en förryckt tid under rubriken "Svenskarna kväver invandringsdebatten":

"Arnstberg och Sandelin kommer med en vetenskaplig och starkt invandringskritisk bok, och blev enligt dem själva och meningsfränder bemötta med total tystnad i det svenska debattklimatet. Av de stora rikstäckande tidningarna, var det bara Aftonbladet som tog upp boken. Och det med anklagelser om rasism - illustrerat med en bild på en nynazistisk demonstration 2007. Boken togs dock upp av flera danska tidningar."

Denna förljugna recension tog jag själv upp på bloggen här. I Aftenposten kommenterar Karl-Olov Arnstberg reaktionen:

"Vi tog det närmast med en suck. Svenska medier har fått högerextremism på hjärnan, och kallar allt för det. Det blir lite som om de jagar ett spöke - denna typ av extrema grupper finns på båda sidor, men de är väldigt små."Bjørn Stærk, med sina norska ögon, hade svårt att förstå reaktionerna:

"Jag kunde inte förstå mottagandet boken fick när jag läste den. Det säger väldigt mycket om Sverige, både att Aftonbladet använder så starka ord och att ingen talar om det efteråt. Självklart tycker inte alla svenskar att boken är rasistisk, men de förstår att det blir bråk om man själv ger sig in i debatten. Därför blir det väldigt svårt att tala om det."

Även Arnstberg kommenterar skillnaderna mellan de skandinaviska länderna:

"Sverige skiljer sig från Norge och Danmark, kanske inte politiskt, men i debatten. De vågar att prata om det. Jag tror nästan att det är svårt för norska debattörer att föreställa sig hur totalt locket ligger på här i Sverige."

Elin Ørjasæter driver tillsammans med maken Nils Gullak Horvei förlaget Trolltekst. De har gett ut Bjørn Stærks e-bok "Oppdra folket". Hon är förbluffad över bristen på invandringspolitisk debatt i grannlandet, och kommenterar bokens kapitel om Sverige:

"Kapitlet berättar hela historien om konsekvenserna som invanderingen fått i Sverige. Det visar hur olika svenskar och norrmän är. I Norge har du en liten grupp personer som menar att man inte skall yttra det ena och det andra, men i Sverige är den hållningen allenarådande."

Hon lyfter även fram Fredrik Reinfeldts drag, när han för att tukta väljarna, hellre ökar invandringen än låter sig påverkas av Sverigedemokraterna:

"En skrämmande elitistisk tankegång. Det är för närvarande synd om svenskarna."

Låt oss avslutningsvis ta del av ett uttalande Bjørn Stærk gjort för den invandringskritiska sidan Document.no:

"Svenska kulturpersonligheter och akademiker vill rädda Norge från främlingsrädsla och fascism, och finner rötterna till detta i nynorsk, skidåkning och Kardemomme by. De framstår som verklighetsfrånvända och arroganta. Men kanske behandlar de oss så för att de är vana att behandla sitt eget folk på samma sätt? Och är vår egen hållning till de demografiska förändringar vi genomför bättre? Detta är historien om hur de två färska invandringsländerna som inte vet vad de gör, inte vet vad de vill, och inte är säkra på om de har lust att prata om det."Inga kommentarer:

Skicka en kommentar