torsdag 5 september 2013

Asociala romer flyttas till "aso-containrar"
Jag brukar här inte ta upp enskilda händelser eller brottsfall, eftersom jag vill föra debatten på en mer principiell nivå, och inser att det finns slödder inom alla folkgrupper. Visserligen brukar fall som handlar om familjer som trakasserar hela stadsdelar eller byar, påfallande ofta innehålla romer, men det är inte den främsta poängen med detta inlägg. Det finns andra intressanta aspekter med nedanstående klipp.

Observera till att börja med hur holländsk media skildrar det; det är inte tal om några förskönande omskrivningar eller döljande av etnicitet. Det är också intressant hur staden löser problemet och att man helt enkelt benämner de nya bostäderna för "aso-containrar". "Aso" är, som ni förstår, vardaglig holländska för en asocial person.

Detta fall handlar om en en romsk familj, i stadsdelen Noord i Amsterdam, som i många år varit till besvär för hela sin omgivning, men som grannarna nu äntligen lyckats få bort. Självklart talar då den skyldige direkt om "mänskliga rättigheter" och "rasism". Var är Maria Leissner och Cecilia Malmström?Det är sedan knappast några "containrar" det handlar om. Tidningen besöker även de nya bostäderna och bjuder oss på en liten rundtur. Dessa förtryckta romer har det kanske trots allt ganska bra i Västeuropa, där de kan härja hur de vill, och ändå få bostäder av skattebetalarna? I dagsläget står ytterligare 7-10 familjer på tur.
De Telegraaf4 kommentarer:

 1. Dom får väl plocka ut inredningen, så blir det bättre plats

  Så här cynisk brukar jag inte vara, men överraska mig gärna positivt med ett nytt reportage om några månader

  SvaraRadera
 2. Kom förresten att tänka på att det ingår i deras kultur, precis som Islam har vissa (hrmm) inkompatibla inslag. Får ej kränkas

  SvaraRadera
 3. Standarden på boendet verkar vara hög, t.ex. kylskåpet har is-enhet för drinkar, bekväma möbler men ganska trångt. Med sovenhet av samma storlek kanske det räcker.

  Men troligen är allt förgäves. Jag misstänker att invånarna ganska snart kommer att sälja inredningen och kräva nytt, eller helt enkelt förstöra den för skojs skull. Vore intressant att följa vad som händer i dessa boenden.

  SvaraRadera
 4. http://www.dailymotion.com/video/xn4ycd_hotell-paradiset_lifestyle

  Jag tänkte på denna film från Jambol, Bulgarien. Det är väl inte så konstigt om man lever i en kultur som går ut på att inte beblanda sig med gaje, utan snarare lura honom så mycket som möjligt; om man då får varor som kan omvandlas till hårdvaluta, så gör man såklart det. Det stora sveket är att inte respektera deras kultur och behandla dem därefter. Lästips: Arnstberg, Svenskar och zigenare, 1997

  SvaraRadera