torsdag 5 september 2013

Front National redo för de största städerna


Christophe Boudot, FNs kandidat i Lyon,
här tillsammans med parlamentsledamoten
Marion Maréchal-Le Pen
Historiskt har Front National varit relativt svagt i de stora städerna, men med ständigt ökande opinionssiffror siktar partiet nu mot att framkalla triangulaires i de andra valomgångarna i Paris, Marseille och Lyon. Dessa triangulaires innebär att tre partier går vidare till den andra omgången, normalt sett högerpartiet UMP, vänsterpartiet PS och Front National.

Florian Philippot, vice-president FN
Partiet vill göra Paris till "ett nationellt exempel" och "kasta om de etablerade valresultaten" i de stora städerna vid nästa kommunalval. FNs vice-president Florian Philippot vill vända vinden och presenterade i tisdags två undersökningar från Ifop.

Den ena undersökningen ger FN 8% i Paris, med Wallerand de Saint-Just som toppnamn, medan den andra ger kandidaten Christophe Boudot 11% i Lyon. Dessa resultat skulle ge FN en tredje plats och är betydande ökningar sedan tidigare undersökningar.

Vid kommunalvalet 2008 fick FN endast 3,2% i Paris och 4,2% i Lyon. Florian Philippot menar också att partiet skulle kunna uppnå bra resultat i Bordeaux, Strasbourg, Reims, Metz med flera. I Marseille, räknar Socialistpartiets kandidat Eugène Caselli med att FN mycket väl kan framkalla triangulärer i stadens åtta sektorer och få minst en vald per sektor, vilket skulle tvinga PS och UMP att tillsammans styra staden.

Wallerand de Saint-Just tror att FN kan få fem representanter valda i Paris och därmed bilda en partigrupp i Paris stadsråd. Enligt Florian Philippot kommer "den nationella riktningen slå igenom massivt" i Paris och Saint-Just kommer att "störa tvillingsystrarnas spel". De båda tvillingsystrarna som avses är de två stora partiernas kandidater; PS Anne Hidalgo och UMPs Nathalie Kosciusko-Morizet.

Wallerand de Saint-Just,
FNs toppnamn i Paris
I Paris är FN starkast i stadens östra delar; 13e, 16e, 17e och 15e arrondissementet, där partiets kandidat Charlotte Soula räknar med att få över 10% av rösterna. Detta erkänns även av Nathalie Kosciusko-Morizets krets och en av hennes talesmän säger: "Vi ser hur en vrede växer fram i vissa kvarter när det gäller säkerheten". Triangulärer i stadsdelar som 15e och 17e skulle sätta käppar i hjulet för UMPs kandidater.

I Lyon visar undersökningen att den romska frågan ligger högst på intresselistan, vilket inte förvånar den sittande socialistiske borgmästaren: "Jag har ringt i varningsklockan i månader" och tillägger att "majoriteten av denna grupp saknar vilja att integrera sig" och att de borde leva i sitt ursprungsland.

Kommunalvalen sker mellan den 23e och 30e mars 2014.

Le Figaro


5 kommentarer:

 1. Det är underbart att se ett uppvaknande runt omkring oss i europa vi kan nog behöva lite draghjälp så opinionen vaknar i sverige.
  Tack till dig tobbe för en kanonbra blogg
  Hälsningar
  En sd medlem

  SvaraRadera
 2. FN borde väl ha minst 80% i stöd vid det här laget tycker man ju eller vill fransmännen bli islamiserade???
  Hursomhelst så hoppas jag att FN går starkt framåt i Frankrike.
  Ett stort tack till Tobbe som ger oss löpande information om vad som händer i Frankrike.

  SvaraRadera
 3. Frankrike er et stort EU land, men det skrives svært lite om de politiske forhold i Norge. Derfor er det svært viktig at noen følger med i den fransk talende delen av europa, all honør til deg for det.

  SvaraRadera
 4. Tack till alla er som är intresserade! Vad som händer i Frankrike, och då i synnerhet avseende Front National, lär vi aldrig se i svensk, och tydligen inte heller norsk, media. Bland annat därför vill jag lyfta fram det och ge en sannare bild.

  SvaraRadera
 5. Får inget grepp om situationen i Frankrike. Kan inte heller ta till mig det franska politiska språket. Alltför storvulet! Tror varenda fransk politiker att de är Ludvig XIV? Är nog ingen frankofil men håller med norrmannens kommentar om att franska förhållanden är dåligt belysta i media.

  SvaraRadera