lördag 7 september 2013

Den förstörda staden Marseille redo för Front National
För ett tag sedan tittade vi på situationen i Marseille, i inlägget "Gängvåldet i arabiska staden Marseille". Frankrikes näst största stad är svårt härjad av en hög andel nordafrikanska muslimer, där skyhög kriminalitet, våld och dödsskjutningar med kalashnikov hör till vardagen. Regeringen har i år skickat dit ett stort antal poliser från grannregionerna och det har till och med talats om att sätta in armén.

Allt fler av Marseilles invånare inser att Front National utgör det enda hoppet för att rädda staden. Medan de offentliga makthavarna, UMP och PS, förefaller maktlösa i staden, hoppas Front Nationals president att hennes parti får ett strålande valresultat i kommunalvalen.
 
Marine Le Pen på besök i tvålfabrik
i Marseille tidigare i år

Det har blivit en besatthet hos UMP och PS i Marseille: hur mycket kan Marine Le Pens parti öka i staden? Vågen av våld som drabbar staden kan endast gynna Front National. Redan vid presidentvalet 2012 erhöll Marine Le Pen 21,2% av rösterna i Marseille.
Visserligen brukar resultaten i kommunalvalen bli lägre än i presidentvalet, men FNs resultat för Marseille i parlamentsvalet är en god indikator på partiets chanser i mars 2014. Vid parlamentsvalets första omgång uppnådde partiet 20%, vilket visar på en lyckad mobilisering av väljarna. I vissa av stadens stadsdelar, kallade sektorer, är resultaten mycket bra; man fick i 6e 22,7%, i 7e 23,7% och i 3e hela 29,9%. I det sistnämnda distriktet lyckades Stéphane Ravier, som leder partiets lista för Marseille i kommunalvalet 2014, ta sig till den andra omgången där han samlade 49,01% mot socialisten Sylvie Andrieuxs 50,99%. Hon blev sedermera dömd för förskingring av allmänna medel. UMPs kandidat lyckades inte ens ta sig till andra omgången.
 
I Marseille utgör UMP, PS och FN tre jämnstarka krafter och om valet skulle leda till en triangulaire, det vill säga tre partier i andra omgången, är det omöjligt att säga vem som slutligen skulle bli störst.

I juli släppte opinionsinstitutet Ifop en undersökning som visade att 26% av Marseilles invånare avsåg att rösta på FN i valets första omgång, bakom UMP (32%), men före PS (23%). I ljuset av dessa siffror verkar det säkert att FN kan bilda en grupp i kommunstyrelsen 2014, vilket skulle innebära att varken UMP eller PS kan uppnå absolut majoritet, och därför tvingas till en bred koalition för att utestänga FN. Dessutom är det fullt möjligt att FN kan tillsätta en eller två sektorborgmästare. Stéphane Ravier skulle kunna erövra borgmästarplatsen för den 7e sektorn, som är stadens största, med 150 000 invånare.

Sedan regionvalen 2010 har partiets uppgång i staden varit spektakulär. Listan på mord, stigande arbetslöshet, regeringens impopularitet och mängden politisk-ekonomiska affärer där socialister är inblandade, krattar manégen inför kommunalvalen. För att ytterligare understryka stadens betydelse, har Marine Le Pen valt att förlägga årets upplaga av FNs sommaruniversitet i Marseille.

Le Figaro
4 kommentarer:

 1. Borde du inte sluta använda PayPal med tanke på deras agerande mot både Avpixlat och Dispatch International?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det kan man tycka...skall bara hitta ett bra alternativ först.

   Radera
  2. Flattr, det kommer garanterat inte släckas ner, drivs av piratebay-grundarna som har liknande åsikter såsom Flashback om internet-frihet. Prisa gud för nördar.

   Radera
 2. Marine Le Pen behövs ! Järnlady :-)

  SvaraRadera