fredag 6 september 2013

"Främlingsfientlighet in i norska regeringen"


Aftonbladets ständigt grötmyndige pk-krönikör Daniel Swedin försöker sig idag på en liten, och givetvis patetisk, analys av det norska valet. Trots att han är socialdemokrat, bryr han sig inte så mycket om huruvida det blir Arbeiderpartiet eller Höyre som bildar regering. Den stora frågan är istället om Fremskrittspartiet kommer att ingå i regeringen. Det blir oftast pinsamt när svenska journalister skall kommentera den politiska situationen utomlands, eftersom de förutsätter att hela Europa ser ut som Sverige och att det är fullständigt normalt att varje parti som vill minska invandringen, skall förtigas, hånas och framför allt inte få något inflytande över politiken, oavsett hur stort väljarstöd de får. En mening säger en hel del om dessa krönikörers syn på demokratin:

"Det vore en unik händelse i Skandinaviens politiska historia, att man låter högerpopulisterna få lägga tassarna på regeringstaburetterna."

Observera formuleringen. Om FrP skulle ingå i regeringsunderlaget är det naturligtvis för att en så pass stor del av väljarna gett partiet sitt stöd, vill se deras representanter som sina representanter, att det blir naturligt eller nödvändigt att ge dem plats i regeringen. Tar man politiken och samhället på allvar, handlar det inte om att "lägga tassarna" på några "taburetter".

I Norge är FrP en stor och etablerad del av det politiska livet och jag har svårt att tro att norska journalister skulle uttrycka sig på det här sättet om den parlamentariska situationen. Sedan har vi i Sverige förstås till och med en statsminister som säger att "det åttonde partiet skall inte få vara med". Det är detta klimat som formar individer som Daniel Swedin och han funderar troligen inte särskilt mycket på att hans eget parti, Socialdemokraterna, i decennier regerat med stöd av ett kommunistiskt parti, med band till Östeuropas diktaturer.

Swedin räknar sedan upp allt det som gör Fremskrittspartiet så fruktansvärt:

"Välfärd ställs mot invandring, hemspråksundervisningen ska avskaffas. För att få medborgarskap krävs det att man betalat skatt i tio år. Fyraåringar ska språktestas, bara människor med medborgarskap ska få ersättning från socialförsäkringssystemen och socialbidragen ska förresten bort på sikt. Norge bör dessutom lämna Schengen- och EES-avtalen."

Självklart står invandring mot välfärd och jag tycker absolut att den kostsamma hemspråksundervisningen skall avskaffas. När det gäller exempelvis Schengen, kan vi vid det här laget konstatera att det inte är en bra idé att ha öppna gränser mot länder som Bulgarien och Rumänien, även om Sverige gått ett steg längre och infört det även mot Syrien och Eritrea.

Slutligen gör Swedin något av ett självmål:

"Partiet vill gärna se hur Norge blir en isolerad extrem i norra Europa."

Troligen har han inte en aning om att det är just vårt eget land som, utanför Sverige och Södermalm, ses som det extrema landet i norra Europa.

Aftonbladet


8 kommentarer:

 1. Är det nånting med generna som gör att de med en 12-årings utseende har denna syn på världen som Swedin ståtar med ? Samma sak med Lindberg, Linderborg, Ullenhag, Fridolin, Bjurwald och Billström.

  SvaraRadera
 2. Världssamvete LOL
  Varken regeringen eller msm i Sverige har visat nåt engagemang i tex dom kristna i MÖ. Hur kommer det sig ? Man kritiserar Israel, den enda demokratin i regionen, som ställer upp med sjukhus och läkare för Syrier idag.
  Om en muslim blir "kränkt" så skrivs det löpmeter men inget om kristna, buddhister mfl.
  Araber och muslimer är dom som räknas, och är man inte för det, så är man rasist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stakkars Sverige. Hele den muslimske verdens redder. Med et folk i scizofreni, apati og virkelighetsfornektelse.
   Det er nok nordmenns skyld...

   Radera
  2. Marit!
   Du borde skrivit svenskar, som bedras av sina nuvarande folkvalda. Dessa försöker dessutom på alla de sätt trycka ner meningsmotståndare som SverigeDemokraterna, medan man ger ekonomiskt stöd åt stiftelsen Expo och därmed också åt AFA, stenkastarvänstern. Vad som sker är fruktansvärt och destruktivt för hela Skandinavien! Mvh Torbjörn

   Radera
 3. Hej Tobbe! Du är enorm och jag fattar inte hur du hinner vara överallt, skriva på bloggen, texta videos, mm. Du är dessutom mycket välformulerad och jag kan bara ta av hatten och buga djupt, mycket djupt. Du är viktig för Sverige! Må väl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Torbjörn! Det värmer - fortsätt läsa!

   Radera
 4. Hellre en isolerad extrem än ett sjunkande skepp.

  SvaraRadera