måndag 2 september 2013

Fulspel att vänta 2014

DN/Ipsos presenterar idag en ny opinionsundersökning, som visar på förstärkt ledning för det rödgröna blocket. Det är visserligen ett år kvar till valet, men det finns all anledning att misstänka att även valresultatet kommer att gå i den här riktningen. Intressant nog kommenterar DN SDs siffror med "har backat ett par procentenheter sedan toppnoteringen i vintras", trots att en rimligare kommentar kring bilden kanske skulle ha varit att partiet ökat med 1,1%.

Det värsta med Sveriges parlamentariska situation är att Miljöpartiet återigen kommer att få en maktposition som vida överstiger deras väljarstöd. De kommer garanterat att påtvinga även Socialdemokraterna sin extrema migrationspolitik, vilket S kommer att acceptera utan att tveka för att få makten.

Motsatsen är Sverigedemokraterna, som trots att partiet kommer att minst fördubbla sina mandat nästa år, kommer att få ytterst lite inflytande i kammaren, eftersom det absolut viktigaste för alla andra partier är just att utesluta SD.Fulspel 2014: Behöver vi internationella valobservatörer?

Sverige är ett ganska speciellt land, jämfört med andra länder i Norden och Västeuropa. Det är på många sätt en demokrati, där ingen fängslas för sina åsikter, men där vi samtidigt har ett etablissemang som sedan länge glömt att politiker faktiskt endast är representanter för folket. Det är därför vår egen statsminister Fredrik Reinfeldt obekymrat kan säga att det åttonde partiet inte skall få vara med och att dess företrädare förtjänar att utsattas av våld.

Med detta bisarra klimat i åtanke, framför ibland företrädare för den nationalistiska sidan tankar på att vi vid nästa val bör begära internationella valobservatörer, precis som man har i andra länder med tveksam demokrati. Redan inför förra valet togs frågan upp, även från våra grannländer. Bland annat krävde den danska EU-parlamentarikern Morten Messerschimdt från Dansk Folkeparti, att EU skulle skicka valobservatörer till Sverige i september. Enligt honom så var det i första hand små - bland annat invandringskritiska - partier som skulle påverkas negativt av att det går att se vilka valblanketter som man tar med sig in i röstbåset.

Det kan tyckas överdrivet, för Sverige är trots allt inte Zimbabwe, men att ha farhågor även i Sverige är fullt rimligt. Vi skall komma ihåg att elitens arrogans och förakt mot nya partier spridits ner till gräsrötterna. Bland rösträknarna sitter samma personer som gärna protesterar mot varje aktivitet någon nationalistisk rörelse genomför. Jag minns själv ett antal incidenter vid senaste valet i min egen region; det var valsedlar som inte lades ut, vänsterextremister som fritt kunde röra sig i lokalen för att slänga bort dem, samt till och med ett tillfälle då en lokal vägrade att ta emot valsedlar från Sverigedemokraterna. Medie- och politikeretablissemanget har helt enkelt skapat ett klimat där liknande handlingar upplevs som helt rimliga av personer med detta beteende.

Att politiker kämpar för sina positioner med olika medel är dock ingenting unikt för Sverige, och jag tror att risken för storskaligt valfusk är liten. Där Sverige dock utmärker sig, är genom de likriktade, politiserade och ständigt kampanjande medierna.


 
Jag är övertygad om att vi kan förvänta oss oerhört mycket fulspel under nästa års valrörelse, framför allt från medieetablissemanget, givetvis i samarbete med Sjuklöverns politiker. Redan vid förra valet, då det såg ut som att Sverigedemokraterna skulle ha en möjlighet att komma in i riksdagen, bedrevs från media regelrätta kampanjer mot partiet. Vi minns väl alla Expressens löpsedel, med en bild på en ihopskrynklad SD-valsedel i rännstenen, tillsammans med den enkla rubriken ”Nej!”. Förra året kunde vi se hur ett gammalt filmklipp på några minuter ältades av samma tidning i månader. Så här håller samtliga etablerade medier på dag efter dag, månad efter månad.

Denna gång riskerar kampanjerna att bli ännu smutsigare, då SD minst kommer att fördubbla sina mandat och SvP med all sannolikhet kommer att växa rejält. På det mediala området skulle jag faktiskt vilja ha en övervakning från någon internationell organisation, för där är Sverige verkligen inte en fullfjädrad demokrati. Vi har en politisk elit som lever i symbios med en medial elit, där de tillsammans gör allt för att stoppa all verklig opposition. Oberoende bedömare utifrån skulle kunna gå in och kritisera varje gång ett nyhetsinslag ”glömmer” Sverigedemokraternas stapel eller partisymbol och varje gång partiet skildras grovt vinklat eller benämns med diverse epitet.


Framför allt skulle en begäran om internationella observatörer fästa uppmärksamheten på situationen i det här landet och kanske rent av få våra motståndare att spela lite renare. Möjligen skulle en sådan granskning också väcka alla de svenskar som fortfarande är omedvetna om hur det ser ut med åsiktsfriheten i Sverige.

DN8 kommentarer:

 1. "att vi vid nästa val bör begära internationella valobservatörer,"
  ----------------
  Nej, det behövs inte! Var och en på sin ort kan vara observatör. Man kan kolla att valsedlar ligger framme till alla partier.
  Man kan också vara närvarande vid rösträkningen, som är offentlig. Vittnen förebygger ju frestelser till fusk.
  Förövrigt håller jag med att det skulle vara hälsosamt med internationell uppmärksamhet på de svenska valen.
  Rune

  SvaraRadera
 2. Tror vi behöver neutrala övervakare !
  Litar inte på 7-klövern än mindre på Reinfält !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer,.. vi borde haft valövervakare även vid EU valet!

   Radera
 3. Den mediala delen med rapportering som faller bort, som tillrättaläggs eller helt oförblommerat fostrar utan att erbjuda möjligheten att bemöta deras skit och kommentera på annat än de mest banala ämnen är vad som skrämmer mig mest. Ditt förslag om att be någon internationell organisation övervaka vad fan det är som händer i det svenska medieklimatet skulle vara verkligt välkommet. Lite extra granskning av hur det ens är möjligt att så effektivt tysta folk och få all opposition till hat skulle vara på sin plats.

  Jag vet inte vad jag skulle ta mig till utan vattenhål som din blogg, Tobbe. Platser där man slipper höra Benny Hill-temat spela i bakgrunden och i stället kan finna viss tröst i vetskapen att man inte är ensam om att undra vad fan det är som händer. Riktigt otäckt, undrar vad framtida historiker ska tro om den här perioden.

  SvaraRadera
 4. Kolla bara på hur Sossarna beter sig inför Kyrkovalet. De kan bara inte behärska sig. Nu har de till och med erkännt deras "kupp" inför Kyrkovalet.

  Det stor problemet är att Sossarna gjort detta sen 2002 och kanske även tidigare i nästan samtliga val, utan att det blir några påföljder.

  Det är dags för påföljder! Sossarna borde få böter nästa gång de gör något sådant. Eller så får de åtminstone avstänga de inblandade.

  SvaraRadera
 5. Jag tror inte du behöver oroa dig. Jag har varit valfunktionär vid två val. Jag har inte sett tillstymmelse till fusk. Tvärtom, alla funktionärer i de lokaler jag har varit närvarande vid har extremt noga med att få rösträkningen rätt. Vid ett tillfälle kommenterade en rösträknare att hon ogillade SD. Å andra sidan,vid förra valet var en av rösträknarna uppenbart belåten över att SD kom in riksdagen. Generellt undviks allt politiskt prat mellan valfunktionärerna då alla liksom ställer upp i "demokratins tjänst" och då självfallet ska vara neutrala.

  Karlsson82

  SvaraRadera
 6. Valbevakare är ett måste och de ska komma utifrån och detta för att markera villen skitdemokrati Sverige i verkligheten har.

  SvaraRadera
 7. Jag tror som du, Tobbe! De gör ju vad som helst, det har vi redan massor med bevis på.
  Kanske en lista över valdistrikt där vi Sverige-vänner kan bocka av oss, så vi täcker upp överallt.
  Fast jag vet inte om man bara kan knalla in och säga "hej, jag vill vara med och övervaka"! Någon som vet var man kan anmäla intresse och hur allt går till?

  Tack för ditt arbete, Tobbe!

  Kram Carina

  SvaraRadera