onsdag 25 september 2013

Geert Wilders försöker fälla regeringen
Det ser minst sagt besvärligt ut för den nederländska regeringen, en bred koalition mellan högerliberala VVD och socialdemokratiska PvdA. I förrgår presenterades den senaste opinionsundersökningen, som visar att de båda partierna tillsammans fallit från 79 mandat av 150, till 29. Samtidigt fortsätter Geert Wilders parti PVV sin marsch framåt och skulle idag ta 33 mandat och därmed bli större än hela den sittande regeringen.

Nästa parlamentsval är planerat först 2017, men Geert Wilders försöker nu på olika sätt fälla regeringen för att få till stånd ett nyval. I lördags hade Wilders kallat till en demonstration vid Centralstationen i Haag under mottot "Genoeg is genoeg" (ung. "Det räcker nu"). Slutmålet är att få regeringen, under premiärminister Mark Rutte (VVD), att avgå.

Demonstranterna, som enligt partiet uppgick till 2000, höll vita balonger och banderoller med texter som "Rutte, Holland mår illa av dig" och "Mark måste sticka". Självklart dök också holländska AFA upp med ett tiotal personer, vilket vi även kan se på klippet nedan. Två personer arresterades.Idag hölls i parlamentet en allmänpolitisk debatt, där Geert Wilders, som gruppledare för det största oppositionspartiet, fick inleda, vilket han gjorde genom att omedelbart lämna in en misstroendeförklaring mot regeringen. Hans inlägg var 30 minuter långt, men då textning är en tidskrävande process nöjer jag mig med att här visa ett kort utdrag.
Misstroendeförklaringen fick stöd även av Socialistiska Partiet och Djurens Parti, men samlade totalt endast 31 röster mot 113 och röstades därför ned. SPs partiledare Emile Roemer kommenterade partiets stöd:

"Jag kan inte förneka att vi inte har något förtroende för att denna regering skall komma med de rätta åtgärderna. Man kan säga väldigt mycket om hur förklaringen lämnades. Det var inte min stil. Men det handlar om textens innehåll. Och det kan vi stödja."


5 kommentarer:

 1. Bra skrivit, och att vi får reda på vad som händer i kring oss.

  SvaraRadera
 2. Det börjar röra på sig lite nu ute i Europa glädjande! troligtvis kommer vi att få se samma utveckling även i Sverige.
  Väldigt intressant att följa din blogg Tobbe "Keep up the good work"

  SvaraRadera
 3. Marine le Pen är också på gång och om Nigel Farage spurtar kan det bli riktigt trevligt. Men Reinfeldt kör väl med hörselskydd...

  SvaraRadera
 4. Men dessa tre partier har tillsammans 32 mandat i parlamentet, vilket parti hade en ledamot som svek partilinjen?

  /Andreas

  SvaraRadera
 5. Opinionsmätningar visar också att de som tröttnat på VVD+S regeringen visserligen istället väljer PVV och SP, men också i stor utsträckning socialliberala D66 och 50plus, och i mindre utstäckning även Kristdemokraterna.
  De som väljer de tre senare har nu fått svart på vitt att dessa partier stödjer regeringens politik, undrar om de kommer att ta lärdom av det?
  /Andreas

  SvaraRadera