söndag 22 september 2013

Hijabist: "Attityderna bär skulden"
I dagens Aftenposten skriver den hijab-draperade kvinnan Shazia Sahabat om sitt plagg. Som ni förstår är det inte självkritik hon vill bjuda på, utan en attack mot det norska samhället som inte tar till sig hennes religiösa uttryck med tillräckligt stor entusiasm.

"I dagens samfunn blir hijab sett på som undertrykkelse av kvinner. Hijab er det motsatte av dette. Mange gir et inntrykk av at bruk av slør er det samme som å begå en feil. Men tildekning er min måte å bli et bedre menneske på. Jeg ser det ikke som en feil, men en god gjerning for meg selv. Nettopp fordi hijab fremhever mine egenskaper. Meningen bak sløret er at det skal fokuseres på mine evner og intelligens i stedet for mitt ytre utseende. Målet er å bli sett på som et menneske, ikke en gjenstand eller et symbol."

Nej, syftet med slöja är faktiskt inte alls att framhäva kvinnans intelligens, utan helt enkelt att osynliggöra henne. Och vill man bli sedd som människa, istället för som en symbol, är nog den mest kontraproduktiva handlingen man kan företa sig att ta på sig en hijab. Då blir man just en vandrande symbol för islam och islamism, ingenting annat.

"Det skremmer meg når jeg leser rasistiske og fornærmende kommentarer under avisartikler. Menneskene som skriver kommentarene sitter skjult bak en skjerm. Jeg lurer på hvordan disse menneskene ser på meg når de går forbi meg eller ser slike som meg på gaten eller på bussen. Dette betyr vel at folk dømmer meg og mitt hodeplagg. Et hodeplagg som er blitt en mer «big deal» enn det burde ha vært. Hvorfor og hvordan kan det plage noen ute i samfunnet om mitt hår er under et slør? Dette er svært personlig, og enhver bør ha retten til å velge selv hvordan man kler seg."

Vi får alltså höra att vi sitter dolda bakom en skärm, när Shazia själv vill dölja sig var hon än befinner sig, och inte heller ställer upp på bild i Aftenposten. Du undrar vad vi tänker när vi ser dig? Vi känner avsmak för att du måste trycka upp din importerade ideologi i ansiktet på oss och vi önskar dig långt bort, till en plats där du förväntas bära denna uniform. Självklart dömer vi dig efter din huvudbonad, det är ju själva syftet med att bära den. Om det nu inte är en "big deal", kanske du inte heller behöver bära den?

"Det eksisterer trist nok, tvang til bruk av hijab. Men det betyr ikke at man skal forby selve hodeplagget for alle sammen."

Jag tror inte alls att alla hijabister blir tvingade av män till att bära detta plagg, och jag ser det inte heller främst som ett uttryck för kvinnoförtryck. Det är ett uttryck för förakt mot det omgivande samhället, en vägran till all integration och de kvinnor som väljer det själva är därför värre än de som blir tvingade. Shazia kan mycket väl vara född i Norge, men ändå måste hon så tydligt visa sitt avståndstagande från den västerländska kulturen. Jag tycker inte heller att vi skall förbjuda hijab eller niqab. Det är utmärkt att bärarna själva visar upp vilka värderingar de hyser, så att vi kan utvisa dem till länder där maskeringen är ett mer naturligt inslag i gatubilden.7 kommentarer:

 1. Torbjörn Lasson22 september 2013 14:09

  Din sista mening värmde ett gammalt hjärta!

  SvaraRadera
 2. Du har så sköna åsikter Tobbe!
  Tack för en bra blogg, kul att du var med i radio länsman med.

  ratto

  SvaraRadera
 3. " inte heller främst som ett uttryck för kvinnoförtryck. Det är ett uttryck för förakt mot det omgivande samhället, en vägran till all integration"

  Kan inte bli bättre uttryckt än så.....

  SvaraRadera
 4. Det anses också av viss vara ett sätt att bedriva Dawah.

  /M

  SvaraRadera
 5. Du har självklart rätt, många av de täckta kvinnorna ser ner på det västerländska samhället och visar med slöjan sitt avståndstagande. Men låt dem det då, jag struntar fullkomligt i vilket. Fast när det gäller försörjning så duger vi plötsligt... Nej låt dem leva som de vill fast i ett annat land som passar bättre, t.ex. Libyen? Men det är plötsligt kanske inte så roligt?

  SvaraRadera
 6. Klart det finns lagar som kan ändra på deras klädsel.Vi slutar att låta dom komma till våra länder genom en lagändring.

  SvaraRadera
 7. Alla vet att den största delen av kommunikation mellan två medmänniskor sker i tysthet. Alltså inte via de ord som uttalas utan vad våra ansikten visar. De viktigaste områdena är runt munnen och ögonen.
  Tänk då på den muslimska kvinna som krävde att få bära niqab på dagis! Många av dessa små barn har inget utvecklat språk och får då inte heller några ansiktsuttryck. Men niqaben kanske är viktigare än våra barns utveckling?

  SvaraRadera