fredag 27 september 2013

Några tankar kring rom-historienJag hade först inte tänkt kommentera den senaste tidens uppståndelse kring Skånes romer, då det är ännu en historia helt frampiskad av medieetablissemanget, överlyckligt över att som vanligt kunna peka ut svenskar som fanatiska rasister. Drevet fortsätter dock och jag kan inte längre låta bli att dela några tankar kring hysterin.

Som vanligt visar denna historia framför allt vilket märkligt klimat det råder i Sverige. De vanliga representanterna för de tjattrande klasserna har fått invadera tidningskolumner och tv-soffor och alla säger samma sak; en nationell katastrof har skett, där rasbiologiskt intresserade poliser på eget bevåg upprättat etniska register, med deportationer och avlivande som slutmål.

Jag håller faktiskt med om att det är principiellt felaktigt att peka ut hela grupper, då vi så långt som möjligt skall försöka behandla människor som individer. Högtflygande principer har dock en tendens att ibland kollidera med verkligheten. Polisen i Skåne har naturligtvis inte upprättat dessa register för att de, genom ett rasbiologiskt intresse, fått för sig att kartlägga en helt slumpmässig grupp.

Gissningsvis har polisen i Skåne ganska mycket att göra med just romer. Exempelvis utförs åldringsrån och lurendrejerier riktade mot åldringar i stort sett enbart av romer. Dessutom sägs själva upprinnelsen till registret vara en släktfejd mellan två stora romska klaner, varför en kartläggning av dessa kanske är på sin plats. De tjattrande klasserna kan naturligtvis breda ut sig om rasism och Hitler i all evighet om de vill, men det är en lyx som polisen saknar, då de faktiskt har en uppgift att lösa. Det är i dessa dagar många som säger att det är problem inom Skåne-polisen, men jag har hittills inte hört någon fundera kring om det kan finnas problem inom den romska gruppen. Som vanligt kan man endast häpna över flatheten hos det offentliga Sverige, där både Beatrice Ask och chefen för Rikspolisstyrelsen ber om ursäkt och krälar i stoftet, istället för att ta sina kollegor i försvar.

Debatten och journalistiken i Sverige är fantastiskt bisarr och infantil. Jag har nu hört hundra röster som upprörs över diskriminering, men jag har fortfarande inte hört särskilt mycket om syftet med registret, eller hur många av de registrerade som faktiskt är kriminella. Om 80%, eller 50%, av personerna på listan begått brott, är kanske de höga tongångarna kring diskriminering något malplacerade. Inte ett enda ord av nyansering eller självkritik har heller hörts. Varför är det just romer som hamnar i ett sådant här register och varför finns inget register över andra minoriteter, som exempelvis samer? Jag är inte så säker på att det handlar om urgamla fördomar, eller att de båda grupperna i samma utsträckning är inblandade i brottslighet.Låt oss titta på två typiska inslag från dessa dagar. Det första exemplet, hämtat från Gomorron Sveriges "Kulturpanelen" är kanske det mest typiska. Tre fina svenska kulturpersonligheter sitter och jäser i sin egen godhet och tävlar i att hitta infantila och idiotiska fördömanden. "Debatten" inleddes för övrigt med ett konstaterande att det nog hade någonting med de alltid främlingsfientliga skåningarna att göra, en generalisering som ingen i gruppen ryggade inför. Det var förstås mycket "Sverige 2013" och "nazisterna på sin tid".

Även gårdagens Debatt försökte behandla frågan. Detta program blev något intressantare, då man faktiskt hade bjudit in poliser och till och med vågat ta med ett antal riktiga romer. Medan de oerhört kränkta romerna i församlingen framför allt var gapiga, kom ett par poliser med några klargöranden. Låt oss titta på ett par härliga romska representanter. Den första kvinnan kommer med ett inlägg om att man inte blir insläppt på universitet som rom, följt av ett bisarrt utfall och svordom efter att hon själv sagt "zigensk". Den romske mannen bjuder på lite Hitler. Vem vill ni hellre ha som granne; den rasistiske polismannen eller de båda romerna?Slutligen är jag mycket nyfiken på huruvida "Debatt" drabbades av samma problem som "Nattcafé" på 1980-talet, eller om man redan innan hade vidtagit försiktighetsåtgärder. Siewert Öholm hade då ett liknande program, där romer beklagade sig över fördomar om tjuvaktighet. På tiden det begav sig valde Öholm att inte säga någonting, men berättade ett antal år senare att i samband med detta avsnitt blev allt porslin stulet ur SVTs personalrestaurang.12 kommentarer:

 1. Varför detta hysteriska romregistreringsdrev just nu?
  MYCKET LÄSVÄRT:
  http://sockerbitar.se/etablissemangets-hybris-i-belyst-glasmonter/

  SvaraRadera
 2. Drevet är minst sagt osmakligt och verklighetsfrämmande. Polisen har banne mig inte tid att göra upp listor för skojs skull och inte heller kan de förklara närmare vilka personer de har där och varför. Det skulle ju liksom kunna förstöra något tillslag man tänkt sig. Det inledande om något släktbråk och att folk beväpnar sig ... that's it. Hurra för kommentarsfält, jag hade definitivt inte tänkt på att barn blir intressanta i kriminella kretsar, just för att barnen kan användas som målvakter.

  SvaraRadera
 3. Det är inte rasism - det är erfarenhet.

  SvaraRadera
 4. I alla stater där "romer" är ett inslag i gatubilden - särskilt i det förra Östblocket - förekom inte bara registrering av de här individerna, utan även en speciell avdelning inom polisen, som jobbade uteslutande med brott detta underutvecklade folk förgiftade värdnationen med. Hur löser de problemen nu är jag inte uppdaterad, men på 60-70-talet jobbade jag som kriminalpolis i Ungern och kom i kontakt med representanter av nämnda minoritet. Jag tror inte att förändringar av situationen till det bättre har ägt rum och det INTE är värdländernas fel. Man får ta 600 år till och försöka integrera zigenarna - det är bara bortkastad tid och ännu mer bortkastade pengar. De svenska problemen är ändå små jämfört med problemen i Rumänien, Ungern, Slovakien, fd Jogoslavien och Bulgarien. Men hanteringen av "skandalen" kring polisens register från Ask och rikspolischefen.... jag hittar inga passande ord. Det infantila politiker- och journalistbabblandet behöver man inte ens kommentera.

  SvaraRadera
 5. Jag och de flesta andra ur majoriteten i det här landet har erfarenhet av romers strukturella kriminalitet. I mitt fall går det flera släktled tillbaka.

  Personligen har jag blivit utsatt både för bettleri, stöld samt hot, inte minst under min tidigare yrkesutövning som hotellportier.

  Jag undrar när Jan Helin ska föreslå för sin villasamfällighet i Bromma att tillåta dylik camping som i mitt bifogade inslag?

  Kul också att journalisten tar med själva anledningen till besöket i Katrineholm i slutet i klippet.

  Naturligtvis finns det även fläckfria personer ur denna grupp. De heter ofta Taikon eller Caldaras. Båda dessa familjer är intellektuellt och finkulturellt orienterade och utgör romsk överklass. Dessa får ofta representera gruppen i media, men är i sig inte representativa för gruppen som helhet.

  Så länge denna grupp fortsätter med sina traditionella beteenden, ja då kvarstår även stigmatiseringen. Det är dags att avveckla dessa beteenden. Varje enskild person som bor i Sverige har rätt till utbildning, och det ända upp till universitetsnivå. Ja, det är ju gratis och finansieras via skattemedel. "Yes, you can!"

  https://www.youtube.com/watch?v=01fV6kRZFSg

  SvaraRadera
 6. Kulturpanelen: snillen spekulerar
  Gott att man slutat kolla på SVT

  På Ekot kl 19 ikväll:
  "Det register över 1000-tals romer som polisen i Skåne upprättat skulle identifiera och kartlägga nyckelpersoner och nätverk som ägnade sig åt brottslighet som rån, våldtäkter, inbrott och åldringsbrott framgår av polisens ursprungliga beslut"
  Om det nu blir mycket - eller kanske övervägande - romer i ett sådant register, kommer det ju bara att slå tillbaka mot romerna själva. Hur tänkte Niklas Orrenius (och Wolodarski) där? F.ö är det bra att vi inte har fullständigt mediamonopol. för då hade DN kunnat styra detta som dom ville.

  SvaraRadera
 7. Vi måste våga se verkligheten, men det tycks tyvärr vara det största problemet i dagens Sverige.
  På Andreas Johansson Heinös blogg kommenterar jag hans snömos om fördomar, strukturell rasism mm.
  http://andreasjohanssonheino.blogspot.se/2013/09/halften-av-alla-stjal.html

  SvaraRadera
 8. Verkligheten, när jag skulle handla en dag såg jag två romska kvinnor gå omkring vid ingångsgrindarna till affären. Rätt var det var kom en man med en överfull kundvagn springande. Kvinnorna öppnade grindarna utifrån och mannen sprang vidare, högst upp på lasset låg ett flertal ostbågepåsar. Larmade personalen som tyvärr inte hann ut innan romerna hade vräkt in varorna i bakluckan på en äldre volvo med förtejpade nummerplåtar. Polisen som kom sa rent ut att detta är något som denna romska familj har hållt på med i åratal runt om i Sverige. Verkligheten var det.

  SvaraRadera
 9. Mer om det problematiska och stigmatiserade förhållande som romska grupper, i det här fallet resande, har haft genom tiderna - och fortfarande har, kan studeras i publikationen:

  Svensson (1993) "Bortom all ära och redlighet, tattarnas spel med rättvisan.

  http://www.bokus.com/bok/9789171083524/bortom-all-ara-och-redlighet-tattarnas-spel-med-rattvisan/

  SvaraRadera
 10. Dansk media rapporterar mer frihetligt om ett fall:

  http://ekstrabladet.dk/112/article2105938.ece

  SvaraRadera
 11. Konstigt att familjen Levakovic även figurerar i italienska brottmål:

  https://www.youtube.com/watch?v=f7bGvQkrbcU

  SvaraRadera
 12. Tittade lite i början på Kulturpanelen. Inslaget började som en sketch:
  Programledare: bla bla är det rasism eller, bla bla
  En deltagare börjar epitets-auktionen: Rasism.
  Annan deltagare avbryter: Strukturell rasism

  Mycket roligt, men ingen skrattade. De borde se sig i spegeln, t.ex när de säger rasism.

  Tack Tobbe för att du letar upp dessa guldkorn ur all pk-rötan!

  SvaraRadera