måndag 23 september 2013

Sannfinländarna vill stoppa mottagande av syrier


Jussi Halla-aho (SannF)
Den finländska regeringens beslut i fredags att ta emot 500 syriska flyktingar nästa år väcker motstånd bland Sannfinländarna. Två sannfinländska riksdagsledamöter, Jussi Halla-aho och Vesa-Matti Saarikkala, har lämnat in ett skriftligt spörsmål i ärendet.
Beslutet att ta emot flyktingarna förutsätter att riksdagen beviljar anslag för det. Halla-aho säger att Finland inte kan ösa skattebetalarnas pengar i sådana "sekundära hål". Enligt Halla-aho anpassar sig flyktingarna inte till Västeuropa och skapar bara kroniska problem, som kravaller i förorterna.

För att ta emot de syriska flyktingarna krävs det ett extra anslag på en och en halv miljon euro. Sannfinländarnas riksdagsgrupp har inte tagit ställning i frågan.

YLE

Finlands regering har alltså beslutat att ta emot 500 syrier under 2014. Sverige har som bekant istället valt att ta emot alla som lyckas ta sig hit, vilket innebär att vi tar emot 500 syrier ett par gånger i veckan. Om Finland nu landar på 500 syrier nästa år, kommer Sverige troligen istället att landa på åtminstone 50 000.

En finländsk läsare kommenterar under Yles artikel:

"Erfarenheter från övriga Europa visar att ett storskaligt mottagande av invandrare från u-länder leder till stora segregations-, fattigdoms- mm. problem. Jämför t.ex. med situationen i förorterna till Sveriges större städer (t.ex. Malmö). Därför borde man sköta invandringspolitiken mycket försiktigt för att undvika att dessa problem urartar också hos oss."

Lite intressant är också att den mycket politiskt korrekta Yle först satte etiketten "främlingshat" under artikeln, men har nu plockat bort den efter klagomål från läsarna. Nu är den, lite mer korrekt, etiketterad med "Flyktingar", "Integration" och "Utlänningspolitik". I Sverige skulle förstås endast den ursprungliga etiketten sitta, alldeles oavsett vad läsarna tyckt om den.11 kommentarer:

 1. Att skratta eller gråta? Det är den stora frågan.

  /M

  SvaraRadera
 2. Den enda vägens politik var tidigare Moderaternas signum,försvaret av kronans värde,nu myntar samma person Sverige är en humanitär stormakt,därmed sjunker sannolikt kronans värde som den tidigare gjorde,horder av asylsökande tror att landet Sverige är mjölk ock honung.

  SvaraRadera
 3. Ni missade att "Sannfinländarnas riksdagsgrupp har inte tagit ställning i frågan" och alltså är rubriken vilseledande, ungefär i klass med vilken svensk kvällstidning som helst.
  Lite mer hade jag väntat mig av den här bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, jag kanske snarare borde ha satt rubriken "Sannfinländare..." i obestämd form...av resten av texten framgår det dock vad det handlar om. Men kul att du har höga förväntningar på mig - jag tar till mig kritiken.

   Radera
  2. Inte illa menat.
   Hälsningar från Finland

   Radera
 4. Anonymen igen. Sedan bör man kanske inte lyssna på Halla-aho för mycket, särskilt inte som han är en svenskhatare av rang och helst ser att det svenska språket och den svenska kulturen helt utraderas här i Finland.
  Det har för övrigt alltid förvånat mig att ni fosterländska svenskar så kapitalt bortser från oss finlandssvenskar som bott här i minst tusen år och istället gärna hyllar de svenskfientliga kretsarna som flockas kring Perussuomalaiset.
  Beror det bara på okunnighet om finsk historia eller är det någon form av klassisk rikssvensk skamkänsla och självspäkelse?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar på dålig kunskap.
   Ni finlandssvenskar är i många fall svenskare än oss svenskar.

   När man besöker svenskbygderna i Finland - vilket jag gillar att göra - slås man också av hur artiga och belevade invånarna är. Ni har lyckats behålla något som gått förlorat i Sverige, där jag gissar att vår slappa skola och 68-generationen är orsaken till mycket ont.

   Rekommenderar starkt Göran Skyttes text "Svenska Finland, ett ljusbad för själen" (länk nedan). Skytte får väl sägas vara något av en tillnyktrad gammelsosse:
   http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/svenska-finland-ett-ljusbad-for-sjalen_4175875.svd

   Radera
 5. Nej, när jag lyfter fram SannF är det i samband med invandringskritik. Vi har nog lite svårare att relatera till den svenska frågan i Finland. Sedan är det också intressant att se att 500 syrier skapar debatt i Finland, liksom 250 syrier gör det i Holland, när vi här inte ens får diskutera tiotusentals.

  SvaraRadera
 6. Finnarna drar mycket riktigt slutsatsen att 500 araber kommer att orsaka mycket besvär för landet. Här i Sverige sopas allt under mattan av ett vettlöst etablissemang. Som jämförelse beräknas de ursprungliga maffiamedlemmarna som invandrade till USA från Sicilien ha uppgått till 15 personer.

  SvaraRadera
 7. Anonym finlandssvensk igen.
  Visst är okunskapen om den svenska närvaron i Finland monumental i Sverige. Jag har till och med hört rikssvenska politiker kalla vår huvudstad för "Helsinki" istället för Helsingfors.
  Fast det borde inte finnas någon "svensk fråga" i Finland. Vi som bor här är oftast stolta över vårt svenska arv och hur stort det svenska inflytandet varit när det gäller att ha varit med om att skapa det moderna Finland, både i krig och i fred.
  Vad perssuna tycker är oväsentligt och deras svenskhat delas absolut inte av folkmajoriteten. Sverigevänliga kretsar borde inte ha med dem att göra.

  SvaraRadera
 8. Anonym 23 september 2013 17:25
  Jo i många stycken är nog dagens Finland som Sverige på 70-talet, på gott och på ont, fast mest gott.

  SvaraRadera