lördag 14 september 2013

Vänstern i Kyrkan - nej tackI morgondagens kyrkoval deltar tydligen även en organisation vid namn Vänstern i Kyrkan. Om det nu fortfarande finns någon som undrar varför det är viktigt att gå och rösta på Sverigedemokraterna imorgon, kan Berit Bornecrantz Dias och Samuel Nordangårds inlägg på SVT Debatt tjäna som inspiration. De hyllar allt som är fel med dagens kyrka och de gör det med det mycket gamla, och mycket trötta, temat att det inte finns något svenskt, eftersom allt kommer utifrån:

"Vikingarna kristnades i Frankrike, Ansgar kom från Italien, Heliga Birgitta flyttade till Rom och kristendomen själv härstammar från Mellanöstern. Tvåtusen år senare har vår tro nått hela världen – något mindre typiskt svenskt får man alltså leta efter. Kyrkan måste vara öppen för alla – och fortsätta vara en röst för flyktingar, asylsökande och papperslösa."

Den intellektuella stringensen ligger på den vanliga nivån; eftersom heliga Birgitta flyttade till Rom 1349, skall dagens svenska kyrka skydda illegala invandrare. Eftersom kristendomen har rötter i nuvarande Israel, bör landet fyllas med muslimer från Mellanöstern. Att sedan Ansgar snarare kom från Tyskland, får väl ses som en detalj i sammanhanget.

De båda artikelförfattarna, som alltså vill att kyrkan framför allt skall vara en bastion för asylmottagning, homosexualitet och socialism, gör sedan ett märkligt självmål:

"Det kan innebära att kritisera regeringens politik.  Tyvärr förekommer det att kyrkoråd med borgerlig majoritet avsätter präster med ”fel” åsikt. Man sammanblandar politik och evangelium."

Prästerna bör alltså ägna sig åt att kritisera Alliansens politik. Vi kan nog gissa att de båda socialisterna gladeligen skulle avsätta präster som motsätter sig kvinnliga präster eller homoäktenskap. Då går det bra att "sammanblanda politik och evangelium". Det blir dock än mer politiskt, då författarna till och med drar upp frågan om vård för personer som befinner sig illegalt i landet:

"Samhället måste ge sjukvård och skolundervisning till utsatta människor från andra länder."

Detta har flyktingar alltid fått, och numera även illegala sådana, men vad har det med kyrkovalet att göra? Självklart ser de även islamisering som en uppgift för kyrkan, vilket de lyfter fram något inlindat:

"Svenska kyrkan arbetar med trosöverskridande dialog i interreligiöst råd där vi deltar tillsammans med samfund på jämlik nivå. Det är fint att religiösa ledare kan be varandra om förlåtelse för historiska oförrätter och knyta vänskapsband. Det är fredsarbete att motverka xenofobi, islamofobi och antisemitism."

Det skulle vara mycket intressant att få veta vilka historiska oförätter som islamiska ledare ber om förlåtelse för, då jag misstänker att det egentligen handlar om att kristna ledare skall be om ursäkt för allt som muslimer blir kränkta av, från korståg till klädesdräkt.

Dagens svenska kyrka står idag redan för allt det som artikelförfattarna efterfrågar. Därför är det viktigt att så många som möjligt ser till att rösta på Sverigedemokraterna imorgon, för att försöka beröva liberaler och socialister åtminstone denna bastion.

3 kommentarer:

 1. De skriver att Ansgar kom från Italien. Men i Nerikes Allehanda skriver ledarskribenten att han kom från Frankrike.
  Själv har jag alltid läst att han kom från Tyskland.
  De verkar inte ha så noga reda på sig i etablissemanget?
  Rune

  SvaraRadera
 2. Hej Rune! Nej, jag trodde att alla, så här efter 1200 år, kände till att han kom från Tyskland. Det viktiga för skribenterna var nog helt enkelt att han kom utifrån.

  SvaraRadera
 3. Och inte fan blev väl vikingarna kristnade i Frankrike. Dock blev de väl väl integrerade i Nor(d)man-die (sorry för övertydligheten - men om jag inte missminner mig är väl det etymologin bakom namnet) och ställde sedan till med massa festligheter vid slaget om Hastings. Men de slutade ju då varar vikingar och blev normander. Bokstavligt talat (och inte utan blinkning till kvinnliga MP-språkrör...).

  Den första kungen som kristnades (och behöll tron, hans far döptes men återgick till hednatro) var väl Olof Skötkonung.

  Men, fakta har väl sällan särskilt mycket att göra i PK-diskursen?

  ./Högerspöket

  SvaraRadera