tisdag 1 oktober 2013

63% av högerväljarna föredrar Marine Le PenMånga känner säkert till att Frankrike genomför sina val i två omgångar. I den första ställer alla kandidater upp, men i den andra, och avgörande, endast de som genom sitt väljarstöd i första omgången kvalificerat sig. Detta innebär att den andra omgången oftast stått mellan högerpartiet UMP och vänsterpartiet PS, men ibland mellan något av dessa partier och Front National, eller rentav en så kallad triangulaire mellan alla tre. I vissa valdistrikt kan också något av de övriga partierna vara aktuellt, exempelvis kommunistpartiet PCF.

Historiskt sett har de etablerade partierna strävat efter att blockera Front National, genom att bilda en så kallad "republikansk front", där partierna uppmanat sina väljare att i andra omgången rösta på den kandidat som inte representerar FN. Vi har dock kunnat se hur denna taktik fungerar allt sämre, senast i två lokala fyllnadsval i l'Oise och Villeneuve-sur-Lot, där FNs kandidat gått fram från runt 25%, till närmare 50%, och uppenbarligen attraherat en mängd socialistiska röster, då motkandidaten i dessa två fall kommit från UMP. Dessutom skapade den tidigare premiärministern Francois Fillon (UMP) en viss uppståndelse, då han menade att väljarna i de kommande kommunalvalens andra omgångar, om UMP var utslaget, skulle rösta på den kandidat som var "minst sekteristisk", oavsett om denne representerade PS eller FN.

Opinionsinstitutet BVA-Orange presenterade igår en väljarundersökning om de olika partiföreträdarnas popularitet. Det visar sig att 63% av UMP-väljarna skulle föredra Marine Le Pen, framför den sittande socialistiske presidenten Francois Hollande (29%). Bland samtliga väljare ligger dock Hollande bättre till, med 57% mot 34% för Marine Le Pen, och 51% mot 39% för UMPs Jean-Francois Copé. Bilden är dock något komplex, då hela 66% uppger att deras uppfattning om presidenten är "dålig".


Kommunalvalen i mars nästa år kommer att bli spännande. Front National kommer säkerligen att ta sig till andra omgången i en mängd städer, varefter utgången inte alls är säker. Då vi tidigare har sett att partiet har en förmåga att attrahera väljare från både höger och vänster, är det fullt möjligt att vi får se ett antal städer erövras av Front National, främst i landets mest södra och norra delar. Vi har tidigare tittat på hur FN satsar på de större städerna här, och i Marseille i synnerhet här.

Le Figaro
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar