onsdag 16 oktober 2013

Al Qaidas fana vajade i Göteborg


En klar dag i Mellanöstern

GT berättar:

"Här hänger den flagga al-Qaida använder utanför en föreningslokal mitt i Göteborg.
Sedan terrorattackerna mot USA den 11 september 2001 har terrornätverket haft den svarta flaggan som en av sina symboler.
I stora delar av Mellanöstern är den en symbol för jihad-krigare och väcker avsky hos många offer till terrordåd."

Lokalen tillhör tydligen en bosnisk förening, men tidningen har svårt att få några svar kring varför just denna svarta flagga hängts upp. Imamen Sejdulija Huskic kan dock bjuda på lite sedvanlig kitman när han förklarar hur flaggan enbart är religiös och tillägger:

"Det finns ingen som helst anledning till oro. Jag kan inte förstå att folk kopplar ihop den med al-Qaida"

Terrorexperten Magnus Ramstorp kan dock ge oss en mer trovärdig kommentar:

"Den här flaggan används av al-Qaida i olika former. Texten på flaggan är helt enkelt trosbekännelsen. Men det är färgen, den svarta, som är det viktiga här. Den symboliserar slag, strid, det är profeten Muhammeds stridsflagga. Jag blir nyfiken på vad man vill signalera med att hänga upp den med den svarta färgen."


GT har även fått tag på en klassisk svensk apologet, i form av professorn i religionsvetenskap Åke Sander, som inte ser någonting anmärkningsvärt:

"Det är kontextberoende, den kan användas av många olika personer som vill olika saker. Sedan finns det ju också många olika varianter på salafister. Att vara salafist säger inget om din inställning till militanta aktiviteter."

Han menar att det är som med den svenska flaggan:

"Den används också olika, du är inte nazist bara för att du viftar med svenska flaggan, det kan lika gärna göras på en landskamp i fotboll."

Det var ju en tämligen idiotisk jämförelse. Ingen skulle ha gjort någon referens till Al Qaida om det istället var den bosniska flaggan som hängde där. En mer relevant jämförelse skulle ha varit en vajande hakkorsflagga, som omedelbart skulle ha lett till anmälningar och åtal. Det finns naturligtvis även nazister som har olika inställning till militanta aktiviteter, men inte ens den fredligaste nazist skulle kommit undan med den logiken.En flagga är dock inget större problem i sig. Problemet är att vi ständigt fyller på landet med personer som uppenbarligen stöder både salafism och terrorism.
1 kommentar:

  1. Med en någorlunda vettig lagstiftning borde den som hängde upp den svarta flaggan kunna fällas för anstiftan till terror,eller hets mot folkgrupp,men landet med mesproppar kan inte ens avhysa de som begår terrorhandlingar i Syrien,de som överlever kan återvända ock skryta om sitt jihad!

    SvaraRadera