måndag 28 oktober 2013

Assar Lindbeck tar upp problem med Sveriges invandringAssar Lindbeck är inte vem som helst, utan pensionerad professor i nationalekonomi och bland annat medlem i Kungliga Vetenskapsakademien. Följaktligen vet han, i likhet med exempelvis Tino Sanandaji, vad han talar om på det ekonomiska området, till skillnad från personer som Erik Ullenhag och Annie Lööf, som gärna istället bjuder på något svepande och hoppfullt resonemang om att "mångfald är lönsam".

I klippet nedan får vi se Assar Lindbeck föreläsa för just centerpartister. Han har aldrig varit en trollbindande talare, och de hårda sanningar han nämner i förbifarten framförs lågmält och akademiskt, vilket gör att jag tvivlar på att lokalens centerpartister faktiskt förstår vad han egentligen säger. Detta intryck förstärks av att de ledande centerpartisterna, av någon anledning, skrattar till när han säger att det blåser utanför den politiskt korrekta boxen, vilket snarare borde oroa dem. Han inleder sitt anförande med:

"Oerhört komplexa frågor och väldigt lätt att tänka fel.
Dessutom finns det väldigt mycket låsningar.
Man kan inte tänka klart på det här området utan
att lämna den politiska korrekthetens box.
Utanför boxen blåser det naturligtvis men det är det inget fel på."

För att sammanfatta, kan vi alltså notera att:

- 43% av de långtidsarbetslösa i Sverige är utlandsfödda

- 60% av alla utgifter för socialhjälp i Sverige går till utlandsfödda

- Svensk arbetsmarknad inte är anpassad till den typen av invandring
vi har av lågutbildade från utomeuropeiska länder.
Och det är på tiden att vi får en sansad diskussion av dessa frågor i framtiden.

Mot slutet av sitt anförande bjuder Lindbeck på ett par minuter som borde skakat om de verklighetsfrämmande centerpartisterna:I Sveriges Radios Ekonomiekot sa Assar Lindbeck i februari bland annat:

"Sverige är inte rustat för en stor invandring.
[...]
Vi går mot en situation där kommunerna inte kommer att kunna
hantera invandringen därför att de inte kommer att klara
att ge bostäder och arbete åt invandrarna" 

Upplysta personer har naturligtvis redan insett det Assar Lindbeck försöker förmedla, men det är synd att kunniga personer som Lindbeck och Sanandaji inte får mer utrymme i debatten. Även Annie Lööf var på detta seminarium. Förstod hon något?10 kommentarer:

 1. Är Assar Lindbeck vår tids Urban Hjärne? Urban Hjärne var ju som bekant den som till slut sa ifrån när häxprocesserna kulminerade. Han var en person som inte gick att ifrågasätta. Samma tycks gälla för Lindbeck.
  Rune

  SvaraRadera
 2. Hans budskap gick nog in hos Annie Lööf, flinet försvann.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som ett barn, som blivit lurat på sitt lördagsgodis

   Radera
  2. Hela hon försvann. Stolen hennes var tom i del 2 av seminariet som handlade om bostadsbristen.

   Radera
 3. Var kan man ta del av hela föredraget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.svtplay.se/svt-forum

   Radera
  2. Tack, kul! Hittade precis också länken i en kommentar hos Westerholm, en förvirrad socialdemokrat som försöker få ordning på tillvaron

   Radera
 4. Jag kan rekommendera att se hela seminariet. Den är fri från floskler.
  Men så är det inte politiker som håller anförande.
  Det är konstigt att en del av de saker som Assar Lindbäck säger, är sådant som flera av Riksdagspartierna inte vill erkänna eller ta tag i.
  /Per

  SvaraRadera
 5. Tyvärr tror jag inte detta är något som (C)-politikerna i salen tar till sig. Det skulle ju gynna "främlingsfientliga krafter" som det brukar heta, Därför måste man blunda för det som framförs av neutrala forskare som håller sig till fakta. Man har investerat så ofantligt mycket prestige att man inte längre ser att kejsaren är naken.

  SvaraRadera
 6. Förhoppningsvis kan inte en person som Assar Lindbeck tigas ihjäl. Han har för stor pondus. Som Socialdemokrat stod han upp för näringslivet genom att lämna partiet när det började bli allvar med löntagarfonderna. Han förutsåg den krasch som kom under början av 90-talet och var den som ledde kommissionen för att få landet på fötter igen. Personen som är ansvarig för att Sverige har kunnat gå in i 2000-talets kriser med en av Europas bästa ekonomier är inte Göran Persson utan Assar Lindbeck.

  SvaraRadera