onsdag 23 oktober 2013

Dagens citat: Badr Abdel Aty


"Vi måste måste respektera lagen och reglerna. Flyktingar som har brutit mot lagen om olaglig migration kommer att utvisas, men inte till Syrien.
[...]
Vi kan inte tillåta människor som har varken pass eller visum att stanna i landet. De är en potentiell säkerhetsrisk."


Sveriges Radios utrikeskorrespondent Cecilia Udén träffar talesmannen för det egyptiska utrikesdepartementet Badr Abdel Aty, som visar sig ha en mer normal inställning till illegal invandring, även när det handlar om arabiska och muslimska bröder.

Faktum var att ovanstående svar fick Cecilia Udén att börja gråta. Jag föreslår att hon istället blir inrikesreporter i Sverige, dit dörren är öppen, pass eller inget pass, och ingen minister skulle svara på egyptiskt vis. Hon skulle då exempelvis kunna intervjua Erik Ullenhag, vars utmaningar istället skulle göra henne varm i hela kroppen.

SR
Aftonbladet



4 kommentarer:

  1. När Uden började gråta,över att ha tagit del av Egyptens syn på de som inte har Id eller pass men som är migranter i Egypten,då förstår man hur djupt den själupplevda godheten sitter!Att sedan Badre Abdel säger att det är hans problem inte Udens att migranter i Egypten inte har pass,var det en smäll i ansiktet på den svenska mentaliteten av bessevisser som pekar finger åt alla andra som mindre värda!

    SvaraRadera
  2. Med tanke på alla kvinnliga självmordsbombare som berikat världen på senare
    tid är det väl inte så konstigt att en kvinna som förlorat sina barn och nu
    troligen hatar allt och alla ses som en säkerhetsrisk.

    SvaraRadera
  3. Beklämmande uppträdande av denna hemska reporter.

    SR, för tusan, ta hem eländet! Hon skämmer ut Sverige och drar troligen med sig de andra nordiska länderna i skiten.

    Heder åt Badr Abdel Aty, som hanterade situationen som det anstår en gentleman; han gav henne en näsduk.

    SvaraRadera
  4. Cecilia Uddén är inte mer än en människa och hon har ju onekligen personligen mött människor som drabbats hårt när de illegalt försökt ta sig till Europa och då kan man förstå att hon kan bryta ihop, även när hon ska försöka vara professionell och kall då hon gör sitt jobb som journalist.

    Om man ser på saker och ting realistiskt så är det faktiskt praktiskt omöjligt att ta alla hjälpbehövande till t.ex. Sverige. Praktiskt omöjligt samt socialt, politisk och nationalekonomisk ohållbart.
    Det mest vettiga man kan göra är att hjälpa dem så bra det går och så nära hemlandet som det går - det är mest praktiskt och då når man dessutom fler resurslösa och svaga människor samtidigt som flyktingarna dessutom slipper att ge sig ut på en så lång och farlig resa.

    Man ska även ta sig en funderare innan man kritiserar Egypten och deras flyktingpolitik. De har en helt andra erfarenheter och realiteter att ta ställning till där. Det är således viktigt att veta att även Egyptens egna befolkning är hårt utsatt. Minst 25% av befolkningen (totalpopulationen beräknas vara över 84 miljoner människor!) tjänar mindre än 2$/dag: http://www.ipsnews.net/2013/02/democracy-tastes-bitter-as-poverty-bites/ , http://www.theguardian.com/world/2013/may/16/egypt-worst-economic-crisis-1930s .

    Situationen i Europa är inte lika desperat som den är i Nordafrika än, men nog lever vi spektakulära folkvandringstider: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/10375358/True-scale-of-European-immigration.html , http://www.theguardian.com/world/2011/mar/28/new-europe-spain-graduates-emigrate .
    Det förvånar mig att vi inte sett mer politiska omvälvningar och social oro i Europa, än.

    SvaraRadera