måndag 7 oktober 2013

"Det allra viktigaste beskedet är efter valet"I gårdagens partiledardebatt i Agenda försökte både programledare och Allians få svar på frågan vilka Löfven tänker regera med, varpå Löfven levererade det avslöjande svaret ovan. Det är en högst motiverad fråga, eftersom det för närvarande ser ut som om Alliansen måste lämna över regeringsmakten. Troligen blir Löfven då tvungen att plocka in de båda extrempartierna Miljöpartiet och Vänsterpartiet, vilket borde skrämma åtminstone några väljare.

Det är nästan lite synd om Stefan Löfven i sådana här debatter. Eftersom han dels är relativt ovan vid dem, dels besitter en relativt blygsam intelligens, ser han, eller medarbetare, till att han kommer till dessa debatter med färdiga moduler, som han försöker föra in här och där, även om de inte alltid passar in helt naturligt. När frågan om regeringsmakten kom på tal, blev vattnet för djupt och jag tyckte faktiskt att Fredrik Reinfeldt gjorde en mycket bra insats i detta replikskifte.

När vi kommer in i debatten, har Löfven just kommit med ett pinsamt inlägg om att Reinfeldt vill ha mer skattesänkningar för sig själv än för en sjuksköterska, vilket han upprepar några gånger, eftersom någon medarbetare plockat fram det som ett genialt drag. Vänstern verkar överhuvudtaget tycka att partiledarnas privatekonomi är ett starkt argument, eftersom Jonas Sjöstedt i samma debatt vill prata om Jimmie Åkessons lön. Det är ett fantastiskt lågt argument, eftersom samtliga personer i rummet uppbär hög lön, men där knappast någon av dem formulerar sin politik efter vad som skulle gynna deras egen plånbok. Väljer man att viga sitt liv åt politiken, har man naturligtvis större ambitioner än så.

När Löfven får den direkta frågan om sitt regeringsalternativ har han inget som helst svar, och försöker lite desperat och tämligen klumpigt skyffla över frågan på Alliansen, som han säger har en "klen minoritetsregering". Givetvis måste han också säga att de styr med hjälp av Sverigedemokraterna, vilket alltid framställs som någonting fruktansvärt i sig, som om det är så oerhört mycket bättre att styra med hjälp av Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Efter att Löfven ondgjort sig över Alliansens minoritetsställning, upprepar Reinfeldt den utmärkta frågan:

"Lovar du en majoritetsregering?"

Här blir det uppenbart att Löfven helt gått vilse och han börjar prata om någonting helt annat, för att avsluta med det helt irrelevanta:

"I den senaste undersökningen var ju ett av allianspartierna inte ens med. Vad har du då för allians, Fredrik Reinfeldt?"Det är mycket möjligt att inte heller de rödgröna tre partierna får majoritet nästa år, när SD fördubblar sina mandat. Om nu Löfven menar allvar med att inte stödja sig på SD, vilket han i och för sig redan gjort i riksdagsomröstningar, måste han då sträcka ut en hand till ett alliansparti. Det kommer då att bli uppenbart för de sista slumrande att det bara finns ett riktigt oppositionsparti, som kommer att bli mycket stort 2018. Det är dock lite obehagligt att vi kommer att ha Stefan Löfven som statsminister i fyra år.6 kommentarer:

 1. Nej, det är onekligen svårt att imponeras av Löfvén. Det mest intressanta tycker jag var diskussionen i eftersnacket där frågan om vad "blocken" mot SD eventuellt skulle få för konsekvenser.


  /M

  SvaraRadera
 2. Löfven är van att tala till metallarbetare, hade han talat som de andra i 7 klövern till dem, hade metallarna bett honom fara åt helvete.

  SvaraRadera
 3. Ledsen, Tobbe, men 2014 års regering kommer att bestå av S+M (o ev. FP vid behov). Reinfeldt har ju sagt att S med M:s goda minne får styra med eventuella stödpartier i minoritet om SD blir vågmästare, så Reinfeldt kan uppenbarligen tänka sig att hjälpa Löfvén till makten, o därifrån är inte steget långt till S/M ;-). Detta kommer att hålla tills M faller till 10-15% i mätningarna, då ett internuppror avsätter Reinfeldt o M lämnar regeringen.
  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas! Jag är inte så ledsen för det, utan ser det snarare som ett drömscenario. Om S och M bildar bred koalition, måste det bli uppenbart för alla att det bara finns en riktig opposition, och då är läget mycket ljust 2018...

   Radera
  2. Här tycks de redan ha börjat.
   http://www.skanskan.se/article/20131008/ESLOV/131009355/1005/-/moderaterna-till-val-utan-alliansen-2014-

   Radera
  3. Tack för denna uppmuntrande tanke, Tobbe. Hade du läst mitt inpass "mellan raderna" hade du också sett att jag vågade hoppas lite på (ny)val redan före 2018, men du har rätt. Har Sverige trots ständiga minoritetsregeringar inte utnyttjat möjligheten på mer än ett halvsekel, så är det nog osannolikt.

   Anonom: Ja, det finns flera exempel, som förutom Reinfeldt är anledningar till att jag gör den analysen om regeringsbildning jag gör.
   /Andreas

   Radera