måndag 7 oktober 2013

Front National överlägsen vinnare i nytt fyllnadsvalIgår genomfördes första omgången av ett fyllnadsval i kantonen Brignoles, i regionen Var, i södra Frankrike. Regionen är ett starkt fäste för Front National och det är denna region som representeras av Marion Maréchal-Le Pen i Nationalförsamlingen, där hon är en av endast tre frontister.

I denna första omgång tog Front Nationals kandidat Laurent Lopez (bilden) hela 40,4% av rösterna, långt före UMPs kandidat Catherine Delzers, som fick 20,8%. På tredje plats kom kommunisten Laurent Carratala, med 14,6%, som därmed är utslagen inför den andra, avgörande, omgången.

Om de patriotiska krafterna varit enade, skulle man faktiskt kunna ha vunnit valet redan i första omgången, eftersom kantonens tidigare FN-kandidat, Jean-Paul Dispard, som numera är utesluten ur partiet och kandiderar för Parti de la France (en avknoppning ur FN), kom på fjärde plats med 9,1%. Vi kan nog dock räkna med att de flesta av dessa röster kommer att tillfalla FN i andra omgången, även om Dispard själv uppmanar sina väljare att rösta på UMPs kandidat, ett drag som förefaller helt komma ur personlig bitterhet.

Nästa omgång äger rum på söndag, och redan innan gårdagens resultat var fastställt, gick den socialistiske ministern Arnaud Montebourg ut och krävde att deras väljare nu skulle rösta på UMPs kandidat, allt för att stoppa FNs kandidat enligt principen om att bilda en "republikansk front" mot partiet. Tidigare fyllnadsval har dock visat att denna republikanska front är döende, då uppenbarligen en mängd vänsterväljare hellre lagt sin röst på FN än på högerpartiet UMP.

FNs generalsekreterare Steeve Briois kommenterar:

"Socialisten Montebourgs stöd visar att UMPS-systemet befinner sig i stora svårigheter. Redan vid den första omgången visade FN sin förmåga att samla våra landsmän kring vår sin kandidat, medan systemets partier bokstavligen är misstrogna och tjuriga."

Det ser mycket ljust ut för Lopez inför andra omgången, då jag har svårt att se hur de övriga partierna, inklusive ett patriotiskt, skulle kunna få nästan alla av sina väljare att rösta på UMP.
Le Figaro


4 kommentarer:

 1. Marion Maréchal-Le Pen? Är denna en annan medlem i familjen Le Pen?
  Rune

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, dotter till en annan av Jean-Maries döttrar och alltså hans barnbarn. Här är ett inslag med henne:
   http://tobbesmedieblogg.blogspot.se/2013/03/den-nyaste-le-pen-i-aktion.html

   Radera
 2. Marions på BFMTV igår:
  http://youtu.be/ZhjqNGzvLuA
  Seriöst, hon blir duktig med TVn. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intelligent ung dam, mycket bra! Du fick nog en punkt för mycket i din länkning, men det fungerade ändå, Tack för tipset!

   Radera