söndag 13 oktober 2013

Marine Le Pen gäst i "Le Talk"
I fredags var Marine Le Pen inbjuden som gäst till det politiska intervjuprogrammet "Le Talk". Den förvånansvärt välvillige programledaren Yves Thréard fokuserade på partiets pågående och kommande val, inte minst det val som ägt rum idag, fyllnadsvalet i Brignoles, där det just meddelats att Front Nationals kandidat erövrat kantonen, vilket jag skriver några rader om här. Valets första omgång tittade vi på här, där också de personer som nämns i intervjun figurerar.


UMP - det stora högerpartiet
PS - det stora socialistiska partiet
FN - Front National


Jean-Francois Copé är partiledare för UMP

Femte republiken skapades 1958 av Charles De Gaulle, och är Frankrikes nuvarande konstitution, med framför allt en stark presidentmakt

I de största städerna sker kommunalvalen till stadsdelar, i Marseille kallade sektorer och i Paris arrondissement

Jean-Luc Mélenchon är partiledare för Vänsterfronten, en sammanslutning av ett antal mindre partier på vänsterkanten. I 2012 års presidentval fick han 11% av rösterna

Thierry Mandon sitter i Nationalförsamlingen för PS

Alain Finkielkraut är författare och filosof

Jacques Delors är före detta PS-minister och president för Europakommissionen.5 kommentarer:

 1. Fantastisk översättning, Tobbe. Jag är så tacksam för vad du gör. Du håller uppe hoppet med dina bidrag. Jag skall genast skicka detta vidare till pressen - som naturligtvis inte tar in det, men samtidigt blir lite demoraliserad.

  SvaraRadera
 2. Vilken bra intervju! Hon är bara grim! Jag skämtas lite, för jag läser Le Figaro varje dag och hade inte sett videon där... :$ Tack igen, Tobbe !
  Hoppas att Jimmie Åkesson kommer våga prata lika frit en dag... Men va inte för hård mot honom : det är svårare att prata i Sverige. Liksom det var väldigt svårt att prata frit i Frankrike tio år sen.
  Människorna behöver att allt går VÄLDIGT dåligt i ett land innan de börjar öppna ögon tyvärr.

  SvaraRadera
 3. Har inte kommenterat här tidigare.
  Vill bara säga att jag uppskattar dina översättningar.

  Oj vilken stark kvinna Le Pen är, det är ganska otroligt FN är största parti i Frankrike men har ändå bara 2 av 577 kandidat.

  God tur

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju för att FN måste besegra alla andra partier i en valkrets för att ta ett mandat i Nationalförsamlingen, alltså få över 50%. De gröna, med sisådär 2%, har istället 18 mandat.

   Radera
 4. Mycket bra intervju, tack tobbe! Mycket bra därför att intervjuaren var seriös och neutral, som sig bör. Tänk om Jimmie kunde få intervjuas på liknande sätt!

  Ja, varför vill franska politiker bli valda om enda ambitionen är att lämna över besluten till EU och framför allt EU-kommissarierna? Bra fråga som Marine ställde och den borde ställas även till politiker i vårt land.

  "Kan man förbättra Sovjetunionen?" tror jag hon sa. Ha, ha, ha. Hon är skarp. Påminner om en annan tuffing: Thatcher.

  SvaraRadera