söndag 13 oktober 2013

Front National vann kantonvaletFör en vecka sedan tittade vi här på första omgången i fyllnadsvalet i kantonen Brignoles i regionen Var i södra Frankrike. Idag ägde andra omgången rum, mellan Front Nationals Laurent Lopez och högerpartiet UMPs Catherine Delzers. Socialistpartiet, som var utslaget, uppmanade som vanligt sina väljare att lägga sin röst på UMPs kandidat, för att blockera Front National. Denna taktik räckte dock inte hela vägen, då Laurent Lopez tog hem valet, med 53,4% av rösterna. I mars nästa år sker Frankrikes kommunalval och Lopez tänker då kandidera till borgmästarplatsen.

Marine Le Pen kommenterade segern med bland annat:

"Det är en vacker seger. Enade är fransmännen oövervinnliga."

Kantonen Brignoles ligger visserligen djupt inne i FN-land, men det är ändå en glädjande signal inför kommande kommunalval.Le Monde
Le Figaro5 kommentarer:

 1. http://img.tvmag.lefigaro.fr/ImCon/Arti/57880/Champagne1.jpg

  SvaraRadera
 2. Tobbe; du har inte möjlighet att kort beskriva hur valsystemet i Frankrike är uppbyggt? Beskriva partierna i stora drag? Var i Frankrike FN är starka? Det vore himla intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan! Det kanske jag borde göra, med tanke på hur ofta jag här tar upp Front National. Låt mig återkomma med det!

   Radera
  2. "Liste des partis et mouvements politiques français" i Wikipedia ger en bra bild av frågan och man hittar lätt kartor över de olika partiernas "stronghold" i samband med kommunal-, kantonal- och presidentval.

   Radera