söndag 6 oktober 2013

Marine Le Pen i debatt om epitetet "högerextrem"Marine Le Pen tar nu strid, med juridiska medel om så krävs, mot den eviga etiketten "högerextrem". I klippet nedan gästar hon Ruth Elkriefs program, vilket leder till en stundtals hetsig ordväxling. Marine Le Pen viker sig aldrig för journalister och det är roligt att se hur hon kraftfullt bemöter alla anklagelser om "högerextremism", antingen inom sitt eget parti, eller inom broderpartierna i Europa.

Jag väljer att här endast visa programmets första halva och har lagt in ett svart fält i bildens nedre del, för att den svenska texten skall vara mer synlig. Några av de namn och företeelser som nämns:

UMP - det stora högerpartiet
PS - det stora socialistiska partiet
FN - Front National


Manuel Valls (PS) är inrikesminister.


Francois Fillon (UMP) är bland annat parlamentsledamot och var premiärminister under Nicolas Sarkozy.


Alain Juppé (UMP) var bland annat premiärminister under Jacques Chirac.


Christine Lagarde är en UMP-politiker som för närvarande är chef för Internationella Valutafonden.


Jean-Christophe Cambadélis är en PS-politiker som nu, efter Marine Le Pens strid mot epitetet, dragit igång en sorts twitter-kampanj där han uppmanar folk att skriva varianter av "Front National är högerextremt", en kampanj som i sin idioti känns närmast svensk.


Poujadismen, efter Pierre Poujade, var ett slags missnöjesrörelse för hantverkare och småföretagare. Det var för detta parti Jean-Marie Le Pen satt i Nationalförsamlingen på 1950-talet.


Vichy-regimen var den franska lydregeringen under tysk ockupation 1940-1944 och vars statschef var marskalk Philippe Pétain. Francisque-orden var en utmärkelse under denna regim. Francois Mitterrand, sedermera socialistisk president 1981-1995, mottog denna utmärkelse 1943 efter visst samarbete med regimen.


Francois Bayrou är partiledare för socialliberala Mouvement Démocratique.
Vi har här även tittat på hur Jean-Marie Le Pen kommenterar det hela.
1 kommentar:

  1. Vilka ligger bakom den folkföraktande politiken i Frankrike?
    http://vigilantcitizen.com/sinistersites/sinister-sites-illuminati-pyramid-in-blagnac

    SvaraRadera