söndag 6 oktober 2013

PVV fortsätter framåt även denna veckaIdag släppte det nederländska opinionsinstitutet Maurice de Hond resultatet av veckans undersökning. Den mest dramatiska förändringen är egentligen att pensionärspartiet 50PLUS förlorar hälften av sina mandat, efter en skandal där partiledaren tvingats avgå. 

Mest intressant och glädjande är dock att PVV fortsätter sin långsamma, men stadiga, uppgång. Om det var val idag, skulle partiet erövra 34 av 150 mandat, och är därmed större än högerliberala VVD och socialdemokratiska PvdA tillsammans, de två partier som regerar i koalition. De har i den nuvarande kammaren 79 mandat, men skulle alltså förlora 50 av dessa, vilket får ses som ett tämligen extremt underbetyg. Geert Wilders kräver sedan en tid tillbaka regeringens avgång, följt av nyval, och med bilden nedan är det svårt att se hur en regering skulle kunna bildas utan att PVV ingår. Dels är partiet naturligtvis störst, men varje annan konstellation skulle kräva en mycket bred koalition med alltifrån kristdemokratiska CDA till vänsterpartiet SP.

Vi kanske får se Geert Wilders som premiärminister tidigare än vi vågat hoppas på.


3 kommentarer:

  1. Geert Wilders har stöpt partiet i en riktning som passar Hollands debattklimat. Jag förmodar att SD arbetar på bästa sätt för att stöpa partiet till att få så många röster som möjligt, men inte på bekostnad av avsaknad kritik mot regimen Reinfeldt.

    SvaraRadera
  2. Vi får håpe PVV fortsetter trenden.....

    SvaraRadera
  3. Det går att tänka sig en koalition utan PVV. Exempelvis en svag minoritetsregering bestående av PvdA, SP, D66 och GL, de skulle få 61 mandat. Med VVD blir det 79, men frågan är om SP och VVD kan tänka sig att regera tillsammans. Annars kanske en starkare minoritetsregering med CU.

    SvaraRadera