onsdag 30 oktober 2013

Marine Le Pen om avlyssning och nationalitet
I söndags gästade Marine Le Pen det politiska programmet 12/13 Dimanche. Jag tänkte här bjuda på programmets första halva, som avhandlar USAs avlyssning av européer, samt diskussioner kring nationalitet och assimilering. Missa inte heller hur fullständigt idiotiskt och arrogant, enligt sedvanligt vänstermanér, den brasilianske socialisten ställer "en fråga" till Marine Le Pen.

När man lyssnar till hennes tankar kring nationalitet, skall man komma ihåg att Frankrikes situation är något annorlunda än Sveriges. Många provocerades när Jimmie Åkesson talade om "öppen svenskhet", då det uppenbarligen finns ett svenskt folk. Det är däremot mer tveksamt att tala om "fransmän" som en etnisk enhet, då det historiskt sett har befolkats av olika stammar och där regionala språk (occitanska, bretonska osv) var vanligt förekommande in på 1900-talet. Dessutom har de, som Marine Le Pen påpekar, ett antal icke-europeiska territorier och även Nordafrika var en del av Frankrike i över hundra år. Naturligtvis innebär inte det att en massiv afrikansk och arabisk invandring är en bra idé, och Sverige har absolut ingen anledning att fylla på landet från dessa delar av världen.

UMP - det stora högerpartiet
PS - det stora socialistiska partiet
FN - Front National

François Mitterrand (PS) var president 1981-1995

Harki var algerier som deltog på Frankrikes sida i självständighetskriget.

Droit du sol (latin: Jus soli) har jag översatt med "jordens rätt", men kallas på svenska mer formellt "territorialprincipen" och innebär att man automatiskt erhåller medborgarskap om man föds i landet. En annan princip är Jus sanguinis (blodets rätt), där härstamning avgör medborgarskap.

DOM-TOM (départements d'outre-mer - territoires d'outre-mer) är franska områden utanför vad vi betraktar som det "egentliga" Frankrike, som i dessa sammanhang då kallas för La Métropole. Dessa DOM-TOM ses inte som kolonier, utan som delar av Frankrike, särskilt eftersom många av dem tillhört Frankrike längre än vissa delar av Metropolen.

Historien om Leonarda har vi tidigare tittat på här.


20 kommentarer:

 1. Marine Le Pen går från klarhet till klarhet. Blixtsnabba svar och inget hycklande. Rakt på sak, ungefär som Jimmie Åkesson fast Jimmie är lite för lågmäld, men har ändå samma budskap som Marine Le Pen.

  SvaraRadera
 2. Denna idiot socialistiska brasilianska kunde gå hem och ställa
  dessa dumma frågor till JAIR BOLSONARO riksdagen ledamot
  i brasiliansk parlament ,medlem i PP(Partido progressista) framstegsparti
  ultranationalistiskt partiet och tredje störta med 1.413.797 medlemmar
  i Brasilien och Jair bolsonaro hade sagt att vita människor kunde aldrig
  gifta sig med svarta människor och homosexuella kunde aldrig existera
  och Jair bolsonaro goda vännen är generalen Leonidas Pires före detta
  chef på brasilianska armen som sympatisera sig i andra världen kriget
  med NAZI-Tyskland !

  SvaraRadera
 3. Oj, vilken fantastisk kvinna. Jimmie, titta på detta, lär dig att gå emot journalisterna. Det är de som är huvudfienden till svenska folket (tillsammans med 7-klövern). Medieträna ! Lär dig att gå emot dem, avbryt dem mitt i meningen, säg att de är oförskämda, fördomsfulla.
  Journalisterna består av ett antal dumhuvuden (förutom några enstaka undantag) som oförtjänt fått alldeles för stor makt, som de missbrukar. Låt dem inte styra diskussionen så som de vill utan klä av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torbjörn Lasson1 november 2013 14:59

   Bra uttryckt! Både Marine och hennes pappa är bra på att hantera media och vissa journalisters dumheter. Beträffande brasilianaren, så funderar jag fortfarande på i vad hans fråga egenligen bestod, för mej framstod han mest som en arrogant drummel!

   Radera
 4. Vilken lysande politiker, Marie Le Pen. Klarspråk rätt igenom utan att vika sig en tum. Vi behöver människor av denna kaliber i Sverige. SD måste tuffa till sig REJÄLT.

  SvaraRadera
 5. Tusen tack än en gång för att du tar dig tid och översätter dessa fantastiska intervjuer. Jag skulle vara odelat positiv till EU om Marine var EU-president med diktatoriska befogenheter på livstid.

  SvaraRadera
 6. Med reservation för att jag inte vet hur intervjuer av politiker vanligtvis tar sig i uttryck i Fransk tv - Jag är förbluffad över den lätthet med vilken Marine Le Pen lyckar köra över reportern fullständigt!

  SvaraRadera
 7. Marie le pen är lysande som alltid önskar att Jimmie Åkesson kunde ta efter han är lite för snäll ibland.
  Tack för översättningen Tobbe.

  SvaraRadera
 8. Tack Tobbe! Du skall ha ofantligt stort tack för dina översättningar. Jag tror inte att majoriteten av Svenska folket visste hur bra Marine4 Le Pen är.

  Nu vet de!

  SvaraRadera
 9. Imponerande kvinna helt klart. Framförallt gillar jag att hon inte viker en tum utan har självförtroendet och argumenten för att presentera sin politik utan kompromisser. Inslaget visar också att FN kommit en lång väg politiskt där rasism och främlingsfientlighet inte står på agendan.

  SvaraRadera
 10. Väldigt perfa översättning Tobbe! :d Grattis!

  SvaraRadera
 11. Hon är helt enkelt lysande, tack för att du tar dig tid med översättandet.

  SvaraRadera
 12. Torbjörn Lasson1 november 2013 15:05

  Snälla Tobbe! Jobba med den sista historien, där Marine uttalar tvivelsmål avseende den hemvändande gisslan. Såg just röstningen om hon har rätt eller inte + 4 000 för ca 800 mot. Kan ju var något för PK-iterna att bita i!

  SvaraRadera
 13. Var är du Tobbe?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen är han i Frankrike? Eller också är han överhopad med jobb?
   Rune

   Radera
 14. Edward Ulfertz7 november 2013 17:37

  Jag börjar också bli lite orolig.

  SvaraRadera
 15. Samma här, man undrar ju. Tobbes texter är ju beroendeframkallande.

  Peter

  SvaraRadera
 16. Hej kära vänner! Har just nu en del andra åtaganden, men hoppas vara tillbaka 100% inom några dagar! Hoppas att ni är kvar då!

  SvaraRadera
 17. TACK för livstecken! Ser fram emot fler träffsäkra analyser. Det finns ju en del att ta av, så att säga. =)

  SvaraRadera
 18. Fantastisk översättning, det är intressant att se att mediaklimatet är lika verklighetsfrånvänt som i Sverige (kanske inte riktigt för det är nog svårt att toppa vår obstinata journalistkår) . Det kändes lite bisart att se programledaren monolog iom vad han tyckte innan han ens börjat ställa frågor

  SvaraRadera