onsdag 2 oktober 2013

Marockansk talman i Nederländernas parlament - med Koranen på bordet
Khadija Arib från socialdemokratiska PvdA är vice talman i Nederländernas parlament, vilket innebär att hon ibland sitter som ordförande för församlingen. Med anledning av denna funktion, uttalade sig Geert Wilders på Twitter:

"Man vänjer sig aldrig. En marockanska idag som talman, med Koranen framför näsan, i det nederländska parlamentet."

PvdAs partiledare Diederick Samsom ser naturligtvis det hela som en positiv utveckling och går till motattack med lite typisk socialdemokratisk retorik:

"Arib på ordförandestolen bevisar att PVVs hat aldrig kommer att vinna över detta fantastiska lands kraft, där ursprung inte spelar någon roll."


Diederick Samsom
Det är märkligt att det alltid måste handla om hat i sådana här sammanhang. Arib har dessutom både nederländskt och marockanskt medborgarskap, vilket hon har försvarat med att hon är lojal mot sina principer, och inte mot Nederländerna eller Marocko. PVV-ledamoten Louis Bontes har invänt mot detta resonemang, och Aribs ordförandeskap, då han menar att någon som inte är lojal mot Nederländerna inte kan vara talman för dess parlament.

PVV har tidigare bett ordinarie talman Anochka van Miltenburg (VVD) att avlägsna koranen från talmansbordet. Där ligger den tillsammans med bibeln, en bok om humanismen, ordböcker och parlamentets regelbok. Van Miltenburg var då inne på att avlägsna samtliga böcker, förutom regelboken, men drog tillbaka detta förslag efter protester från kammaren. PvdAs invändning var att man då skulle falla till föga för PVV, som "har udden riktad mot muslimer".

Man kan tycka att Aribs ursprung, eller till och med hennes dubbla nationaliteter, är en detalj i sammanhanget. Efter att ha tittat på Aribs historik, kan jag dock tycka att PVV har en poäng när man ifrågasätter hennes lojalitet. Precis som exempelvis våra egna kurdiska parlamentariker, verkar hon oproportionerligt upptagen av sitt hemland.

Hon var med och startade Marockanska Kvinnoföreningen i Nederländerna. 1989 blev hon arresterad i Marocko för att ha stött kvinnokampen i landet. När hon 2006 förlorade sin plats i parlamentet, gick hon med i en arbetsgrupp med syftet att påverka en människorättsorganisation kring marockansk migrationspolitik. Hon fick då kritik för att ha för täta band med det marockanska kungahuset, som enväldigt styr landet.

4 kommentarer:

 1. Detta är fullkomligt makalöst. Koranen innehåller 140 verser som i princip går ut på att muslimernas heligaste plikt är att skära halsen av de som inte tror att Mohammed var Guds sista och slutgiltiga profet (främst då judar och kristna). Och det kommer de också att försöka göra (och har redan påbörjat). Och denna bok lägger hon framför näsan på bordet i ett parlament vars människor inte tror att Mohammed var Guds sista budskap till mänkligheten och som säkert också i mångt och mycket kommer att bli föremål för en hel del försök till hals-huggningar. Maken till fräckhet får man leta efter. Men den får sin styrka ur parlamentsledamöternas okunskap och ovilja (=lathet och naivitet) att skaffa sig denna kunskap.
  /SB

  SvaraRadera
 2. Torbjörn Lasson2 oktober 2013 14:59

  Geert Wilders kommentar på Twitter talar för vad åtminstone vi äldre, ännu icke hjärntvättade tänker, synd bara att inte flera träder fram med namn.

  SvaraRadera
 3. det var det värsta jag hört bränn upp satansboken den skall inte ligga bredvik bibeln

  SvaraRadera
 4. Satansboken Koranen ska inte finnas på talmannens skrivbord.
  I så fall måste Hitlers Mein kamf finnas där

  SvaraRadera