lördag 18 januari 2014

Dagens citat: Lena Finne Jansson


"Jag är stolt över hur politikerna har resonerat i den här frågan." 

Lena Finne Jansson med mikrofon
Lena Finne Jansson är ansvarig för Örnsköldsviks asylprojekt och bjuder i Allehanda.se ofrivilligt på ett antal intressanta kommentarer. På några månader har kommunen tagit emot 200 flyktingar och även om Lena förstås är mycket positiv till detta, så bjuder hennes skildringar indirekt på lite sanningar. Till att börja med bekräftas bilden av att kommunerna körs över av Migrationsverket:

"Hur konstigt det är kan låta så har vi inte så mycket att säga till om."

Kommunens egna politiker har dock gjort ett storartat arbete:

"Jag är stolt över hur politikerna har resonerat i den här frågan. Kommunen är mycket mån om de flyktingar som kommit och de som är på väg hit. Och Migrationsverket tycker också att vi gör ett bra jobb."

Att inte ta emot flyktingar var som vanligt inte aktuellt och pengar gick förstås att plocka:

"Att säga nej – lägga sig på nivå noll – var inte aktuellt. Nivå ett hade inneburit att vi sagt ja till flyktingarna, men att vi inte hade några kommunala medel att skjuta till. Vi lade oss på nivå två, vilket innebär att vi skjuter till en miljon av kommunala medel."

Överhuvudtaget var resurser inte ett problem, vilket det aldrig verkar vara i sådana här sammanhang:

"Vi har ett antal kommunikatörer som arbetar på de olika orterna, vi har sett till att det finns samlingslokaler och att det finns tillgång till datorer med internetuppkopplingar. Migrationsverket hade önskemål om stora placeringar på några orter eftersom ett antal fastighetsägare hade rapporterat om att det fanns god tillgång på boende. Det var många förutsättningar som skulle redas ut. Vi har bland annat tittat på tillgång till affärer, hälsocentraler och skolor." 

När det gäller skolor var kommunen även beredd att bygga ut för att tillgodose de nytillkomna, men de visade sig vara barn i mindre utsträckning än förväntat. Möjligen hade man tagit begreppet "ensamkommande flyktingbarn" på lite för stort allvar:

"Vi ville ha ungefär 30 procent barn, men det var inte ens nära att det kom så många. Däremot kom det många män i 30-årsåldern."

När Lena skall sammanfatta sin känsla säger hon:

"Att det hänt mycket – och att vi har hanterat det mesta på ett bra sätt. Det har varit en del incidenter, och där det har behövts har polisen agerat skickligt."

Det var ju bra att polisen brukar agera skickligt, men vad som framför allt verkar göra Lena Finne Jansson stolt är att man endast spenderat en miljon på projektet, vilket hon då får ner till 14 kronor per dag och flykting. Vad artikeln inte nämner är naturligtvis de statliga kostnaderna, för att inte tala om de kostnader för försörjningsstöd som kommunen får bita i efter en tid.
2 kommentarer:

  1. Sänd tillbaks dessa män i 30 år åldern mot utbyte av dessa i flyktinlägren som är mest i behov.Männen ska vara hemma och försvara sitt land,

    SvaraRadera
  2. Lägg pengarna lokalt på plats. Vi har inget behov av fler hamburgervändare.

    SvaraRadera