lördag 18 januari 2014

Reinfeldts dagisargumentation hyllas
Det verkar som att den ständigt tilltagande polariseringen gör att de båda sidorna lever i helt olika världar med skilda intryck och mått. Ofta när jag uppfattar att en pk-människa har gjort ett särskilt pinsamt och dåligt utspel, dyker sedan en annan pk-människa upp för att förtjust konstatera hur genialt utspelet var.

Nu har det hänt igen, med anledning av den senaste partiledardebatten i Riksdagen. Jag missade det mesta av den, men råkade se när Fredrik Reinfeldt begärde replik på Björn Söders anförande. Skulle Reinfeldt som vanligt göra sitt yttersta för att missförstå och föra debatten till lägsta möjliga nivå, som han gjorde mot Jimmie Åkesson, där han med någon sorts sarkastisk ton upprepade att Åkesson "skyller på invandrarna"?

Jadå, sin vana trogen svarade Reinfeldt på ett mycket likartat sätt, vilket jag tyckte var både lågt och pinsamt. I dagens Aftonbladet hyllas dock Reinfeldt av den socialdemokratiske pajasen Fredrik Virtanen, dessutom med rubriken "Stridshingsten Reinfeldt vägrar acceptera SDs värld - respekt!". Efter några sedvanliga rader om att SD är ett stödparti till Alliansen, fortsätter Virtanen:

"När det kommer till rasism och främlingsfientlighet är Reinfeldt en stenhård humanist som inte ger SD en millimeter. Statsministern tänker under inga omständigheter kompromissa om sin syn på människors värde."

Låt oss titta på den del av partiledardebatten som får Virtanen att förtjust tala om "humanist" och "människors värde". Jag tycker naturligtvis att Björn Söder pulvriserade de övriga:
Björn Söder håller alltså ett anförande på tio minuter, där han tar upp ett antal ämnen och talar om vad som skall prioriteras. På detta svarar Fredrik Reinfeldt:

"Fru talman! Nu har ni lyssnat på en sverigedemokrat. Världen är indelad i hårt arbetande människor som finns i Sverige - de ska vara födda här. Resten av världen är mer eller mindre samhällsparasiter som inte arbetar och bara utnyttjar alla andra. Så ser världen ut när man är sverigedemokrat." 

Den som lyssnade på Björn Söders verkliga anförande kanske noterar en viss skillnad i det faktiska inlägget och Reinfeldts sammanfattning. När Söder sedan talar om partiets inställning till arbetskraftsinvandring, innehåller Reinfeldts svar:

"Det är alltid vi och de. Det är alltid bara vi som är födda här som har det svårt. Alla andra ska hållas borta." 

Är det verkligen genialt och värt respekt att diskutera på det här sättet? Att om och om använda samma infantila fraser, istället för att bemöta vad som faktiskt sägs? Fredrik Virtanen tycker dock att det är mycket imponerande:

"Fredrik Reinfeldt vägrar. Han smutsar inte ner Moderaterna."

Virtanen har dessutom ett mycket speciellt intryck av medierna, som jag undrar om särskilt många andra känner igen:

"Främlingsfientliga partier påverkar även medier, det är ­tydligt just nu när högerpressen i full sving debatterar invandring. Och högern har en enorm kraft, nio av Sveriges tio största tidningar är högertidningar.
De som debatterar frågan – och de är inte många, de flesta liberaler och borgliga är som Reinfeldt, men de hörs tydligt – har skilda åsikter men en sak är obehagligt återkommande: Invandrare ses som ett problem, inte en tillgång. Redan där går allting sönder. När man dessutom, på klassiskt fascistmanér, ställer invandrare ”mot” andra grupper, till ­exempel pensionärer, blir det mycket otäckt."

Visst kan man få det att låta lite otäckt när man formulerar det som att människor står mot varandra, men det handlar ju faktiskt inte om det. I verkligheten handlar det om att ställa olika kostnader mot varandra, vilket man alltid gör, och måste göra, i politiken. Virtanen skall dock visa ytterligare en gång att han inte riktigt förstår samhällets samband:

"Väljarna anser att skola, sjukvård, jobb, äldreomsorg, ekonomi och miljö är viktigare än invandring – som kommer först på sjunde plats. 
[...]
SD slickar sig om munnen när en fråga som är marginell för en överväldigande majoritet väljare görs till en jättefråga.

Därför är Fredrik Reinfeldt stor. Han vägrar. Han tänker ­inte spela Sverigedemokraternas ­sjuka spel. Han har slirat förr men är numera glasklar. SD:s falska problem- och omvärldsbeskrivning gäller inte. Punkt.
Han är en stridshingst som, med hetta, snoppar av rasisterna och talar om verkliga problem i stället, främst jobben. ­Respekt. All ­respekt till dig, Fredrik Reinfeldt."

Hur är det ens möjligt att föreställa sig att en årlig invandring av tiotusentals individer är en marginell fråga, helt skild från skola, sjukvård och sysselsättning?

15 kommentarer:

 1. Nästa steg är väl att Reinfeldt förklarar krig mot Finland, som för den invandringspolitik SD förespråkar.

  SvaraRadera
 2. Reagerade med ursinne på Virtanens lättuggade nordkoreanska hyllning.. http://soldatmamma.blogspot.com

  SvaraRadera
 3. http://janmilld.wordpress.com/2013/03/24/intervju-med-lasse-wilhelmson/

  SvaraRadera
 4. Tobbe
  Jag tror att man skall vara glad för att en sådan som Fredrik Virtanen klankar ner på SD på detta grova och onyanserade sätt. Jag tror att det är få människor som upplever att han har något innanför pannbenen och inte ens inom PK-media har han något högre anseende.
  Jag tittade på videon med Björn Söder och Fredrik Reinfeldt. Det kan tyckas vara en irrelevant diskussion eftersom så få lyssnar i riksdagen, och de som sitter där är väldigt högfärdiga (Björklund), skäms (Hägglund) eller är arroganta och elaka (Reinfeldt). Men väldigt många äldre pensionärer följer säkert denna debatt dagtid från hemmet. Och jag har väldigt svårt att tänka mig att dessa inte skulle bli tvärilska på Reinfeldts arrogans och självgodhet. T.o.m. inom Moderaterna talar man idag om en stor trötthet. Inga människor tycker om att fösas omkring av en buffel som Reinfeldt. Inte ens om man är moderat.
  Så jag tror att Reinfeldts debattstil är kontraproduktiv. Man kan ju ana sig till hur Filippa Reinfeldt har känt sig i skilsmässogrälet. Där har nog sagts en och annan oförlåtlig oförskämdhet. Det verkar vara en specialitet hos Fredrik Reinfeldt.

  SvaraRadera
 5. Du nuddar vid problemet med bristen på intellektuell hederlighet. Att ljuga väljarna i ansiktet ostraffat eller till och med hyllas för detta gör hela den politiska debatten meningslös. Att beskylla motparten för egenskaper och utsagor som saknar sanningshalt kallades förr för förtal och var straffbart. Nu när detta har blivit normalt umgänge blir debatten reducerad till en fråga om trovärdighet och därmed meningslös. I varje meningsutbyte måste det finnas ett lägsta mått av hederlighet, man måste åtminstone tro att motparten inte direkt blåljuger. Utan detta förtroende för motparten är återigen debatten meningslös. Det är på denna nivå vi nu befinner oss, och ansvarig för detta är pk-etablissemanget som vägrar ta debatten. /pllay

  SvaraRadera
 6. Jag har tappat all respekt för Reinfeldt,Han ligger ner och spyr sin galla och förakt. Jag kan aldrig smälta att han ser på oss svenskar som förståndshandikappade .Han tycks tro att han kan trycka ner SD.

  SvaraRadera
 7. Jag har röstat Moderat nästan hela mitt liv 2110 SD när Reinfeldt sa jag vill inta ta i dem med tång och sedan i samma andedrag säga alla människor har samma värde.Killen måste ha något fel.Han har tagit upp striden mot Moder Sveas barn och det kan inte sluta lyckligt.

  SvaraRadera
 8. Om nu Virtanen verkligen bekymrar sig över SD är det ju märkligt att han hyllar Freddes haveri i invandringsfrågan. Det har nämligen möjliggjort för SD att ta över 100 000 moderatväljare från Fredde sedan valet och gett SD en chans att bli Sveriges tredje största parti och få en absolut vågmästarställning i riksdagen, men så långt klarar väl dumskallen Virtanen inte av att tänka. Han och Fredde är snarast SD:s nyttiga idioter; när Fredde stolt deklarerade att han ingått en "historisk" uppgörelse med MP om invandringspolitiken kommenterade Åkesson krasst: "Dåligt för Sverige, men bra för SD." Så rätt han fått sedan dess...

  SvaraRadera
 9. Någon mer arrogant, nonchalant, mallig och lögnaktig statsminister än Reinfeldt har Sverige aldrig någonsin haft. Dessutom är han pinsamt dogmatisk i alla sina tolkningar av vad sverigedemokratiska politiker sagt och inte sagt och vad partiet står för. Hans misstolkningar är helt medvetna och det gör honom till falskheten själv på den politiska arenan. Värst av allt är kanske hans djupa folkförakt för han inser inte att de flesta människor genomskådar hans sluga retorik och hästhandlarmentalitet.

  Reinfeldts evinnerliga och maniska babbel om "Vi-och-dom" tyder på att allt inte står rätt till i huvudet på honom. Även den sämsta av partiledare hade för länge sen insett att man måste byta ut gamla utnötta fraser mot nya för att inte framstå som inbicill, men inte Reinfeldt.
  Han föraktar väljarna - folk som inte ingår yrkespolitikernas skrå - till den grad att han tycker han kan kosta på sig att kackla samma ramsor.
  Inte helt olikt en papegoja.

  Den där Virtanen känner jag inte till men citaten tyder på att han verkar vara helt radarstyrd av partiets "värdegrund" och dogmer och utan förmåga att tänka själv.

  "När man dessutom, på klassiskt fascistmanér, ställer invandrare ”mot” andra grupper, till ­exempel pensionärer, blir det mycket otäckt."

  Som så många andra obildade sossar blandar han ihop fascism och nazism. Socialisten och sedermera fascisten Mussolini och Spaniens Franco var inte några utpräglade rasister och Mussolini föraktade Hitlers judehat och kallade honom för "plåtslagare i regnrock – en dum liten clown”.

  "Väljarna anser att skola, sjukvård, jobb, äldreomsorg, ekonomi och miljö är viktigare än invandring – som kommer först på sjunde plats."

  Ja, så resonerar en opportunistsik sosse som vägrar ta ansvar för vart landet är på väg utan hellre snöar in på vad för sorts valfläsk väljarna vill ha.
  Jag tror inte att folk i allmänhet är så inskränkta att de inte inser att de olika områdena inte hänger ihop. Skola, sjukvård, jobb har
  alltid varit de viktigaste frågorna men om ekonomin som först kommer på femte plats går åt fanders då blir det inte mycklet av de fyra andra önskemålen som toppar listan. Att folk sedan röstar med utgångspunkt från sin privatekonomi och ger blanka fasiken i hur det går med samhället på längre sikt borde inte en sosse jubla över.

  Stig

  SvaraRadera
 10. Tack Tobbe för att du pekar på skillnaden mellan Söder och Reinfeldt. Söder radade upp bevis, baserat på undersökningar. Reinfeldt haspar ur sig floskler. Nu är det tyvärr många, t.ex. Virtanen, som inte ser eller förstår skillnaden men jag tror och hoppas att de flesta svenskar är lite smartare än honom.

  SvaraRadera
 11. 9 av Sveriges 10 största tidningar är högertidningar, skriver Virtanen. Må så vara, men 41 procent av Sveriges journalister sympatiserar med Mp, 16 procent med V och 14 procent med S.

  När hörde någon Reinfeldt debattera invandringspolitik med ärliga medel och rena fakta? När SD, oavsett vem som debatterar, kontrar Reinfeldt med väl inövade floskler för att bemöta motståndaren.

  Uselt!

  Om Virtanen nu anser att man inte får kritisera pågående invandringspolitik, har han på Aftonbladet världens chans att förklara hur Europas mest extrema asylpolitik ska lösas med arbeten, bostäder och ekonomi, utan att övriga samhället påverkas.

  SvaraRadera
 12. @ Andreas: Jag har en fråga till din kommentar i inlägget "Vi kan ha välfärd - och invandring", hoppas du ser den även om det gått några dagar.

  SvaraRadera
 13. Virtanen lär ju bli drabbad av arbetslösheten eller lönedumpningen själv någon gång!!! Vi får se hur han resonerar då???met är synd egoismen är så utbredd i sverige.
  Jag tyckte Björn Söder skötte sig väldigt bra och kan inte förstå hur man kan kritisera när man för en politik mot lönedumpning och för kvinnors rätt till heltid och för våra gamlas rätt till en värdig åldringsvård

  SvaraRadera
 14. Vad lågt av Reinfeldt! Den här frågan är den mest känslofyllda frågan i Sverige pga en förljugen och politiserad journalistkår. Då går han bara på känslorna. Fegt! Å andra sidan är det hans enda chans.

  SvaraRadera
 15. Skall bli kul att se vad som händer med Reinfeldt efter valförlusten, det lär slipas en del knivar ...

  SvaraRadera