söndag 19 januari 2014

Nationalistisk strid inför Belgiens federala val

Samtidigt med valet till Europaparlamentet, sker i Belgien den 25e maj även valet till landets federala parlament. I gårdagens nyårstal  menade Vlaams Belangs partiledare Gerolf Annemans att det kommande valet kan sammanfattas med en fråga:

"Skall flamländarna få besluta över sin egen framtid, eller skall denna framtid bestämmas i EUs megalomana byggnader i de fransktalande kotterierna på Wetstraat 16?"*

Gårdagens mottagning ägde rum på en båt i Antwerpen. Dock blev intresset så stort att partiet blev tvunget att införskaffa en extra båt, samtidigt som man stoppade ytterligare anmälningar. Att mötet ägde rum på en båt föranledde Annemans att kommentera:

"Vlaams Belang är en isbrytare som bryter sönder packisen av mångkultur, massinvandring och islamisering."

Vlaams Belang har under det senaste året dalat något i opinionen, vilket beror på konkurrensen från ett nyligen bildat parti, Nieuw-Vlaamse Alliantie (NV-A), som också kallar sig nationalistiskt. Även NV-A är invandringskritiskt, men har i många avseenden en mer liberal framtoning. Den största skillnaden mellan de båda partierna förefaller vara synen på landets status, där Vlaams Belang vill ha ett helt självständigt Flandern, medan NV-A talar om en ny struktur i en belgisk konfederation. I sitt tal riktade Annemans sig till de som övergivit VB till förmån för NV-A:

"För det är den stora och enda frågan när det gäller NV-A: 'Vem talar jag med?' Är det Geert Bourgeois, vars eventuella målsättning är självständighet? Eller den tillrättavisade Siegfried Bracke, som inte är särskilt entusiastisk inför ett självständigt Flandern? Som menar att N-VA utan något avtal kring konfederalismen skall ingå i en belgisk regeringen från dag ett, även om det saknas ett avtal om mer flamländsk autonomi?"

"Vem talar jag med? Det N-VA som i Belgien säger att vi regeras av en skatteregering? Eller det NV-A som i den flamländska regeringen har avskaffat jobbavdraget och belastat kommunstyrelserna med den största skuldökningen i historien och alltså har orsakat ytterligare skattehöjningar?"

Gerolf Annemans tillkännagav också ett möte i Antwerpen den 23e mars med PVVs Geert Wilders.

*Den belgiske premiärministerns kanslis adress i Bryssel

Den flamländska kanalen VRT berättar:


De Standaard

1 kommentar:

  1. Belgien är konstgjort hursomhelst. Vlaams Belang får rätt till sist.

    SvaraRadera