tisdag 21 januari 2014

Ny intervju med Jean-Marie Le Pen
Det var nu alltför länge sedan vi här såg bloggens husgud, Jean-Marie Le Pen, vilket beror på att jag på senare tid inte hunnit med att lägga upp hans veckojournaler, som dock fortfarande produceras varje vecka.

I fredags var Jean-Marie Le Pen för ovanlighetens skull inbjuden till en tv-studio, för att utfrågas om ett par aktuella ämnen. Man inleder med att diskutera den franske presidentens otrohetsskandal, där han för ett par veckor sedan blev fotograferad på väg till sin älskarinna, den 41-åriga skådespelerskan Julie Gayet.


President François Hollande lever annars med journalisten Valérie Trierweiler, vilket fått bland annat amerikanska medier att kalla henne för Frankrikes "first girlfriend". Hon har också försetts med ett kontor och en stab i Elysée-palatset, inklusive chaufför, något som kritiserats. Ségolène Royal, som nämns i inslaget, var Hollandes partner i många år och är själv en toppfigur inom Socialistpartiet. Hon var bland annat dess kandidat i 2007 års presidentval. Marie Le Pen har vägrat att kommentera denna affär, men några sådana skrupler eller taktiska hänsynstaganden känner sig Jean-Marie inte bunden av.

Jean-Marie Le Pen själv skilde sig från barnens mor 1987,
men gifte sedan om sig med Jany (bilden), en dam i hans egen ålder.

Jag har klippt bort sex minuter om turbulensen kring komikern Dieudonné.

UMP - det stora högerpartiet
PS - det stora socialistiska partiet
FN - Front National

"Äktenskap för alla" var lagförslaget om homosexuellas rätt att gifta sig.

François Mitterrand (PS) var president 1981-1995

Pierre Mauroy (PS) var premiärminister 1981-1984

Jean-Francois Copé är partiledare för UMP

Arnaud Montebourg (PS) är minister för industriell återuppbyggnad.

När programledaren talar om Jean-Marie Le Pens sjunde kampanj, syftar hon på presidentvalskampanjer, där han för första gången deltog 1974. Då han 1981 inte lyckades samla det nödvändiga antalet underskrifter för sin kandidatur, blir presidentvalet 2017 det sjunde där han är aktiv i kampanjarbetet.8 kommentarer:

 1. Tack Tobbe! Jag skrattade till ett par gånger. Härligt att han fortfarande har så mycket kraft.

  SvaraRadera
 2. Hä..? Fram skrider bilden av en pigg livsglad gubbe, som visserligen är ovanligt framgångsrik, men för det ovanligt vanlig. Mig har det sagts att JM LePen är en galning. Uselt svenska media! Känner mig återigen lurad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det är därför jag försöker lyfta fram en annan bild!

   Radera
 3. Det märkliga är att alla svenska journalister har i alla år tyckt så genuint illa om Front National och smutskastat J-M Le Pen på alla upptänkliga sätt, utan att veta särskilt mycket om Front National förutom smutskastningen, eftersom få journalister förstår franska.
  Det franska folket, som däremot förstår franska tycker ganska bra om FN. Vem skall man lita på? I alla fall inte på svenska journalister. Det var den slutsats jag drog ganska tidigt.
  Svenska journalister är nästintill illiterata och lika dåligt allmänbildade som Jan Guillou visat sig vara i "På Spåret".
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
 4. Det som slår mig är den trevliga tonen i samtalet mellan den kvinnliga journalisten och Jean Marie Le Pen. Nu imbillar jag mig inte att FN möts av detta speciellt ofta. Du, Tobbe, hur är tonen mot Marine Le Pen och FN annars i Frankrike? Om ja, har den blivit bättre i samband med deras förbättrade opinionssiffror?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du klickar på etiketten "Front National" så finner du en mängd intervjuer med Marine Le Pen. Jag skulle säga att de i allmänhet är artiga, och vad som framför allt slår en svensk, är hur mycket sakligare diskussionen blir. Man ställer förstås kritiska frågor, men de handlar om politik och inte trams om "människosyn" och liknande. FN har ju funnits i över 40 år nu och är ett av de stora partierna, så man vågar nog inte annat än att bemöta partiet seriöst.

   Radera
 5. Hej, skulle du inte kunna lägga upp biten när Jean-Marie kommenterar Dieudonné? De är som jag förstått det gamla polare och Jean-Marie har ju varit ute och kritiserat de rättsvidriga trakasserierna mot komikern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, detta avhandlades även i en annan intervju häromdagen. Skall försöka få ut denna!

   Radera