söndag 16 februari 2014

Hanne Kjöller försöker förstå sverigedemokrater
Hur kan egentligen en enda människa rösta på Sverigedemokraterna? Det brukar vara utgångspunkten för mediers analyser, då journalister aldrig själva skulle göra det, eller ens känner någon som skulle göra det. Tydligen har Sveriges Radio nyligen försökt sig på opartiska möten med partiets väljare, i en programserie som nu DNs Hanne Kjöller tagit del av. Hennes inledning vittnar om en uppriktig nyfikenhet:

"För ärligt talat, hur ofta har någon journalist försökt närma sig denna grupp med öppet sinne? Hur många har, på riktigt, ansträngt sig för att försöka förstå vad det är som får människor att stödja detta i majoritetssamhällets ögon icke rumsrena parti? Och som inte mer har varit ute efter att förlöjliga dem?"

Eftersom jag själv förstås tycker att det är fullständigt naturligt att människor röstar på Sverigedemokraterna, menar jag att det skulle vara mer intressant att få höra Miljöpartiets väljare förklara sig, för vilka de är förstår jag fortfarande inte riktigt.

Hanne Kjöller må ha ärliga avsikter med sin krönika, men hennes begränsade vyer och bristande insikter blir ändå tydliga, framför allt när hon lyfter fram vad hon tror är logiska luckor:

"Det är olika personer som framträder i de olika programmen. Därför kan man förstås inte ställa en person som intervjuas i första delen till svars för vad någon säger i det tredje. Men ändå går det inte blunda för logikluckorna.

Som hur upprördheten i ett program rör hur invandrare påstås vägra anpassa sig, utan i stället tar med sig sin religion och kultur och kräver anpassning från majoritetssamhället. Medan upprördheten i det sista programmet ”Svart lucia” rör hur en då 14-årig, adopterad flicka framträtt som lucia i tv. Detta borde ju rimligtvis glädja alla som menar att ”invandrare” (vilket alltså inte är mitt ordval om en adopterad flicka) vägrar ta seden dit de kommer. Men upprördheten var i stället av typen: Nu har ”dom” till och med tagit Luciafirandet ifrån oss."

Här blandar Kjöller ihop två olika saker. Jag tror att ytterst få upprördes över lucians hudfärg i sig, utan snarare över det uppenbara politiska syftet som låg bakom. Om nu någon sa att "de till och med tagit Luciafirandet ifrån oss", syftade de troligen på pk-eliten och inte på "invandrare". Jag tycker inte att en lucia måste vara blond, utan problemet är att hon inte längre kan vara det. Jag vill också understryka att det inte var något fel på den 14-åriga Astrid, som var själva lucian, och som gjorde ett oklanderligt och sympatiskt intryck. Det var skönt att i programmet höra att Astrid själv inte verkade särskilt traumatiserad av historien, utan hade en sund distans till det hela.

Eliten gör gärna så här. När de blir kritiserade för exempelvis invandringspolitiken eller snedvriden medierapportering, skjuter de ifrån sig skulden genom att låtsas att det handlar om fientlighet mot "invandrare". I programserien som Kjöllers krönika handlar om, berättar Uppsala domkyrkas körledare Margareta Raab själv om hur hon valde Astrid till lucia. Hon blev uppringd av tv-programmets producent, som rent ut frågade om det fanns någon "mörk flicka" i kören, då han ville göra programmet "mer inkluderande". Ingen i etablissemanget tyckte tydligen att det var tveksamt att använda en 14-årig flicka för sina egna syften. Det finns ingen "omvänd rasism". Antingen behandlar man människor baserat på deras hudfärg, eller så gör man inte det. SVT tyckte uppenbarligen att Astrids hudfärg var mycket viktig, i likhet med de flesta som kallar sig "antirasister".


När Margareta Raab skulle välja Lucia, blev valet lätt,
efter att hon fått instruktioner från SVTs producent. Astrid,
som utnyttjades, gjorde dock ett mycket bra framträdande.

När Hanne Kjöller sedan försöker hitta ytterligare en inkonsekvens, hamnar hon återigen fel, eftersom hon gör samma tankefel som övriga etablissemanget:

"Del två, ”Flykten från pisslandet”, är ett slags studie i inkonsekvens. För att komma ifrån det hemska Invandrar-Sverige hyser vissa långtgående planer på att själva bli invandrare. Fast i andra länder, och – enligt egen utsago – utan att ligga samhället till last som invandrarna i Sverige.

I ett antal nättrådar diskuteras lämpliga länder. Någon letar efter en plats med så få svarta invånare som möjligt. Irland nämns som ett alternativ. Grönland figurerar som ett annat. Det är förstås spännande att fundera över hur de själva ska klara det assimileringskrav många av dem – men inte alla – ställer på människor i Sverige."

Varför skulle inte en svensk kunna assimilera sig i Irland? Den svensk som flyttar utomlands kommer i de flesta fall att tvingas till anpassning, eftersom det finns få platser på jorden där man kan avstå arbete och samtidigt leva fullt ut i den gamla kulturen, med det gamla språket, på samma sätt som man kan i Sverige. Sedan är inte svensk invandring till Irland samma sak som somalisk invandring till Sverige, även om personer som Kjöller ständigt vill låtsas som att de tror det. Jag har själv varit invandrare i Nederländerna och jag både arbetade och lärde mig språket. Inte heller ställde jag speciella krav på mat, klädsel eller religiösa byggnader. Jag är övertygad om att Sverige kommer att kollapsa, om vi fortsätter med den destruktiva massinvandringen. Lika övertygad är jag om att, när den dagen kommer, blir de första att överge landet just personer som Hanne Kjöller och Jan Helin.Även krönikans avslutande stycke visar att Kjöller inte förstår mycket av vad som händer:

"Av ett parti som i opinionsundersökningar kammar hem närmare 10 procent går det inte att teckna en enda bild. Jag ser gärna fler. För som Lena Sundström skrev i fredagens DN, ”främlingsfientlighet är ett val”. Den fråga som fort­farande spökar är varför så många väljer att slå in på den vägen."

Så länge som dessa människor på allvar tror att frågan handlar om fientlighet mot främlingar, lär de aldrig kunna förstå någonting av vad som idag händer i Europa. Jag uppskattar både möten med främmande människor och andra kulturer, men det betyder inte att Sveriges invandringspolitik på något sätt är förnuftig.

15 kommentarer:

 1. Jag upplever inte heller att Hanne Kjöller lyckas vara speciellt neutral i sin krönika. Det är väl egentligen ingen som har försökt kartlägga de människorna som röstar på Sd, visst de lyckades hitta några ensamvargar och tydligen är socialkompetens viktig enligt en måttstock och den mäts tydligen genom hur många kompisar man har som man dricker kaffe latte med på ett fik. Ja enligt den modellen kommer ju många människor att bli betraktade som konstiga men är det i så fall bara de som röstar på SD som är såna. Finns det inga ensamvargar bland Folkpartister och Sossar då tex?

  SvaraRadera
 2. "Sverige kommer att kollapsa, [och] när den dagen kommer, blir de första att överge landet just personer som Hanne Kjöller och Jan Helin."

  Jag har sagt det förut: Och skulden kommer de att lägga på 'rasisterna'

  SvaraRadera
 3. Hanne Kjöller: -Måns Mosesson [har] på sina rundresor i SD:s spår också träffat socialt väletablerade personer. Men de har vägrat att medverka.

  Jag hörde inte hela serien i detalj, men jag tror inte att det framgick speciellt väl. Utan med all önskvärd tydlighet framstog SD som ett töntarnas parti

  SvaraRadera
 4. Helt rätt Tobbe.
  En röst på SD innebär inte att man ogillar människor med annan hudfärg eller annorlunda efternamn. Det handlar om ett Sverige som förvandlas allt mer och som snart är ett land vi inte känner igen.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker du gör en bra analys här Tobbe. Den intressanta fråga är egentligen varför röstar inte FLER på SD? Ser vi på utvecklingen i våra grannländer har den där gått längre (möjligen) som du själv tidigare varit inne på och förhoppningsvis kommer vi att vakna när det blir värre.

  Som du själv skriver? Varför finns det människor som röstar på MP, nya M, S o.s.v.

  Jag vet redan svaret och det tror jag du också gör. Makteliten och medias grepp om opinionsbildningen. Från vaggan till graven.

  SvaraRadera
 6. Det var en mycket intressant text där du avslöjar det som jag misstänkt hela tiden - den mörkhyade lucian var ett beställningsverk från journalisterna! De hade mage att använda henne i sin mångkulturpropaganda just för att hetsa fram åsikter om valet av lucia och därmed se till att få sina fördomar om regimkritiker besannade. För scenariot var nämligen tänkt så att INGEN skulle tillåtas yppa något om lucian, och den som dristade sig till att göra det ... "pang" föll i den riggade fällan där "främlingsfientliga" var menade att falla.

  Så går det till i hyckleriets högborg. Journalistkräken drar sig alltså inte ens för att använda mörkhyade i sitt krig mot dem som "tycker fel".

  En vidrig smak stiger upp i munnen. Vad ÄR det här för ett land egentligen? Har alla proppar gått på etablissemanget?

  www.korta.nu/flygblad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cavatus - vill passa på att ge dig en eloge för ditt ambitiösa arbete med information som du samlat i länken!

   Radera
 7. Mycket bra svar på Kjöllers aningslösa text. Tyvärr kommer inte en bråkdel av de som läst hennes text ha läst Tobbes svar.

  Kan du inte försöka få den publicerad som replik Tobbe?

  SvaraRadera
 8. Anna Kjöller är inte neutral i sitt försök att analysera Sverigedemokraterna, trots ett bra försök. Kanske vågar hon inte!
  Att inte fler sympatiserar med Sverigedemokraterna har att göra med att dom inte orkar sätta sig in i verkligheten. Massmedia har indoktrinerat folket och endast dom som själva gör en djupdykning i ämnet förstår och väljer SD som sitt parti.

  SvaraRadera
 9. Ja det är förvånande hur svårt de ofta har att träffa rätt i sina bedömningar. Vad kallas det när man underskattar motståndarens intelligens och av det skälet inte lyckas tolka dennes intentioner och resonemang korrekt?

  SvaraRadera
 10. Lysande skrivet Tobbe! Din resonerande och balanserade stil som gång på gång klär av PK-eliten är en ren njutning. Jag förundras också över medias bisarra fixering vid hudfärg och vid Sverigedemokraternas väljare. Vad är det egentligen som gör att just den svenska debatten fastnat i sandlådan?

  SvaraRadera
 11. Det verkar vara många som inte ser den ökade utvandringen av välutbildade SVENSKAR som ett problem.Sjukvårdspersonalen är ett och dom verkar inte ha problem med assimileringen inte heller dom 50.000 som flyttat till Finland,
  i Kanada dit många välutbildade flyttat verkar inte ha problem med att smälta in.Det är många länder som med glädje ser SVENSKAR som arbetskraft i sina föratag.Det finns inget land som ser Zoomalier som en tillgång för landets arbetsmarknad,mer än SVERIGE.

  SvaraRadera
 12. Mycket bra skrivet. Man blir beklämd å stackars Astrids vägnar, som utnyttjades grovt på grund av sin hudfärg. Hon var utmärkt som lucia, men när man hör om spelet bakom kulisserna blir man bedrövad. Så vidriga dessa pk-människor är.

  SvaraRadera
 13. Hej Tobbe, jag läser ditt inlägg lite sent. Jag undrar vad du menar med "Margareta Raab tyckte uppenbarligen att Astrids hudfärg var mycket viktig, i likhet med de flesta som kallar sig "antirasister"."
  1. Vad får dig att tro att jag tyckte att Astrids hudfärg var viktig?
  2. Var har jag kallat mig för antirasist?
  3. Hur tycker du att jag skulle ha agerat?
  Hälsningar, Margareta, som just nu sprider svensk luciatradition i Warszawa, tillsammans med Astrid och andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   När jag nu läser detta inlägg igen håller jag med om att det blev fel att nämna dig på detta sätt. Egentligen var det riktat mot SVT.
   1. Jag utgick från artikeln och där var det uppenbarligen ett fokus, men återigen, det kom ju från SVT.
   2. Nej, det har du ju inte. Ber om ursäkt.
   3. Svårt läge, kanske. Du kunde ha sagt att du vägrade att leta upp just "en mörk flicka" och att de får den de får...men historien är ju inte riktigt ditt fel.

   Jag kommer att ändra texten, så att fokus försvinner från dig - det var fel.

   Jag hoppas i alla fall att Astrid inte tog så illa vid sig när det hela begav sig, men jag hörde någon intervju där hon verkade ta det med ro. Hoppas att ni har det trevligt i Warszawa!

   Radera