fredag 14 mars 2014

Geert Wilders hotar nu också med domstol
I fjol meddelade Marine Le Pen att hon tänker åtala en journalist, vilken som helst, som använder ordet "högerextremt" om henne själv eller partiet. Med anledning av en tweet, meddelade Geert Wilders idag, att han tänker inleda en civilrättslig process mot var och en som jämför honom med Adolf Hitler:

Volkskrant

"Man ska kunna säga vad som helst, så länge det inte uppmanar till våld. Men avskyvärda och sjuka jämförelser med Hitler och nazisterna tänker jag inte tåla mer. Det är grova förolämpningar av PVV, PVV-politiker och alla våra väljare."

Orsaken till Wilders tillkännagivande är ett meddelande på Twitter från Fouad Sidali, marockan och medlem av socialdemokratiska PvdAs ledning:

"Hitler finns bland oss. I Geert Wilders gestalt. Hitler tyckte också att det borde finnas mindre judar. Må vi aldrig glömma."

Fouad Sidali, PvdA
Bakgrunden till Sidalis tweet är ett uttalande som Geert Wilders gjorde, när han förde kampanj för sitt parti i Haag. Han förklarade då att hans väljare ville se en stad:

"..med mindre problem och, om det är möjligt, färre marockaner."Jag vill direkt säga att jag inte stöder den typen av generaliserande uttalanden om hela grupper. När det gäller den marockanska gruppen i Holland är bilden komplicerad, och för den intresserade finns på denna blogg ett antal inlägg och klipp om ämnet, exempelvis dettadetta eller detta. I korthet är den marockanska gruppen den mest brottsbelastade, där 6 av 10 unga har varit i kontakt med polisen, men där det naturligtvis även finns utmärkta individer. Tyvärr har dock problem och brottslighet i en stad som Haag (för att inte tala om Amsterdam) en direkt koppling till marockanska unga män.  Som sagt, Nederländernas förhållande till sina invånare av marockansk bakgrund är komplicerad, men inte heller jämförelser av Sidalis typ är helt okomplicerade.

Jag minns själv hur, i början av 2000-talet, uppmaningar till att "stoppa Hollands Jörg Haider" florerade. Några månader senare var han, Pim Fortuyn, mördad.

Pim Fortuyn skjutenInga kommentarer:

Skicka en kommentar