torsdag 20 mars 2014

Geert Wilders trappar upp marockanretoriken
När Geert Wilders nyligen kampanjade i Haag, skapade han en viss uppståndelse genom att hävda att stadens invånare vill ha en stad med "mindre skatter och, om möjligt, färre marockaner". Han har sedan försvarat detta uttalande, genom att hänvisa till gruppens överrepresentation vid bidragsberoende och kriminalitet.

Vid en sammankomst för att avsluta lokalvalskampanjerna, kulminerade retoriken, då Geert Wilders ställde tre frågor till de församlade partimedlemmarna.


 • D66 är ett mindre, liberalt, parti, att jämföra med vårt Folkpartiet
 • Mannen till vänster är PVVs toppnamn i Haag, Leon de Jong
Själv är jag motståndare till att man attackerar hela grupper på det här sättet och jag är också lite osäker på varför Wilders väljer att uttrycka sig på det här sättet. Nåväl, man får iallafall erkänna att han har är frispråkig och knappast låter sig tystas.

Som väntat, haglar nu kritiken och anmälningarna. Bland annat har ordföranden för Marockanska Nederländares Samarbetsförbund, Aissa Zanzen (för övrigt aktiv socialdemokrat), planerat att göra en formell anmälan och han uppmanar andra att göra detsamma. De Telegraaf har diskuterat saken med advokat Göran Sluiter, som anser att en anmälan i detta fall har stor chans att lyckas. Han menar att Wilders tidigare har undvikit att fällas för hets mot folkgrupp, eftersom han har attackerat en religion, men att det vid detta tillfälle just handlar om en specifik befolkningsgrupp.

Delar av intervjun med Geert Wilders, där han bland annat utvecklar resonemanget kring den marockanska gruppen, finns att läsa i Dispatch International.
13 kommentarer:

 1. Mindre, mindre, mindre...ekade det från den snöhöljda nord.
  /J_B

  SvaraRadera
 2. Hans attack på en hel grupp människor känns riktigt obehaglig. F ö anser jag att Tobbes har Sveriges bästa blogg!

  SvaraRadera
 3. Han har ju klart och tydligt sagt att det gäller de kriminella marockanerna, inte de laglydiga. Jag tycker inte alls att detta är obehagligt. Man måste få tala klarspråk någon gång.
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig. Vi i väst håller ju ständigt på att skita i brallorna så fort någon säger något som är sant om andra kulturer. Vi måste sluta med det.

   Radera
  2. Vi använder ju statistik i alla andra sammanhang utan att någon förmodas ta åt sig. Om 4 av 5 på våra fängelser har invandrarbakgrund men dessa endast utgör 10% av vår befolkning så innebär detta att sannolikheten för att man skall råka ut för ett brott är 40 gånger större om man råkar stöta på en invandrare än en etnisk svensk. Även om långt ifrån alla invandrare begår brott (liksom inte heller etniska svenskar) så skall väl detta ändå kunna uppmärksammas. Skall man inte kunna varna för detta trots att alla inte begår brott?
   Om en människa röker hela sitt liv och ändå blir väldigt gammal, men inte dör av cancer eller hjärtkärlsjukdomar (som t.ex. min mor). Betyder detta att det är "kränkande" mot tobaksproducenterna att hävda att tobak är farligt eftersom inte alla dör av det?
   Slutsats: Vi skall fortsätta använda oss av statistik och sannolikhetsberäkningar trots att vissa låtsas att de känner sig "kränkta" av det. Det rör sig ändå bara om ett spel för gallerierna.
   /Gunnar B.

   Radera
  3. Vi har romerna som ett utmärkt exempel. Man kan ju lite retoriskt fråga sig om romerna är diskriminerade för vilka de är eller för vad de (flesta) gör...

   Radera
 4. Jag minns när jag var i Marocko. Efter att ha varit där så sade jag ALDRIG mer. Det var några år sedan och om någon hade sagt till mig då att vi har en idé: vi låter alla som vill flytta till Sverige hade jag trott de varit galna. Det fanns ett enormt förakt för oss vita turister och ja, nästan ett hat kunde kännas.

  Jag förstår därför mycket väl hur de har det i städer med många marockaner.

  Ska man få säga det? Den första reaktioner är nej. Efter att ha lyssnat på Gert och tänkt till lite så lutar det istället på ett - ja.

  Det är skillnad att hetsa mot och uppmana till våld mot en folkgrupp och ett rikta kritik mot eller säga att man inte vill ha fler. För mig går skillnaden där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen mig från min vända i Marocko. Att efter veckor luffandes runt i Europa möta Marocko var som att bli spottad på. Visst fanns där trevliga människor, men det övervägde inte alla tölpar, lögnare och tjuvaktiga människor jag mötte.

   Radera
 5. Aaahhh, så jävla fint. What goes around comes around!!! Flyttar man i mängder till europa och beter sig som drägg mot en fredlig befolkning, då ska man inte tro att räkningen uteblir. Wilders är bäst enligt mig, bättre än Åkesson, LePen osv.

  Heja tobbe

  SvaraRadera
 6. Geert Wilders har stake. Varför lär sig inte Åkesson av honom istället för att bli alltmer PK?

  SvaraRadera
 7. Är det här sanning: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/folkstorm-mot-rasistisk-wilders_3390754.svd? Eller är det ljugmedia som återigen slår till?

  // Magne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skrivs liknande i holländsk media - tiden får utvisa vad följderna verkligen blir.....

   Radera
  2. Jag tror att det är ljugmedia som slår till igen. Det rör sig sannolikt om önsketänkande från deras sida.
   /Gunnar B.

   Radera