onsdag 12 mars 2014

Ny intervju med Geert Wilders


Om en vecka, den 19e mars, går Nederländerna till kommunalval. Geert Wilders PVV kommer endast att ställa upp i två städer; Almere och Haag, precis som man gjorde förra gången 2010. Kritiker menar att så sker för att Geert Wilders själv inte vill tappa kontrollen över organisationen, medan partiet självt menar att man kommer att fokusera på valen till provinserna och framför allt Europavalet. I en ny intervju, utförd av nu.nl, berör Geert Wilders denna fråga och lite till.



Den senaste tiden har ni sökt samarbeten utomlands; i Europa och till och med Australien. Är ert uppdrag i Nederländerna slutfört?
Jag gick in i politiken med ett enda mål: att bekämpa islam. Att försvara friheten. Men PVV handlar om mycket mer: att vinna tillbaka självständigheten från Europa, lägre skatter, att gå emot avskaffandet av stödboenden.
Men bekämpandet av islam är min drivkraft. Det är inget holländskt problem, utan ett existentiellt problem.

De internationella aktiviteterna begränsar sig till kortare besök och semester. Är det inte dags att en gång för alla engagera sig internationellt?
Den frågan får jag ofta. Folk tror att jag ska till Europa. Då kommer jag att göra många människor besvikna. Eller lugnade. Jag kommer fortsätta att vara ett dragplåster och stanna här.
Jag tror verkligen att jag fortfarande har mycket kvar att göra. Jag kan göra PVV till Nederländernas största parti. Det känner jag. PVVs bästa tid ligger fortfarande framför oss.

Vad tjänar ni på det, om inget parti vill regera med er?
Tro mig, när jag säger att det är fullständigt nonsens. Kraften i ett parti ligger också i dess storlek och om du blir stor, flyttas gränserna. Och PVV kommer inte bara att vara ett stödparti, utan kommer också att regera.
I slutändan handlar det om vad väljarna vill och vilka kombinationer som är möjliga. Tro mig, de är nästan allihop maktpartier. De skulle sälja sin svärmor för att komma till makten.

Skulle ni inte vilja ha en absolut majoritet?
Det kommer inte att hända snabbt och demokratiskt sett är det inte heller alltid bra. Det fungerar bättre i ett tvåpartisystem, men ett sådant har vi inte. Det skulle förstås ha sina fördelar, eftersom man då kan utföra sin hela politik.

I Nederländerna kräver systemet kompromisspolitik och ni är ingen kompromisspolitiker.
Nej, men genom kraft och vinst kan man få konsensus en bra bit i sin egen riktning. Om man inte är stor bör man inte heller snabbt vilja regera.

ChristenUnie med fem mandat har ändå ganska mycket makt.
Ja, men mindre partier lyckas oftast bara få smulor.

Har ert misslyckade stödförsök i regeringen Rutte I inte avskräckt er från att återigen ta på er ansvar?
Nej, alla partier måste vara beredda att ta ansvar. Även om jag inte är en kompromisspolitiker.

Bevisas det inte nu att Rutte hade rätt, när ekonomin växer, samtidigt som man tar itu med budgetunderskottet? Ni sa att han höll på att förstöra Nederländerna.
Det är siffror som inte gynnar den vanlige medborgaren. Jag frågade nyligen finansminister Dijsselbloem om de 11 miljarder euro som EU skickade till Ukraina. Jag sa: Var är hjälppaketet för Nederländerna? Han sa: Vad talar ni om? Alla lampor visar grönt.
”I vilken värld lever ni, herr Dijsselbloem? En sagovärld. Vi har 700 000 arbetslösa. Hundratusen människor kan inte sälja sitt hus, eftersom det står under vatten. Företag gör konkurs genom skattehöjningar, stödboenden stängs.”
”Det stämmer inte att man inte gör extra besparingar. De största besparingarna har ännu inte kommit, man har endast beslutat om dem. Det mesta kommer att genomföras 2015, 2016, 2017.

Å andra sidan har vi inte heller någon fördel av att statsskulden ökar. Det kommer att ge kommande generationer enorma problem.
Därför har vi också lagt fram förslag om besparingar. Men inte de asociala besparingar som den här regeringen gör. Istället skär vi i utvecklingshjälp, statsmedia, subventioner.
Och vi har låtit undersöka vad vi skulle tjäna på att lämna EU, det tillkommer.

Är Europavalet i maj viktigare för PVV än kommunalvalen?
Ja, i kommunalvalen deltar vi endast i två kommuner. Och i Europavalet kommer euroskeptiska partier göra stora framgångar. Och jag tror att vi kommer att kunna samarbeta. Vi kommer inte att avskaffa Europa imorgon, men vi kan iallafall bilda ett block.

Hur ser ni tillbaka på fyra år i kommunfullmäktige i Almere och Haag?
Grupperna har verkligen gjort sitt bästa och lagt fram förslag. Själv har jag bara suttit i fullmäktige i två veckor. I efterhand kan jag konstatera att jag borde ha låtit bli. I min entusiasm över inkryssningarna tänkte jag: ja, jag gör det.

Om det nu var en sådan framgång hade ni kunnat ställa upp i fler kommuner? Där kan ni motverka moskéer, ert stora kall.
Det är för snabbt. Om vi skulle delta i 80 kommuner skulle vi kunna dricka champagne i 80 kommuner den 19e mars. Nästa dag skulle vi ha en hel del huvudvärk.

Vissa personer säger: Wilders vågar inte, eftersom han själv vill hålla i tömmarna.
Det är en sådan felaktig bild. Jag har överhuvudtaget inte lagt mig i listan i Almere. Något mer i Haag, men även där knappt. Jag har inte heller lagt mig i provinsgrupperna.
Jag skulle vara överspänd om jag bevakade allt det där. Jag håller på med helt andra saker.

Ni säger att det går för fort, men för provinserna sattes tolv listor ihop på nolltid.
Vi tycker att provinsen är viktig, men det var också för Första Kammaren, kan jag ärligt säga. Vill man regera eller utgöra stödparti, då måste man även där ha en grupp.

Vad lovar ni PVV-väljarna i Haag och Almere?
Vi satsar på säkerhet, lägre skatter, boendeskatter. Och integration och invandring. Färre moskéer och islamitiska skolor. Och att så mycket som möjligt begränsa inströmningen av rumäner och bulgarer.

Bland annat genom den turbulens ni orsakar har ni haft bevakning i åratal. Stämmer mitt intryck att er bevakning bara tilltar?
Säkerheten har definitivt skruvats upp. För ett par veckor sedan fick jag höra att hotbilden var förhöjd. Jag får inte säga någonting om det, men jag vet egentligen ingenting om det heller.

Ni blir inte informerad om hotet?
Nej, jag blir informerad om en förhöjd hotbild, men inte om detaljerna. Det finns säkert en bra anledning till det.





1 kommentar:

  1. Geert Wilders är underbar. Han fjamsar inte med de löjliga (och okunniga) journalisterna för att ställa in sig utan går rakt på dem. Han visar hur fel de har och hur dåligt pålästa de är. Så fort man kommer utanför just det de läst på just inför intervjun (det som journalisterna kallar RESEARCH) så visar sig deras okunnighet. Jimmie, gör så ! Sätt journalisterna på pottkanten ! Ställ motfrågor som de inte kan besvara ! Gör det obehagligt för dem att intervjua dig istället för som nu - att det är obehagligt för dig att bli intervjuad av dem.
    /Gunnar B.

    SvaraRadera