söndag 9 mars 2014

Vänsterledare åtalad för att ha kallat Marine Le Pen "fascist"
Vid det här laget är vi ganska luttrade vid de mer eller mindre fantasifulla epitet som slängs omkring; högerpopulist, högerextremist, nazist, fascist och så vidare i all evighet. I Frankrike deklarerade Marine Le Pen förra året att hon inte längre tänkte tåla epitetet "högerextrem", utan helt enkelt avsåg att ställa slumpmässig journalist inför rätta nästa gång det användes.

Denna gång har partiledaren för Vänsterpartiet (Parti de Gauche) Jean-Luc Mélenchon blivit åtalad för att ha kallat Marine Le Pen för "fascist". Historien är desto roligare, då de båda har en lång historia av ömsesidig animositet bakom sig. Det är också trevligt att se att vänstern tydligen inte längre kan slänga ur sig vad som helst, samtidigt som far och dotter Le Pen ständigt blir anmälda för olika varianter av "rasism".

I princip tycker jag att politiker skall vara fria att använda vilka uttryck de vill om sina motståndare, men användningen av ord som "högerextremist" och "fascist" är så frekvent, att det börjar bli dags att sätta ner foten. Jag skulle gärna se Jimmie Åkesson göra något åt det eviga upprepandet av att det finns "ett rasistiskt parti i riksdagen".

I klippet ser vi Mélenchon själv, hans advokat Raquel Garrido, och slutligen Marine Le Pens advokat, Wallerand de Saint-Just, som inte bara är jurist, utan också Front Nationals toppnamn i Paris. Han försvarade senast Marine Le Pen i samband med gatubönshistorien.
6 kommentarer:

 1. Du borde inte bli fälld i domstol för att yttra din åsikt, det kan ju hända att du misstolkat situationen. Men fallet är så uppenbart: Marine Le Pen är Frankrikes starka kvinna, hon förespåkar inte en fascistisk stat.

  Däremot hävdar jag att det är rätt att Marine Le Pen anmäler personen som kallar henne fascist, eftersom hon då markerar: det här är inte okej. Likaså bör J. Åkesson göra, anmäla den som anklagar Sverigedemokrater för rasism, kallar dem fascister, rasister, högerextrema. Sedan är det upp till domstolen att tolka regelverket och döma vederbörande person.

  // Magne

  SvaraRadera
 2. Tobbe
  Det står fel i din text enligt videon. Wallerand de Saint-Just är inte Melanchtons advokat (han har en kvinnlig) utan Marine Le Pens advokat. För övrigt tror jag att det är bra att Marine Le Pen sätter ner foten. Det är inte OK att använda förnedrande beteckningar som inte stämmer definitionsvis på människor man inte gillar bara därför att man vill smutskasta och förtala dem. Yttrandefriheten mår bra av att man är mera precis och inte kommer med svepande anklagelser titt som tätt.
  Jag förstår att sådan intellektuell redlighet kan vara svår för vissa människor som är vana vid att undvika hederliga argument och nöjer sig att kleta ner motståndarna med sin egen skit. Men icke desto mindre. Demokratin och yttrandefriheten skulle vinna på det.
  /SB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag vet, möjligen var meningen något dubbeltydig. "I klippet ser vi, förutom Mélenchon och hans advokat, Wallerand de Saint-Just..."
   Nåväl, jag gör den tydligare.

   Radera
 3. Quebec, Kanada starkaste politiker är en dam som heter Pauline Marois. Hon är liknande Le Pen och står för frihet såsom yttrandefrihet och åsiktfrihet, är helt emot all form av fascism, men i Sverige skulle hon kallas fascist med trots att hon är 100% anti-fascist. Hennes parti har 37% av väljarnas stöd i senaste mätningen i Quebec och framtvingade nyval pga stödet hon har. Annat at hon är separatist, mao vill separera Quebec från Kanada, är hon nationalist och står för demokrati, mao motsatsen till ex. svensk media, men om svensk media skulle ha något kunskap om Kanada skulle svensk media måla upp henne som fascist med, trots att hon är raka motsatsen.

  SvaraRadera
 4. Inte många som använder ordet "fascist" har en aning om vad det står för. Men, enligt en marxistisk doktrin anses fascismen vara kapitalismens yttersta motreaktion eller verktyg mot strävanden att upprätta ett socialistiskt samhälle.
  Fascismen föredrar en reglerad, klassöverskridande ekonomi, benämnd nationalsyndikalismen (Nationalsyndikalismen gjorde på korporativ grund anspråk på en samhällsomstörtning, enligt vilken fackföreningar och övriga yrkessammanslutningar skulle omstörta staten och göra slut på klassmotsättningar)

  Så att kalla exempelvis Jimmie Åkesson för fascist är nog inte helt rätt

  SvaraRadera
 5. För väldigt många år sedan läste jag "Korporatismen i Sverige" av Jörn Svensson, som behandlade fascismen. Inte helt glasklar i sin framställning. Det skulle vara intressant om någon kunde utveckla fascismens idéer i Paretos tappning från 1800-talet och framförallt förklara varför denna riktning var våldsam. Nu får ju just fascismen/nazismen skulden för allt våld i västvärlden, medan kommunismen i världen dödat 9-10 gånger fler oskyldiga medborgare (20 vs. 212 miljoner).
  /Gunnar B

  SvaraRadera