söndag 20 april 2014

Front Nationals kampanjansvarige om EuropavaletEn vecka efter att Jean-Marie Le Pen gästade Le Figaros politiska intervjuprogram Le Talk Orange, kom turen till Florian Philippot, som är en av Front Nationals vice-presidenter och nu också leder kampanjen inför Europavalet.

Programledaren Yves Thréard är i mina ögon en av de bättre programledarna i Frankrike, då han ställer relevanta frågor och vanligen inte försöker överrösta sina gäster eller framföra sina egna åsikter. Vi kan dock notera att han, ungefär som svenska journalister har hängt upp sig på ett eventuellt samarbete mellan SD och FN, är mycket intresserad av FNs inställning till ungerska Jobbik. Både Florian Philippot och Jean-Marie Le Pen fick frågan, men när han i detta avsnitt refererar till Le Pens svar, förvanskar han det fullständigt. Thréard säger här att Le Pen yttrade att Jobbik var "ett parti i samma anda som Front National". I själva verket sa han:

"Det är ett parti som inte är någon motståndare, men vi har inga direkta kontakter med Jobbik."

Som vanligt några förklaringar till begrepp och namn som förekommer:

UMP - det stora högerpartiet
PS - det stora socialistiska partiet
FN - Front National

Manuel Valls (PS) är nybliven premiärminister under president François Hollande.

Nicolas Sarkozy (UMP) var president före Hollande, men förefaller nu sikta på en återkomst i politiken och nämns som tänkbar presidentkandidat 2017.

Valéry Giscard d'Estaing var president 1974-1981. Han var i decennier den ende levande före detta presidenten och kallades ibland för "l'Ex". Han är fortfarande i livet och är nu 88 år gammal.

Alain Lamassoure (UMP) har bland annat suttit i Nationalförsamlingen och Europaparlamentet.

Laurent Wauquiez (UMP) är vice-president för UMP, har haft ministerposter och är nu ledamot i Nationalförsamlingen.

François  Baroin (UMP) och Xavier Bertrand (UMP) har varit ministrar och är nu bland annat borgmästare.

Jean-Marie Le Pen i Le Talk
1 kommentar:

  1. Varför har vi ingen som säger dessa saker lika tydligt i sverige? SD vacklar i sin eu-kritik nu, men i Frankrike gör FN tvärt om. Står upp och säger som det är. Zigenare är ett problem, vi kan inte fortsätta öppna våran marknad till underbetald arbetskraft från öst, och våra riksdag är till stor del en teater där de verkliga orderna kommer från Bryssel och Washington.

    Skärpning Åkesson, ge dig på eu-byråkraterna när de för omväxlings skull värkar ha sänkt garden!

    Tack för en utmärkt översättning.

    SvaraRadera