fredag 25 april 2014

Ny granskning av "högerextremister" på väg i AftonbladetVarje fredag bjuder Aftonbladet på en liten chattsession med Jan Helin, där den intresserade läsaren kan ta del av allt från hans syn på journalistik till hans preferenser gällande skjortor och tårtor. Idag fastnade jag främst för en fråga:

Michael
"Vad kommer ni göra för att belysa och få stopp på den ökade nazismen och de nya främlingsfientliga partier som nu försöker ta sig in i div kommuner. Dessutom varför belyser ni inte vad som håller på att ske i europa med de allianser som håller på att bildas med Le pen och Front nationale. Tror inte de blåögda Svenskarna fattar denna hotbild och vad den i förlängngningen innebär. tack för ordet."

Det måste vara en intressant person som tycker att Aftonbladet ägnar sig för lite åt detta, när man trots allt, var och varannan dag, kan läsa upp till tre olika rubriker där ordet "nazist" ingår. Jag har läst hur mycket förfäran som helst inför SvPs valsatsning i 30 kommuner, inte minst i Aftonbladet. Det skulle också vara intressant att få höra vilken hotbild frågeställaren själv ser i att Front National bildar grupp med andra partier i Europaparlamentet.

Jan Helin
"Jag håller med dig om att detta är en djupt bekymmersam utveckling. Inom kort kommer vi att lansera en artikelserie som handlar just om utvecklingen i Europa vad gäller högerextrema partier. Vi har gjort flera sådana granskningar tidigare och gör inom kort ytterligare en i samband med EU-valet. Ett mycket kompetent och intressant team jobbar just nu med den satsningen. De lär garanterat skildra allianser som håller på att bildas med Front national i Frankrike. Inte minst är kopplingen mellan Sverigedemokraterna och Le Pens parti intressanta."

Självklart kommer ni att lansera ytterligare en artikelserie om de berömda "högerextremisterna" inför valet. Varför inte bjuda på någonting helt nytt? Hur ser Vänsterpartiet på sitt samarbete med oreformerade kommunistpartier, som inte bara kallar sig kommunister, utan dessutom använder sig av Sovjetunionens symboler? Hur ser Miljöpartiet på den stora toleransen för pedofili inom den gröna rörelsen, inte minst i Tyskland? Hur har det känts att samarbeta med den gröne franske ledamoten Daniel Cohn-Bendit, som också har en historia av dessa böjelser?

Att Aftonbladet skulle behöva "ett mycket kompetent och intressant team", eller ens har något sådant, för denna uppgift tvivlar jag på. Jag vet precis vad vi kommer att få läsa och skulle själv kunna skriva ihop serien under en dag. Det kommer att stå att Front Nationals företrädare har dömts för rasism och om Marine Le Pens kritik mot gatuböner. Kanske får vi höra om att partiet för länge sedan hjälpte SD att trycka valsedlar. Troligen kommer Ungern och Jobbik föräras en egen artikel, där man bifogar en bild på Ungerska Gardet, som visserligen är förbjudet sedan en längre tid, men som blir en bra bild. Hela serien kommer att bli en orgie i "högerextrem", "rasistisk", "islamofobisk" och "främlingsfientlig".
3 kommentarer:

  1. Den dag aftonbladet lägger ner korkar man upp champagnen!

    Bisarr valkampanj för de tyska miljöpartistiska språkrören i höstas. Man la ett budgetförslag liknande svenska mp, men det kritiserades hårt i tyska medier. Det kvinnliga språkröret satt med ett tv-team på dagis och gullade mitt i kritikerstormen. Och den ljushårige manlige kollegan satt i myspys-program och annie lööf-log sig igenom "ja, jag var för legalisering av sex med spädbarn förut..". Total krank, so zu sagen..

    SvaraRadera
  2. Aftonbladets artiklar om "den ökande främlingsfientligheten" är lika förutsägbara som tidningens recensioner av Jimmie Åkessons tal i Almedalen och SD:s politik inom samtliga områden.
    Som du skriver Tobbe, vore det mer intressant med en granskning av övriga riksdagspartier och deras kopplingar i Bryssel och med diverse organisationer i Sverige.

    SvaraRadera