tisdag 15 april 2014

PVV-ledamöter går tillsammans vidare mot ny högerflank

Louis Bontes (58) och Joram van Klaveren (35), som tidigare representerat Geert Wilders PVV i Nederländernas parlament, kommer hädanefter att bilda en tvåmansgrupp, med avsikt att bedriva en mer högerinriktad politik.

Louis Bontes uteslöts i fjol av Geert Wilders, efter att han offentligt kritiserat hur partiet använt statliga bidrag avsedda för stöd till parlamentsgruppen. Joram van Klaveren trädde själv ur partiet efter Wilders utspel om "färre marockaner".

Duon skriver att de vill se "mindre stat, mer säkerhet (polis och försvar), lägre skatter, ingen chanslös invandring och givetvis mindre Bryssel". De menar att det inte längre hörs någon äkta högerröst i kammaren och att de avser att fylla detta vakuum. Imorgon ska de hålla sitt första gruppmöte.

Ytterligare en parlamentsledamot från PVV, Roland van Vliet, lämnade partiet efter Wilders utspel om marockanerna. Bontes har varit i kontakt med van Vliet angående den nya gruppen, men enligt Bontes vill van Vliet tills vidare koncentrera sig på sitt arbete som ordförande för en parlamentarisk undersökningskommission, och kommer alltså att sitta kvar i kammaren som politisk vilde.

Volkskrant

Ikväll sänds på nederländsk TV en längre intervju med de båda, men nedan kan ett litet utdrag ses.

VVD är ett högerparti, som nu regerar tillsammans med socialdemokratiska PvdA.

D66 är ett liberalt parti.

Det kan tilläggas att även Joram van Klaveren använt ett tydligt eller, om man så vill, hårt språk om den marockanska gruppen. Så här lät han för något år sedan i en debatt i parlamentet:

Begrepp i ovanstående klipp:

Elbert Dijkgraaf är ledamot för SGP, ett litet och mycket kristet parti.

Sadet Karabulut är ledamot för SP, Nederländernas motsvarighet till Vänsterpartiet.

Mohammed Cheppih är islamist och grundare av den så kallade "Poldermoskén" i Amsterdam. Polder är ett torrlagt område, och syftar här alltså på något typiskt holländskt.

Loverboys är invandrarkillar som förför unga flickor, för att tvinga in dem i prostitution.

Rabat är Marockos huvudstad.

Steven van Weyenberg är ledamot för D66.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar