tisdag 15 april 2014

Brandmän oroliga inför ett icke-besök av Åkesson


Lars Klevensparr, direktör
Räddningstjänsten i Göteborg

Den här lilla nyheten från Göteborg är både lite tragisk och komisk. När Jimmie Åkesson besökte en brandstation i Malmö genomfördes en politisk aktion, där man såg till att samtliga brandmän lämnade stationen. Räddningstjänsten i Göteborg har nu skickat ut en interninstruktion om vad som gäller vid ett besök av Åkesson, som i och för sig inte planerat att besöka dem. GP berättar:

"Varken partiledaren Jimmie Åkesson eller någon annan sverigedemokratisk politiker har ännu meddelat något intresse för att besöka Räddningstjänsten i Storgöteborg. Men på den interna hemsidan fick brandmännen på måndagen veta att OM någon från SD skulle komma, så får man som arbetstagare gå åt sidan om man inte vill medverka."

Ja, herregud. Man har fått tag i en brandman i Göteborg, med en mycket fin värdegrund. Han vill vara anonym, men han kan ju mycket väl existera, även om jag tvivlar på att han är slumpvis utvald:

"Kommer Jimmie Åkesson hit, så ska jag gå åt sidan på min arbetsplats, om jag inte delar hans åsikter. Det känns litet märkligt. SD vill ha bort invandrare från Sverige. Räddningstjänsten står för en rad humanistiska värden och arbetar aktivt med att öka mångfalden inom kåren. Det är inte förenligt tycker jag. Jag vill inte bli använd i SD:s propaganda och jag vill helst inte se min arbetsplats i ett sådant sammanhang heller, även om jag vet att alla riksdagspolitiker har rätt att besöka offentliga arbetsplatser."

_________________________________________________________________

Angående Jimmie Åkessons besök i Malmö, och de protester och blockader som detta orsakade, skrev jag en krönika, som jag väljer att publicera här:

Vänsterns eviga behov av att stoppa
Onsdagen den 9e april skulle Jimmie Åkesson besöka brandstationen Centrum i Malmö. Ingenting konstigt med det, tycker naturligtvis den sansade medborgaren. Våra folkvalda behöver ha en så god kännedom om verkligheten och samhället som möjligt, då de fattar beslut som i högsta grad påverkar det, samtidigt som alltför många av dem saknar arbetslivserfarenhet. Det är ingen vågad gissning att ytterst få i Sveriges Riksdag någonsin har arbetat på en brandstation, ett sjukhus eller ens ett vinstdrivande företag.

Sedan blev det snabbt mer komplicerat, som det gärna blir i demokraturen Sverige. Ett besök av vilken partiledare som helst skulle troligen ha passerat tämligen obemärkt, men just Sverigedemokraterna ska särbehandlas, egentligen endast på grund av invandringsfrågan, som inte har mycket med räddningstjänst att göra, och olika aktörer ville nu se till att Jimmie Åkessons besök stoppades. I svensk media hette det att ”brandmännen” vägrade att ta emot Åkesson, men jag är ytterst tveksam till att det är en korrekt beskrivning, då det hela osar politisk styrning och fackförbund lång väg. Det må finnas brandmän som inte vill träffa Jimmie Åkesson, vilket de förstås kan undvika, men rimligen finns det också ett antal brandmän som kanske tycker att det skulle vara intressant att träffa vilken partiledare som helst, eller som, rentav, stödjer just Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson.

I det aktuella fallet meddelade 28 brandmän att de hade för avsikt att lämna stationen om Jimmie Åkesson kom dit. Det skulle vara en statistisk anomali om det bland dessa 28 brandmän inte fanns en enda sverigedemokrat, särskilt som partiet är starkare bland män, och män är överrepresenterade bland brandmän, minst sagt. Jag gissar, utan något som helst underlag, att det i gruppen borde finnas åtminstone 2-5 som tänker rösta på partiet 2014. Det innebär att vi till att börja med ser ett ganska fult och öppet grupptryck.

Låt oss säga att ingen av brandmännen stödjer partiet. Förefaller det ändå inte något orimligt att samtliga tycker att det skulle vara helt ointressant att träffa partiledaren, eller åtminstone fånigt att åka iväg just för att inte göra det? ”Brandmännen” har till och med publicerat ett öppet brev, för att förmå Åkesson att avstå besöket, eller, mer troligt, göra någon form av markering. Formuleringarna kunde ha kommit direkt från LO-borgen eller Stefan Löfven:

”Vi tar hand om alla människor i Malmö, med 178 olika nationaliteter. Då kan vi aldrig som brandmän förlika oss med SD:s politik som bedömer människor olika utifrån ursprung och etnicitet.”

För om en sverigedemokrat var brandman, och i verkligheten finns det säkert många med den kombinationen, så skulle han rädda etniska svenskar ur brinnande hus, men hoppas att övriga brann upp? Varför är debatten så fruktansvärt uppskruvad och infantil i Sverige? Varför kan inte en folkvald politiker besöka en arbetsplats utan dessa manifestationer? Till saken hör ju också att Jimmie Åkesson inte var på plats för att hålla ett anförande, eller dela ut flygblad, utan just för att få en bild av verkligheten serverad. En verklighet han själv är med och beslutar om.
Samma dag besökte Åkesson Skånes Universitetssjukhus och möttes där av ett tjugotal demonstranter som i sedvanlig anda inte tyckte att han hade rätt att göra några besök. Logiken var densamma; människor inom sjukvården tar hand om alla typer av människor och eftersom SD gör skillnad på människor har de inte där att göra. Vi har även sett hur SDU har stoppats från att besöka gymnasier av vänsterextrema ungdomar, som inte nödvändigtvis varit elever på den aktuella skolan.En demonstrant i Malmö menade att SD kränkte människor genom sin blotta närvaro. Jag tror inte att de ens själva är riktigt övertygade om det, varför frågan om vänsterns besatthet vid att stoppa sina motståndare kvarstår. Dessa människor skulle kunna nöja sig med att inte rösta på Sverigedemokraterna eller sjukanmäla sig när partiledaren kommer på besök, men det räcker aldrig.  Ingen ska få höra vad han vill säga och helst ska han inte få visa sig någonstans. Om någon påpekar det odemokratiska i detta agerande, brukar vänsterns argument gå ut på att det i själva verket är Sverigedemokraternas politik som är odemokratisk, vilket alltså i slutändan skulle bero på att partiet vill minska invandringen. Sedan när blev invandringsvolym ett kriterium för demokrati?

Den första och enklaste slutsatsen att dra är naturligtvis att vänstern saknar argument och därför föredrar att förstöra, stoppa och skrika. Jag tror också att individerna som deltar i aktiviteterna helt enkelt erfar en upprymdhet inför själva vildsinnet.

Har de då någonting att vinna på denna taktik? En enda, tror jag, och det uttrycker de ibland själva genom att säga att exempelvis SD inte får ”normaliseras”? Genom att göra varje bokbord, torgmöte och företagsbesök till ett slagfält, med polisinsatser, ser de åtminstone till att så småningom nöta in bilden av ett något annorlunda parti. Att det beror på hur partiets motståndare uppför sig kanske glöms bort så småningom.

4 kommentarer:

 1. "Rädd"-ningstjänsten.

  SvaraRadera
 2. "SD vill ha bort invandrare från Sverige"
  "SD:s politik [..] bedömer människor olika utifrån ursprung och identitet"
  Med mera, med mera..
  Jag får hela tiden intrycket att Vänstern - för det är väl Vänstern - hellre ljuger om motståndaren (enkannerligen SD) än talar väl om sin egen politik. Allt ifrån riksdagen till minsta brandstation
  Bortsett från "vinster i välfärden" då..

  SvaraRadera
 3. "Det skulle vara en statistisk anomali om det bland dessa 28 brandmän inte fanns en enda sverigedemokrat, särskilt som partiet är starkare bland män, och män är överrepresenterade bland brandmän, minst sagt. Jag gissar, utan något som helst underlag, att det i gruppen borde finnas åtminstone 2-5 som tänker rösta på partiet 2014. Det innebär att vi till att börja med ser ett ganska fult och öppet grupptryck."

  Mycket klokt sagt!! Räddningstjänsten har tydligen fullt med egna problem som pennalism och förtryck av oliktänkande.

  Att brandmän är sådana barnsliga syltryggar att de tjurigt åker iväg för att Åkesson kommer är bara tragikomiskt och pinsamt. Brandmän ska väl för f-n visa någon sorts stabilitet och stadga och inte bete sig som hysteriska kärringar och dagisfröknar. Det påminner starkt om den viktorianska eran då benen på flyglarna i konsertsalarna måste täckas över. Snart börjar väl brandmännen "dåna" (svimma pga självsuggestion) för att visa att de är anständiga damer.

  F.ö. är jag övertygad om att Jimmie Åkesson inte är det minsta överraskad över den uppmärksamhet han fått från neobolsjevikerna med sina banderoller och sitt infantila mantra "inga rasister på våra gator/sjukhus". Han och hela SD-ledningen har räknat med den här uppståndelsen och bättre valarbetare kan han ju knappast få.

  "Genom att göra varje bokbord, torgmöte och företagsbesök till ett slagfält, med polisinsatser, ser de åtminstone till att så småningom nöta in bilden av ett något annorlunda parti".

  Det är det också! SD är något så annorlunda som ett parti som vill ta ansvar för Sverige och Sveriges folk medan de andra sju partierna vill ta ansvar för världens 40 miljoner flyktingar och över 900 miljoner människor som lider av hunger. SD är det enda partiet som inte lider av politisk hybris.
  Sverige tar emot flest flyktingar per capita i världen och ändå är det bra en droppe i havet och kommer att så förbli även den dag vårt land går under pga det överdrivna inflödet av både verkligt nödställda och bidragsturister.

  Stig
  SvaraRadera
 4. Brandmän är de som haft mest problem med utryckningar i förortsområdena av aggressiva invandrare och ändå är de mot SD på invandrarnas sida, beundransvärt eller kanske rent taktiskt för att slippa mer stenkastning nästa gång det brinner i förorten.

  SvaraRadera