fredag 23 maj 2014

Dagens citat: Gudrun Schyman


"Det är jätteroligt, men jag skulle ljuga om jag sa att jag är förvånad."
Gudrun Schyman kommenterar de senaste opinionssiffrorna, som partiet kan tacka synnerligen välvilliga medier för. Såvida Schyman inte känner till det mediala spelet, vilket jag i och för sig inte håller för otroligt, bakom beslutet att plötsligt föra fram Feministiskt Initiativ, måste hon vara mycket förvånad över att plötsligt få siffror på över 4%. Vi talar trots allt om ett parti som i åratal kanske stötts av några hundra eller ett par tusen personer.

Själv har jag ingen aning om varför medieetablissemanget bestämt sig för att stötta detta parti fram till de både valen. Jag misstänker dock att Gudrun Schyman möjligen ljuger, när hon säger sig inte alls vara förvånad.

Jag är också lite förvånad över att Schyman inte satt sig själv överst på Europalistan, då jag har svårt att se detta FI som någonting annat än hennes personliga verktyg att åter få en betydelsefull eller åtminstone lukrativ position. Beror det på att hon ser EU som en bakgård, medan hon själv är mer lockad av Riksdagen och rikspolitiken? Eller räknade hon kanske inte med detta intensiva mediala stöd?

Samtidigt kan vi konstatera att även Sverigedemokraterna går kraftigt framåt; från 3,3% vid förra Europavalet, till 8,6% i denna mätning. Det skulle kunna innebära två mandat. Vi får sedan hoppas att Marine Le Pen får ihop sin grupp och att SD inte tvekar att ingå i den.

Låt oss avsluta med en annan trevlig detalj i prognosen. Om den slår in, skulle Folkpartiet förlora ett av sina nu två mandat. Nummer två på listan är Cecilia Wikström.Aftonbladet
5 kommentarer:

 1. Yieppie! Tolkas som det tolkas vill!

  SvaraRadera
 2. Fascinerande att det nu kommer fram att Soraya Post har suttit i Sveriges Radios styrelse. Kan inte minnas att hon någonsin presenterats på det viset. Kanske förklaringen till den milda behandlingen i media.
  /Fredrik H

  SvaraRadera
 3. Men om nu F! och SD går fram och man får anta att SD får sina röster från RP och Piratpartiet. Varifrån får då F! sina röster? Detta luktar mygel lång väg. =(

  SvaraRadera
 4. FP ska det stå!

  SvaraRadera
 5. "Vi talar trots allt om ett parti som i åratal kanske stötts av några hundra eller ett par tusen personer."

  Du gissar lite för lågt. I valet 2010 fick de 24 139 röster och 2006 fick de 37 954. Båda gångerna var de näst största parti utanför riksdagen.

  Jag blir inte helt förvånad om de kommer in i EU-valet. Svenskarna har ju som tradition att skicka ett nytt tramsparti dit varje år.

  SvaraRadera