lördag 24 maj 2014

Expressens underbara valresa




Svensk media går inte längre att parodiera, då överdrifterna, vinklingarna och lögnerna är bortom all komik. Vi har sedan länge vant oss vid att Miljöpartiet helt enkelt inte granskas eller får kritiska frågor. Sedan några veckor har vi också fått lära oss att något nytt och spännande är på gång genom Feministiskt Initiativ. Det har visserligen länge varit ett helt marginellt parti, men genom att med sprudlande texter skildra Gudruns möten och följa varje decimal i opinionen, har medierna på egen hand faktiskt lyckats att skicka partiet över de parlamentariska spärrarna.

Nu när Sverigedemokraterna sannolikt är på väg in i Europaparlamentet, måste väl medierna följa även det partiet med stort intresse? Nej, faktiskt inte, men det gjorde man å andra sidan inte inför riksdagsinträdet 2010 heller, då partiets siffror in i det längsta doldes i "Övriga".

Expressen bjuder idag dock på ett inslag som verkar lovande, då det går under namnet "Åkessons valspurt". Entusiasmen kan dock dämpas något när man markerar rutan och då får upp:


Det var en märklig beskrivning av ett parti som åtminstone ökat med 50%-100% sedan förra valet. Som ni förstår är den "växande folkrörelsen", som tidningen talar om, inte Sverigedemokraterna, utan består tydligen av människor som dyker upp på partiets möten för att vända podiet ryggen till. För hundra år sedan hade vi folkrörelser som exempelvis Nykterhetsrörelsen, men idag är den senaste alltså denna "tysta vägg av ryggar". Man har finurligt dolt plakatet som bärs av kvinnan i högra hörnet, som förkunnar "Heja Jimmie!".

Nåväl, låt oss nu titta på själva reportaget, där man alltså ska följa Jimmie Åkesson. När ett opartiskt äss som Lars Lindström håller i pennan borde det ju bli intressant. Artikeln inleds:

"När Cirkus Åkesson kommer till stan går undersköterskor, byggprojektledare, studerande, kuratorer, pensionärer, skådespelare, fotbollstränare och präster ut för att markera mot främlingsfientlig politik."

Eftersom partiet faktiskt stöds av hundratusentals svenskar, vågar jag gissa på att även ett antal undersköterskor, byggprojektledare, studerande, kuratorer, pensionärer, skådespelare, fotbollstränare och präster går dit för att lyssna och få se sin partiledare.

Lars Lindström

Då tanken är att de båda reportrarna (eller vad vi nu ska kalla dem) ska följa med Åkesson på resa, blir man förstås lite nyfiken på var i landet man tänker göra det. Blir det i de trakter där partiet har starka fästen, som exempelvis Skåne, eller väljer man den region som bäst avspeglar landet i stort? Nej, man har faktiskt tänkt annorlunda:

"Expressens Lars Lindström och Sara Strandlund har under två hektiska dagar i Västerbotten och Norrbotten följt Sverigedemokraternas turné inför EU-valet och granskat den nya svenska folkrörelsen: ryggtavlornas tysta protest."

Västerbotten och Norrbotten alltså, där stödet för SD är svagast i hela landet. I 2010 års riksdagsval fick partiet i Västerbottens län 2,73%, medan man i hela riket fick mer än det dubbla. 

Reportaget bjuder dock på en del anekdoter och nedslag, som kanske förklarar varför en del människor röstar på FI, om de blir tillsagda till det, och ställer sig och skramlar med nycklarna framför Jimmie Åkesson, om de fått läsa att det är vad de förväntas göra. Fler än man vill tro är nämligen, hur ska jag uttrycka det, svagbegåvade.

"I mitten av Renmarkstorget i Umeå bjuder en grupp ungdomar på kaffe, kakor och vatten. Många håller skyltar i händerna. "Kaffe är gott, SD är värre än benbrott" står det på en. Några håller upp ett långfinger."

Plötsligt framstår "mångfald är bättre än enfald" som ett under av fyndighet. Många som intervjuas hämtar sina fraser direkt från Sanningsministeriet:

"Carola Ölmhagen, 49, arbetar som kurator:
- Vi jobbar med människor varje dag. Vi står upp för alla människors lika värde."

Två yngre undersköterskor har också analyserat migrationspolitiken:

Juan Chacon: '' Jag står för att alla är lika värda, oavsett var de kommer ifrån."
Emma Sehlstedt: '' Jag stöttar min pojkvän. Han är från Colombia."

En äldre kvinna, vid namn Carina Högdahl, tycker också att det här med ryggarna är viktigt:

"Jag tycker att det är viktigt att man sätter en gräns. Att det här kan vi inte tolerera."

Jaha, Carina, och varför kan man inte tolerera ett besök av en partiledare? Hur tycker du att man ska stoppa oliktänkande? Andrea Martinsson, 71, har funderat lite kring budskapet, men är fortfarande lite osäker:

"Åkesson håller på med dold propaganda. Vissa saker han säger låter ganska bra, men i grunden är allt främlingsfientligt."

Vad i fridens namn är dold propaganda? Det kan ju knappast vara när Jimmie Åkesson kommer till byn för att hålla ett tal.

Tack, svensk medieelit, för ännu ett fantastiskt alster. Vad bjuder ni på imorgon? Ett spännande möte med Gudrun Schyman, där hon berättar hur det nu verkligen är vind i seglen, fart i rörelsen och att det är hög tid för feminism i Bryssel? Något om Gustav Fridolins arbete som lärare? Eller får vi fyra hatkrönikor mot Sverigedemokraterna även på själva valdagen?






3 kommentarer:

  1. Jag gillar inte att en polis står med ryggen emot på bilden.
    I sin tjänsteutövning...

    SvaraRadera
  2. Lindström är väl från Skellefteå och passar på att få hemresan betald.

    SvaraRadera
  3. Allas lika värde är bara en floskel. Men man kan säga allas lika människovärde, då får det ett innehåll.

    Sen blandar man ihop mänskliga rättigheter med medborgerliga rättigheter, det är inte samma sak.

    Enligt Migrationsverket bygger svenskt medborgarskap inte på var man är född utan på att minst en förälder är svensk medborgare, man ärver alltså sitt medborgarskap. Därutöver kan en utlänning förvärva svenskt medborgarskap och det är villkoren för detta som borde ses över. Första villkoret borde vara att man säger upp sitt gamla medborgarskap innan man kan erhålla ett svenskt, dvs att dubbelt och flerfaldigt medborgarskap inte accepteras.

    En asylsökande ska inte släppas in över gränsen utan giltiga identitetshandlingar, vi borde ha en ordentlig gränskontroll och Schengen omförhandlas.

    Ina Höst

    SvaraRadera