måndag 26 maj 2014

Grattis SD!
För den som förlitar sig på svensk regimmedia, kan det vara lätt att missa att den största vinnaren i det svenska valet till Europaparlamentet faktiskt var Sverigedemokraterna. Från 3,3% 2009, fick man igår hela 9,7% av rösterna, vilket alltså innebär en ökning på nästan 200% och 245 000 nya väljare.

En mycket intressant aspekt, som många verkar ha missat, är hur det ser ut på den regionala och kommunala nivån. Låt oss titta på Skåne:


I tre skånska kommuner är alltså Sverigedemokraterna det parti som flest har röstat på. Ett val till Europaparlamentet är förvisso inte samma sak som ett val till den svenska Riksdagen, men det kommer finnas ett antal kommuner att hålla ögonen på i september, till exempel Sjöbo:


Låt oss säga att detta blir resultatet i kommunalvalet i september. Antingen kommer ett par partier ur Sjuklövern att få nedlåta sig till att ingå en koalition med SD, eller så får man tillämpa Cordon Sanitaire, där en bred koalition bildas endast för att utestänga det misshagliga partiet. Denna princip tillämpades i Belgien, när Vlaams Blok blev största parti i Antwerpen. I Sjöbos fall skulle vi då exempelvis kunna tänka oss en koalition med S, MP, C och M. Det skulle naturligtvis bli problematiskt att styra kommunen, men man skulle åtminstone kunna säga att man inte samarbetar med SD.

Mycket kan hända de kommande månaderna, men jag skulle ändå råda SD att förbereda sig på att faktiskt vara med och styra ett par kommuner.
5 kommentarer:

 1. Det är inte bara SD som ska gratuleras utan även du, Tobbe!

  Jag tror att dina översättningar av interjuerna med Marine Le Pens har öppnat ögonen för många (inklusive mig själv) för att Front National inte är ett rasistiskt eller antisemitiskt parti. Många av dina översatta Youtube-klipp har ju visats på Avpixlat så att de har nått ut till fler och det är viktigt att folk inte misstänker att SD eventuellt kommer att bilda partigrupp med ett rasistiskt eller antisemitiskt parti. I hur hög grad Le Pen-filmklippen påverkat valresultatet kan man ju aldrig veta och det känns galet att spekulera i om det rör sig om procent eller tiondelars procent men det viktiga är ju att bollen sätts i rullning, att vår svenskvänliga "djungeltelegraf" går på högvarv så fler får veta vad det är för skillnad mellan FN och PVV å ena sidan och Jobbik och Gyllene Gryning å andra sidan.

  EU-valet känns som första halvleken i en fotbollsmatch och nu kommer den andra betydligt mer dramatiska (troligtvis ännu fulare) halvleken inför höstens riksdagsval. Tack för en alldeles utmärkt blogg och dina träffsäkra analyser. Att du inte har många fler besökare/ kommentatorer förvånar mig. (Avpixlat borde länka till din, Julia Caesars och Robstens blogg).

  Stig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stig! När det gäller antalet besökare, så ökar de stadigt, givetvis förutsatt att jag själv håller mig aktiv. Det går inte alltid att bedöma efter antalet kommentarer. Längst ner till höger kan du se räknaren, som nu visar att jag har haft 1956 individuella besökare idag - och det är ju inte illa för en politisk blogg! Så småningom vill jag förstås att dessa 2000 blir 5000 osv....

   Radera
  2. "Det går inte alltid att bedöma efter antalet kommentarer"

   Nej, det var ju en enorm skillnad mellan antalet kommentarer och besökare, kanske folk blivit så vana vid Disqus att de drar sig för att kommentera med andra program. Jag skriver nästan alltid mina kommentarer på ett Word-dokument för att få översikt innan jag klistrar in dem i den här lilla rutan. Har du inte funderat på att skaffa Disqus till din blogg eller är det dyrt.

   Stig

   Radera
 2. Rent matematiskt är ju ökningen ca 200 %. Det är heller inte dåligt1
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha - du har förstås helt rätt! Pinsamt, men jag korrigerar.

   Radera