måndag 26 maj 2014

Jean-Marie Le Pen: "Upplös Nationalförsamlingen"
Det franska valsystemet, med majoritetsval i två omgångar, har i många år gravt missgynnat Front National. Trots att man nationellt länge har haft ett väljarstöd på 15%-20%, har man i landets parlament, Nationalförsamlingen, endast två mandat, av 577.

Då gårdagens val till Europaparlamentet dessutom har visat att det regerande Socialistpartiet har ett mycket lågt stöd hos befolkningen, väsentligt lägre än Front National, kräver nu Jean-Marie Le Pen att president François Hollande upplöser Nationalförsamlingen och utlyser ett proportionellt nyval.

8 kommentarer:

 1. Två mandat av 577 trots ett stort folkligt stöd. Självklart bör systemet ändras omgående.

  För övrigt så hoppas jag att vi alla är överens om att SVT:s valvaka var väldigt opartisk och balanserad. De inbjudna gästerna och "experterna" speglade befolkningens åsikter på ett bra sätt. Det var också skönt att för en gångs skull förskonas från epitet som högerextrem, högerpopulist, främlingsfientlig, rasism och nazism.

  Tack SVT för denna fantastiska valvaka! Public service när den är som bäst.


  Oscar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tittade du på valvakan över huvud taget??!!
   Man blev jublande glad över Fjantigt Initiativs framgång men SD tystades ner.

   Radera
  2. Jag gissar att Oscar var lite ironisk...det är svårt ibland då det finns människor som på allvar skulle sagt ovanstående....

   Radera
  3. Är du ironisk så framgår det verkligen inte min gode Oscar.

   Radera
  4. Oscar är ironisk såklart. Den här meningen säger allt:

   "Det var också skönt att för en gångs skull förskonas från epitet som högerextrem, högerpopulist, främlingsfientlig, rasism och nazism. "

   Radera
  5. Haha! Jo, när jag skrev att valvakan var opartisk och balanserad så var jag 100% ironisk. Precis som Amnexis här noterar så trodde jag att min ironi framgick relativt tydligt när jag skrev:

   "Det var också skönt att för en gångs skull förskonas från epitet som högerextrem, högerpopulist, främlingsfientlig, rasism och nazism."

   Alla som såg valvakan märkte ju att dessa budskap regnade konstant. Precis som de har gjort i varenda nyhetssändning efter valet. Det kan ibland vara lite svårt med ironi i textform. Som Tobbe skriver så finns det faktiskt människor som på fullaste allvar skulle sagt det jag sa. Men jag tänkte att på den här eminenta bloggen så skulle folk förstå ironin utan att jag skulle behöva förtydliga genom att skriva *ironi*, vilket jag tycker förtar lite av det roliga.

   Oscar

   Radera
 2. SVT håller kvar den gamla DDR - stilen i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker den har ökat i intensitet men den är heller inte lika subtil som förut. Folk måste ju märka av det snart tycker man...

   Radera