lördag 24 maj 2014

Jean-Marie Le Pen och ebola-historien
När DN fick ett tillfälle att svartmåla den europeiska patriotismens själva gudfader tvekade man inte. Festligt nog använder man för övrigt brittiska The Guardian som källa. Rubriken, tillsammans med bilden, är naturligtvis lögnaktig på flera sätt. Dock har man i Sverige lyckats måla upp en så pass grotesk bild av denne man, att de flesta svenskar antagligen accepterade rubriken rakt av och lugnt kunde gå vidare, förfärade av dessa otäcka "högerextremister". Gustav Fridolin tyckte till och med att det var relevant att hänvisa till den här historien, under en debatt om tiggeri med Björn Söder. 

Det är sant att Le Pen nämnde ebola, men inte i samband med invandring och inte heller från talarstolen. I tisdags kväll genomförde Front National ett möte i Marseille inför Europavalet, där ett antal prominenta medlemmar talade, däribland hedersordförande Jean-Marie Le Pen. En timme före sitt anförande träffade han pressen för att säga något om de stora linjerna i sitt tal, varav en handlade om befolkningsfrågan i världen. Sedan blir det lite svårare att veta exakt vad som sades och hur, särskilt för någon som inte var på plats. Under ett samtal med den nye FN-borgmästaren i Cogolin, Marc-Etienne Lansade, ska Le Pen ha yttrat "herr Ebola kan ordna det på tre månader".

På partiets hemsida har Le Pen känt sig föranledd att publicera ett pressmeddelande, där han förtydligar att samtalet handlade om världens demografiska utveckling och dess geostrategiska konsekvenser. Ebola, och en kärnvapenkonflikt, nämndes som exempel på vad som eventuellt totalt skulle förändra alla analyser på området. Slutligen understryker han att det är helt självklart att han inte önskar någon spridning av ebola.

Jag har letat upp talet i Marseille och översatt den del som just handlar om befolkningsfrågan. Det är egentligen mycket synd att inte fler politiska ledare vågar diskutera de stora perspektiven på detta sätt.

"Medusas flotte" är en målning av den
franske konstnären Théodore Géricault.

12 kommentarer:

 1. Vem kan på allvar tro att någon vill ha en Ebola-pandemi? Det är ju tämligen absurt.

  Jonatan

  SvaraRadera
 2. En en extrem värld framstår den normala som annorlunda.

  Han har helt rätt i att vi bara sett början på folkströmmarna. Allt fler vill till de "rika" länderna. Vi är försvarslösa om vi inte erkänner vår rätt till våra egna länder och att i grunden kan vi inte hantera så här stora folkomflyttningar utan att också acceptera enorma samhällsförändringar.

  Man talar ofta föraktfullt om "vi och dem" man talar om att säga ja och att vara öppen. Det man glömmer är att om man väljer bort något om man har en helt öppen politik, man väljer bort det som redan finns och byter ut det mot det nya.

  Erkänner du inte att det handlar just om att göra dessa val, då lurar du dig själv och jag är övertygad om att människor behöver komma till insikt att det är svåra val men om man inte väljer, d.v.s. blundar, så är det också ett val som leder till någonting.

  Vi har inte bara en rättighet att välja det som är bäst för våra barn och barnbarn utan också en skyldighet.

  SvaraRadera
 3. Tack, Tobbe för att du tar fram sanningen! Har blivit intresserad av Front National och Marine och i förlängningen FNJ's ledare Julien Rochedy tack vare din blogg! FN är ett demokratiskt parti, enda invändningen från min sida blir om de vill återinföra dödstraffet.
  Ina Höst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Ina - det var trevligt att höra. Tidigare ville faktiskt Fronten återinföra dödsstraffet, men det är numera borta ur programmet.

   Radera
  2. När man läser om brottet i Ljungbro där en 15-årig pojke och en kvinna slogs ihjäl brutalt så vet jag faktiskt inte vad jag tycker.

   Det råder ju ingen tvekan om att han gjort det och frågan är om han inte förverkat sin rätt till liv efter en sådan handling? Jag mår illa på tanken att han en dag ska komma ut.

   Radera
  3. Kan bara hålla med, brottslingar som begår mycket grova brott skall naturligtvis aldrig någonsin få möjlighet att komma ut i samhället igen och vara en potentiell risk för oss som följer lagar.

   Ett dödsstraff är ett bra verkställande medel att få bort hotande element som orsakat samhället och de drabbade så stor skada, att endast en formell rättvisa kan ske i egenskap av ett dödsstraff.

   Radera
  4. Om man till 100% kan bevisa att en person kallblodigt mördat utan skäl och inte bara hittat en syndabock (som ibland har skett i USA), kan jag förstå dödstraff i princip. Tand för tand och öga för öga, känns rätt. Men risken för justitiemord finns och det går sedan inte att rätta till. En annan invändning är att laglydiga personer får agera bödel och det är inte nyttigt för den mentala hälsan. Budordet Du ska inte döda, är något som bör följas.
   Ina Höst

   Radera
 4. Han gör helt klart bort sig!

  Hur kan man ens nämna ebola, eller kärnvapen i sammanhanget?!

  Bra att han publicerar ett förtydligande. Men ändå idiotiskt att över huvud taget sätta sig på den positionen! Gubben ska lära sig att knipa käften, särskilt när man är så nära inpå ett val!

  Det går faktiskt UTMÄRKT att diskutera befolkningen och demografi utan att nämna ebola eller kärnvapen! Mycket beklagligt att höra! Är jättebesviken på J-M Le Pen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det onödigt. Samtidigt tror jag att det är svårt att leva år efter år i offentligheten, med fientliga journalister, utan att göra övertramp då och då...

   Man kan också säga att han inte riktigt är en politiker för vår tid. Han resonerar gärna fram och tillbaka och det fungerar inte i dagens mediala klimat, som direkt hugger på uttryck som "ebola" och "detalj"...Därför är hans veckojournaler så mycket bättre, där han får tid och utrymme att reflektera.

   Radera
  2. Håller med! Det kommer tydligen en del grodor ur hans mun som lätt kan missförstås. Dottern Marine verkar mer balanserad med mer genomtänkta uttalanden. J-M har tidigare beskrivit förintelsen som en detalj i WW2's historia. 6 miljoner är naturligtvis ingen detalj, men med tanke på att uppskattningsvis 60 miljoner varav 15 miljoner militärer resten civila dödades under samma tid, så är förintelsen EN DEL av WW2's historia. Sedan hur många som mördades bakom järnridån under samma tid är kanske inte med i beräkningen. Andra folk blev också utsatta för rasism från nazisternas sida, slaverna framförallt som kallades untermenschen. Det var kanske detta som J-M ville ha fram.
   Ina Höst

   Radera
 5. Eftersom jorden håller på att överbefolkas är det väl bara bra om franska familjer bara får 1.4 barn per familj.
  Vi måste få de ickevästliga länderna att följa vårt exempel.
  Om det inte går med information och preventivmedel, så kanske det går med någon slags "utsläppsrätter".
  Men om inte det går heller...

  PS. Brukar inte skriva anonymt, men vill inte ha en yxa i dörren.

  SvaraRadera
 6. Jean-Marie Le Pen har naturligtvis rätt när han talar om överbefolkningen som det stora hotet. Jag tror tyvärr att vi bara sett början på den folkvandring som komma skall.

  Överbefolkningen har sin rot i djup okunskap och religiös förvillning. I takt med folkbildningen och sekuläriseringen ökat i västvärlden har födelsetalen minskat. Att sekulariseringen ökat beror på att vissa religioner haft förmåga att reformera sig. Detta är tyvärr inte möjligt i den snabbast växande religionen då grundaren en gång för alla fastslagit att det är version 1.0 som gäller och inget annat.

  Hur vi ska förhålla oss till utvecklingen kommer att vara ett etiskt och moraliskt dilemma men att hemfalla åt snällismen kommer bara att förvärra problemen. Se bara på Live Aid, 1985 var man 41 miljoner i Etiopien, idag är man närmare 100 miljöner.

  SvaraRadera