fredag 23 maj 2014

Expressen visar det "bruna" Europa
Svenska journalister är usla. Särskilt usla är de på att rapportera om EU, exempelvis berätta om vad som diskuteras och beslutas i parlament, kommission och ministerråd. Följaktligen är svenska väljare okunniga om EU, känner inte igen parlamentsledamöterna och många tänker inte heller rösta i årets val.

Nu närmar det sig dock ett val och det finns en aspekt som fascinerar den svenska journalistkåren enormt: "de högerextrema". Kartan ovan är hämtad från Expressen, som använder den för att visa hur "brunt" Europa ser ut att bli efter valet. Bilden sätter säkert inget rekord i idioti och osaklighet, men den borde ligga ganska nära. På vilket sätt UKIP har någonting med nationalsocialism att göra förblir oklart.

Kartan är inte alldeles lättförståelig. Man skulle kunna tro att ju starkare ett av Expressen stämplat parti är, desto brunare blir landet. Det verkar dock som att graden av "brunhet" i stället visar hur brunt det utvalda partiet är, enligt tidningen. Sålunda ser vi hur vårt eget Sverigedemokraterna är något brunare än finska Sannfinländarna, men inte lika bruna som franska Front National och italienska Lega Nord. Dessa är i sin tur mindre bruna än grekiska Gyllene Gryning, bulgariska Ataka och ungerska Jobbik.

För vissa länder blir det vansinnigt på allvar. I Belgien har man både tagit med högernationella Vlaams Belang och det närmast liberala Nieuw-Vlaamse Alliantie, och kommit fram till någon sorts mellanbrun nyans. Belgiens nyans är för övrigt samma som Nederländernas, där förutom PVV, av någon märklig anledning ett djupt kristet parti ingår. Som små gröna öar av blommor och kramar ser vi länder där bruna partier inte förväntas ta mandat.

Även om kartan, och då särskilt ordet "brunt", är nonsens, kan man ändå använda den som utgångspunkt för vilka grupper som kan bli möjliga efter valet. Själv hoppas jag naturligtvis att SD, som nu ser ut att få ett eller två mandat, ansluter sig till Front Nationals alliansbygge. Denna grupp kommer inte att omfatta, vad som uppfattas som, alltför radikala partier som Gyllene Gryning, men inte heller alltför liberala partier som UKIP.

Följaktligen ser gruppen idag ut att kunna bildas av Front National och de partier av samma nyans på kartan, det vill säga Lega Nord och FPÖ. Till dessa tre kommer då Vlaams Belang, PVV och möjligen Slovakiska Nationalistpartiet. Kommer Sverigedemokraterna bli den sjunde medlemmen som krävs?2 kommentarer:

 1. Jag förstår verkligen inte hur du orkar ögna igenom allt som pajas media skriver. Det uppskattas dock, alltid lika roligt att läsa dina inlägg som alltid är mitt i prick.
  /Emil

  SvaraRadera
 2. Svensk media är till skillnad från Tobbes Medieblogg extremt beroende av anglosaxiska nyheter. Majoriteten av Sveriges journalister talar ju enkom engelska så det blir nyheter från källor som CNN och BBC eller Reuters som återges och översätts.

  Om någon av dessa portfolio-utbildade "google-journalister" på Aftonbladet, de flesta "wanna be södermalmshipsters" födda på 80-talet, men boende i ett påtvingat kollektiv i närförort kunde tala något av de andra europeiska större språken, så hade svensken troligen också haft större kännedom om politiken inom EU.

  Jag ser journalister som ligger bakom denna bruna karta som ett direkt hot mot demokratin inom EU.

  I fallet Finland: Hade de granskat de historiska incitament som ligger bakom Sannfinländarnas i många fall positiva och sunda protektionistiska politik, läs något som genererats av enkom 90 år av självständighet, så vore ju saken kanske mer nyanserad. Nu lyfts svenskfrågan fram. Saken är att den finskspråkiga finnen inte deltar i det svenskspråkiga samhället, svenskarna lever i homogena enklaver, främst längs kusterna och sköter sig i mångt och mycket själva. Svenska är ett språk som man inte behöver helt enkelt. Men detta ska så klart vändas till;

  "Se där, även svenskspråkiga utsätts för rasism av SD:s systerparti, tänk om det var du som fick genomgå det också".

  Saken är också den, att svenskbygderna i Finland i stort är påverkad av den svenska gällande paradigmen. Man följer och indoktrineras av svensk media.

  En stor del av finlandssvenskarna är också aktiva i kristna samfund. Samfund som i stor grad är påverkade av vår flackande statskyrka. Därmed är de svenskspråkiga kommunerna också mer öppna för att ta emot de fåtal invandrare som kommer till Finland. Naturligtvis är dessa individer i jämförelse försvinnande få jämfört med Sverige, men hos den traditionelle finländaren, vars far eller farfar kämpat i tre moderna krig för landets självständighet så faller inte denna rikssvenskt orienterade linje i god jord.

  Dessutom är ju inte den finska befolkningen så styvt hjärntvättad heller av degenererad och likriktad ideologiskt styrd media. Där driver snarare media med svensk dito, som i julas då en svensk journalist påpekade att det hade bakats "nazistiskt formade julkakor" på en video publicerad av en av de större morgontidningarna. Repliken blev att spela in en video där man bakade "politisk korrekta julkakor".

  Men det är väl ändå tur att den så kallade "extremhögern" seglat upp. Nu har vänstern något att enas om. Nu kan en vänsterpartist gilla F! på Facebook. Nu kan hela Sjuklövern visa på att de faktiskt har en annan politik.

  Dessutom är det hela bra för den ut-LAS:ade jGoogle-journalisten som sitter hemma på kammaren och väntar på frilansknäck. Det blir ju så enkelt. Brunt mot rött, grönt och blått. Nu får de ju alla journalistiska principer serverade, motpoler, geografisk närhet och känslor, istället för att behöva läsa igenom tråkiga och tungrodda partiprogram som faktiskt säger vad politikerna står för. Nej, nu räcker det med att stå och langa ut öppna frågor som:

  Sverigedemokraterna kandiderar till EU-parlamentet, vad tänker du om det Marit Paulsen?

  Alla vet vi väl svaret?


  SvaraRadera