tisdag 27 maj 2014

SDs besked ett europeiskt svek
Likt många andra som bryr sig om Europa, blir jag djupt besviken över Sverigedemokraternas besked att de tänker söka samarbete med UK Independence Party och Dansk Folkeparti, vilket i praktiken innebär ett avvisande av Front National och Marine Le Pens försök att bygga en patriotisk grupp i Europaparlamentet.

Jag förstår att en partiledning måste tänka både strategiskt och taktiskt. Jag inser också att jag själv som fri skribent har en bekvämare situation än ett parti, då jag varken behöver tänka på medier, väljare eller valkampanjer. Valet till Riksdagen i september är naturligtvis oerhört viktigt, men är det viktigare än Europa? Sverigedemokraternas ledning gör uppenbarligen den analysen, vilket de egentligen visat långt tidigare, dels genom att dröja med ordentliga besked kring samarbeten, dels genom att inte ta valet till Europaparlamentet på allvar.

Gårdagens besked om europeiska samarbeten handlar dessvärre om medier och valkampanjer. Skulle man endast se till Europa och vad vi tillsammans kan uträtta, är Front National det självklara valet, inte minst efter veckans enorma framgång i Europavalet. Även UKIP gjorde ett strålande val, men det är inget ideologiskt nationalistiskt parti, utan grundades på 1990-talet som ett rent protestparti mot Storbritanniens medlemskap i EU. Partiet har inte ens något mandat i Underhuset.

UKIP och Nigel Farage

De svenska mediernas inställning och inflytande skulle göra ett samarbete med Front National mer komplicerat. Sannolikt gör Sverigedemokraternas ledning bedömningen att de skulle få lägga alltför mycket energi på att bemöta mer eller mindre lögnaktiga påståenden om det franska partiet och dess förgrundsgestalter.

Redan i dessa dagar har vi sett hur påståendet om att Front Nationals grundare Jean-Marie Le Pen skulle se ebola som ett lämpligt verktyg mot invandring blivit en sanning, som sedan flitigt använts av både svenska journalister och politiker. Det spelar ingen roll att inte ens de franska journalister, som från början spridit den lösryckta meningen, sagt vad svenska journalister nu säger, eller ens kan bekräfta sin egen version. Det låter bra, och om det kan bli ett vapen mot SD, finns det ju ingen anledning att gräva djupare, eller inse att den egna versionen faller på sin egen orimlighet.

Ingen svensk journalist skulle diskutera vilken driven humanist Jean-Marie Le Pen måste vara som, 25 år gammal, ser till att organisera hjälparbete för det då översvämmade Nederländerna, och till och med lyckas kontakta den dåvarande franske presidenten för att förverkliga projektet. Vi kan däremot vara säkra på att vi skulle få höra "detalj" och "ebola" vid vart och vartannat intervjutillfälle.

Jag menar dock att det inte finns någon anledning att anpassa sig till svensk mediedramaturgi, då journalisterna kommer att göra allt för att svartmåla Sverigedemokraterna oavsett vad partiet gör. Det är ju också tämligen parodiskt att journalister, som annars gärna kallar SD för "rasistiskt", oroar sig för att de skulle samarbeta med ett rasistiskt parti. Någon gång måste man resa sig upp, stå för sina idéer och säga "självklart samarbetar vi med detta parti", eller om man får något påstående om ebola slängt mot sig, fråga journalisten "tror du själv på det?". Så talar Geert Wilders till journalister. Inte minst finns det mycket att lära av hur Marine Le Pen hanterar dem. Eftersom hon direkt maler ner den journalist som far med trams eller osanning, så behandlas hon med respekt. Ingen av våra vänner i Europa är tillräckligt polerade, men i längden har de vunnit på det.

Geert Wilders svarar på frågan om kontakter med Le Pen:Geert Wilders om europeiskt samarbete:Marine Le Pen trycker till journalister:
Det ska sägas att Dansk Folkeparti har haft stora framgångar i att få genomslag för sin politik och även gjort ett fantastiskt val till Europaparlamentet. Då de dessutom verkar i vårt grannland är de en naturlig samarbetspartner, men de verkar dock vara drabbade av den tragiska beröringsskräck vi här diskuterar. Om valet står mellan Dansk Folkeparti, med deras fyra mandat, och Front National, med 24 mandat, menar jag att detta val är självklart. Det viktigaste är dock att Sverigedemokraterna har en naturlig plats i en grupp med FN och PVV, vilket de inte har i en grupp som leds av UKIP.

Vänsterpartiet ingår i en grupp som omfattar långt mer bisarra partier, som lettiska kommunistpartiet och Sinn Féin, än vad som någonsin skulle vara aktuellt för SD. En gång fick faktiskt Vänsterpartiets Malin Björk en fråga om detta och svarade:

"Jag tror att alla partier i Sverige som sitter i partigrupper i EU-parlamentet har olika partier, vissa som man känner sig mer som systerpartier med och vissa som man inte står så nära. Det gäller naturligtvis för oss också."

Svårare än så borde det väl inte vara för SD heller? Jimmie Åkesson har deklarerat att partiet hellre blir grupplöst i Europaparlamentet än ingår i samma grupp som Front National:

"När det gäller franska Front National, så är det tydligt att där finns vissa ambitioner till förnyelse, men idag känner vi att vi inte har tillräckligt grepp om dem för att vara beredda att inleda något samarbete under den här mandatperioden."

Som sagt, det må pågå ett spel som jag inte förstår, men med den information jag har, så är jag beklämd över detta besked. Europaparlamentets arbete kräver i princip att man ingår i en grupp, medan två grupplösa SD-ledamöter lika gärna inte kunde sitta där alls. Jag anser att Front National idag är Europas viktigaste parti och att allt annat än ett så nära samarbete som möjligt innebär ett svek mot Europa.

36 kommentarer:

  1. Jag känner också en enorm besvikelse. SD måste börja sätta ner foten, för som du skriver, de kommer aldrig att kunna vara media till lags.
    Min förhoppning är att partiet kommer att ändra sig efter valet i september, att de helt enkelt inte vill få fokus på det här under valkampanjen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I´ll drink2this!!!

      Radera
    2. De vill alltså ljuga för svenska folket för att de skall rösta på dem??

      Radera
  2. Det som egentligen stör mig allra mest är att man från SDs sida inte markerar stenhårt gentemot uppenbara lögner om FN.

    Man kan tycka vad man vill om partiet eller dess företrädare. Men som journalist så borde ens första lojalitet vara mot sanningen.
    Fridolin har ju dessutom gjort det till en vana att förvanska JMLP citatet och säger numera "bagatell" istället för "detalj". Allt så klart för att det skall låta ännu värre för den som ser det taget ur sitt sammanhang.

    Vad gäller folk i allmänhet som fortfarande litar på att media förmedlar sanningen, tja det kan man måhända tycka är naivt men det är åtminstone förståligt.

    Detta sagt så är det såklart synd att inte alla nationalistiska partier hittar ett sätt att samarbeta mot samma mål, dvs mindre överstatlighet. Givet såklart att man inte plockar med Gyllene gryning, Jobbik.

    SvaraRadera
  3. Dansk Folkeparti kan jag förstå att SD vill samarbeta med, men Storbritanniens UKIP är jag mycket tveksam till. Känns som ett spel inför kulisserna. SD kan inte ha trott på fullaste allvar att ett parti med så skild värdegrund som UKIP skulle vilja samarbeta med dem.

    Jag tror vi måste invänta fram till 2015-2016 innan vi slutgiltigt kan avgöra om SD myglar. Geert Wilders gjorde likadant ska vi komma ihåg. SD ska tillhöra FN, PVV och övriga nationellt sinnade partier.

    // Magne

    SvaraRadera
  4. Anna: Trevligt att se att du fortfarande är med, och dessutom håller med!
    Andreas: Ja, jag har också noterat Fridolins förkärlek för att säga just "bagatell". Ebolan lyckades han ju slänga in i en debatt om tiggeri, vilket gjorde Björn Söder uppriktigt förvånad.

    När det gäller Gyllene Gryning och Jobbik har jag tidigare helt hållit med dig, men försöker numera förhålla mig neutral till de partier där jag inte får förstahandsinformation. Liksom du har jag ett intryck av att dessa partier är alltför extrema, men så inser jag att mitt intryck kommer från samma källor som ständigt ljuger om exempelvis Front National. Skillnaden är att jag, då jag talar språken, kan bilda mig en egen uppfattning om PVV, Vlaams Belang och Front National, vilket inte gäller partierna du nämnde.

    SvaraRadera
  5. Verkar som kanal plus/Yotube blockat Marine Le Pen klippet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, fick rapport om detta - har nu kringgått Youtube, så det fungerar. Skärmen blir dock lite mindre, men man kan alltid klicka fullskärm.

      Radera
  6. Nu ångrar jag att jag röstade på SD i EU-valet och jag tänker ALDRIG GÖRA OM DET om inte Åkesson & SD-ledningen ändrar sig ang. FN och PVV. SD har nu bedragit sina egna väljare, vi förväntar oss att hela SD-ledningen ska stå för sin ideologi och inte för Aftonbladets och Expressens.

    Makt korrumperar alltid (mer eller mindre) och de i "bunkergänget" (Åkesson, Söder, Jomshof, Karlsson) är inte bara rädda för att SD ska få dåligt rykte utan även för att förlora sina välavlönade platser i riksdagen.

    Uteslutningen av Patrik Ehn var ett annat sånt här mediafjäsk som skulle markera det fatala beslutet om nolltollernas som blivit ett av PK-medias favoritvapen mot SD.

    Det känns nu som man blivit förbannad på SD en gång för mycket men något annat alternativ till riksdagsvalet finns tyvärr inte. SvP är helt körda på flera olika sätt.

    (Som vanligt kommer en massa SvP:are att utnyttja även detta missnöje bland många SD:are för att lura över dem till SvP och allt meningslöst babbel om sionism och Bildbergergruppen som vi ändå inte kan göra någonting åt.)

    Stig

    SvaraRadera
  7. Citat: "Bättre vara tyst och bli misstänkt för att vara en idiot än att prata och bevisa det!"
    PSS kan det vara rörande dessa "grupper". Har någon intresserat sig för hur de partier som fick mandat kommer att välja? Jajamensan man ställer verkligen FI coh MP osv mot väggen, näe det är bara rörande SD som "drevet" går. Varför? Jaa inte är det purt intresse och en nyfikenhet i hur partiet kommer att gå framåt. Nej detta är återigen "ett järnrör" att "gaffla" om. Vilken/vilka grupper SD än väljer att samarbeta med kommer kommentaren att vara gravt negativ typ. "den värsta fash.., Naz..., frä..., antifemi... gruppen" osså går drevet igen SD gör minsann si o så....Om SD agerar lika klokt som Jimmie, Richard, Björn, Kent et. al. så "håller man käften" till de PK-soldater som försöker "hindra demokratin" Ju mindre PK kan snurra runt kring detta desto bättre..... Klart man kan ändra sig i EU som över allt annanstans....Så Tobbe jag tycker det är dumt att delta i PK´s demonstrationståg mot demokratin och för en begränsad yttrandefrihet etc. Låt oss avvakta tills efter riksdagsvalet för att se vartåt alla vindar blåser.....Det finns många riksdagsmän/kvinnor som har svårt med en "ny spelare" på planen jaa kanske till och med ett nytt lag i allsvenskan.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min poäng var ju snarare att man helt ska strunta i vad medier och motståndare tycker och köra på...det innebär inte att jag ingår i ett pk-drev mot SD - tvärtom.

      Radera
  8. Man får komma ihåg att SD:s mål är framförallt att växa - och var ska då detta ske, dvs vilka väljargrupper är det man behöver attrahera? Knappast de som är mer uttalat nationalistiska, utan snarare riktar nog SD blickarna mot traditionella socialdemokrater.

    För att dessa potentiella väljare ska kunna känna sig komfortabla med att rösta på SD så måste vissa uppoffringar göras av partiet.

    Därmed inte sagt att media inte bedriver en guilt by association-kampanj vad gäller Front National och SD - och att SD tagit hänsyn till detta. Realpolitikens mål och den av folk uppfattade bilden av FN tvingar SD till samarbete med andra.

    SvaraRadera
  9. Jag har fullt förtroende för SDs valstrategi...

    Tack Jesus!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst, möjligen är det taktiskt riktigt inför riksdagsvalet - det framhåller jag ju också flera gånger. Ur ett europeiskt perspektiv är jag dock mycket besviken på beskedet.

      Radera
    2. Då är vi 2!

      Tack Jesus!

      Radera
  10. @ Tobbe.
    "Jimmie Åkesson har deklarerat att partiet hellre blir grupplöst i Europaparlamentet än ingår i samma grupp som Front National"

    Front National ingår ju inte i någon grupp utan är med bland de grupplösa som saknar rösträtt.


    Ukip och Dansk Folkeparti ingår i samma partigrupp som Lega Nord och Slovakiska nationalistpartiet som av massmedia beskrivs som högerextremt och nyfascistiskt och har gjort rasistiska uttalanden om ungrare, romer, judar och homosexuella.

    Skulle det enligt Åkesson vara bättre att SD förknippas med Lega Nord och Slovakiska nationalistpartiet än med Front national och PVV? Nej naturligtvis inte men Åkesson vill naturligtvis få in SD i Gruppen Frihet och demokrati i Europa så att dom får rösträtt

    Om en helt ny EU-kritisk partigrupp bildas med Ukip, Dansk Folkeparti och SD så måste de ha med sig fyra andra partier som t.ex. Sannfinländarna och Vlams Belang men sedan återstår bara verkligt rasistiska partier inom Grupplösa i Europaparlamentet och Gruppen Frihet och demokrati i Europa: Slovakiska nationalistpartiet, Folklig ortodox samling (grekiskt), Tvarka ir teisingumas (nazistparti från Litauen), Enade Polen, Ataka (Bulgariskt parti med rasbiologisk profil), FPÖ + två andra österrikiska partier stämplade som "högerpopulistiska", Jobbik och Storrumänska partiet.

    Den "rumsrena" trojkan Ukip, Dansk Folkeparti och SD skulle alltså bara ha mer eller mindre främlingsfientliga/skeptiska eller ultranationalistiska partier att välja bland för att få ihop till de sju partier som krävs för att få bilda partigrupp.

    Nigel Farage (UKIP) och Francesco Speroni (Lega Nord) är gruppledare för Gruppen Frihet och demokrati i Europa där bl.a. Dansk Folkeparti och Sannfinländarna ingår (+ några klart rasistiska partier). Frågan är varför inte Front National och Vlaams Belang är välkomna i den gruppen när t.ex. ultranationalistiska Slovakiska nationalistpartiet är det.

    Stig

    SvaraRadera
    Svar
    1. I väntan på Tobbes svar till dig kan det vara värt att upplysa om att varken Endade Polen, Slovakiska nationalistpartiet, Ortodox samling, Tvarka, Ataka eller Storrumänska partiet kom in i parlamentet.
      /Andreas

      Radera
    2. Rättelse, de som du kallar Tvarka/nazistparti från Litauen, men som för andra nog är mer känt som nationalkonservativa och liberala Ordning och Rättvisa, och som uppenbarligen är så pass nazistiska att de sitter i regeringskoalition med den Sossar, Socialliberaler och Polska minoritetens intresseparti kom faktiskt in.
      /Andreas

      Radera
  11. Det är verkligen synd. Jag och frugan hade sett framemot ett samarbete med FN, min fru diggar Marine Le Pen skarpt och hon är nästan mer besviken än jag. Jag förstod innerst inne att SDs ledning inte skulle våga annonsera något samarbete med FN, än... Det ska enligt aftonbladet dock ha jublats högt över FNs framgångar på SDs valvaka.. vilket var typ det enda förutom det tidigare tjafset om FN som avhandlades av reportern. Så jag förstår att SDs ledning tar avstånd från FN. Även om jag själv gärna sett ett samarbete.

    SvaraRadera
  12. Jag tror ju att SD:s handlande mest grundar sig i att de riskerade en brytning med DF om de gick med i Marines grupp. Relationen med DF är uppenbart något som partiledningen sätter mycket stor vikt vid, och det med rätta. Samtidigt ville de väl inte inför valet visa för väljarna att de med stor sannolikhet kan bli grupplösa eftersom UKIP ställer sig så avvisande till SD. Jag hoppas dock att Marine får ihop sin grupp. Det vore inte bra om det hela faller på SD:s besked. Hon, och många andra, verkar ju mer eller mindre ha räknat in SD i EAF-gruppen.

    SvaraRadera
  13. Edward Ulfertz27 maj 2014 22:05

    Marine Le Pen-klippet får mig att tänka på den där ukrainaren, som blev påhoppad av ett antal journalister.
    Han tröttnade och sa: "Ni kan ju intervjua varandra, så går jag ut och röker."

    SvaraRadera
  14. Så vad tror du, Tobbe? Är Marines grupp-bygge dött nu, eller kan man sy ihop en sjunationsgrupp även utan SD, och kommer man ens att försöka?
    FN+PVV+FPÖ+LN+VB+DUP från Storbritannien och Litauens TT eller är någon annan kombination troligare?
    /Andreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marine Le Pen berättade faktiskt lite om detta under en presskonferens idag och jag tänkte lägga upp den delen under natten.

      Radera
  15. I en engelsk intervju ville någon ur SD-ledningen inte säga vilket parti SD skulle samarbeta med och sa att SD inte ville gå ut med det av inrikespolitiska skäl. SD ville alltså inte bli skottavla andra partiers åsikter. Detta ligger i linje med din tes.
    En annan sak som jag tror påverkar är att SD:s utrikespolitik bestäms av den sionistiska falangen. UKIP är uttalat Israel-vänligt och DF är förklarat kosher och judar är verksamma i partiet. När man ser hur Julia Kronlid ta diktamen behöver man inte tveka om att UKIP och DF måste väljas framför FN och sturiga österrikare. Kasselstrand som har gått före med sina europeiska kontakter, blir också skjuten i ryggen med detta. Han kan inte längre hävda att han för moderpartiets politik i Europa och måste backa eller riskera att ta allvarlig skada.
    Här tar Kronlid diktamen: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=m8K8eQyEFEI
    Med Kasselstrand som partiledare hade den Sverigedemokratiska Europapolitiken sett ut så här: https://www.youtube.com/watch?v=VR-lAGj_dlQ
    Dina tre filmer var mycket bra, ska sägas.
    J_B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Adresserna till filmerna på Youtube: SJD - MR. Yonathan Avner Ben Yisrael addresses the 7-step action program. Samt: SDU: Salute to the European youth
      J_B

      Radera
  16. I takt med att problemen med folkbyte, MENA-prägling och socialt förfall ökar i Sverige blir SD allt mer likt den sjuklöver man ska motarbeta. Det är som att någon annan kraft styr partiet än de personer som gick med för 15 år sedan eller mer. För kan de verkligen ha ändrat sig så mycket att de nu när de är större än någonsin, väljer att inte samarbeta ett parti för att det är nationalistiskt? Inte heller finns det något som säger att man måste ställa upp på allt som de andra partierna i gruppen säger eller gör så är det för övriga grupper också. SD med nuvarande ledningen är tyvärr inte räddningen för Sverige och svenskarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sverige är redan räddningslöst förlorat, Det gäller bara att dra ut på det så mycket och så länge som möjligt
      Så är det, tyvärr!

      Radera
    2. Förlorat är det ej så länge det finns svenskar som kämpar för rätten till sitt land.

      Radera
  17. För SD (Åkesson et al) var EU-valet bara en språngbräda till riksdagsvalet. Allt fokus ligger på att maximera riksdagsmandat - av någon anledning
    Valet står mellan att rösta SD och rösta blankt

    SvaraRadera
  18. Men jösses, slå upp ordet "Strategi"

    SvaraRadera
  19. Hur imponerad jag än är av FN damen ifråga ... då jag just endast hittar dina översättningar av hennes tal/debatter så har det blivit slående att det är Frankrike, Frankrike och Frankrike igen. Övriga länder är Europas folk. Ska det väljas grupp så *ÄR* UKIP och DF det mer logiska förstavalet ur politisk synvinkel. Man kan även kasta in det där med t.ex kulturella likheter ...

    SD har en svår balansgång att gå och jag tycker det är trist att de får så på nöten av sina supporters. Det är uppenbart att man önskar att JÅ vore en Le Pen, men nu är han inte det och Sverige är definitivt inget Frankrike. Det har inte heller blivit lika socialt illa här som där, samt att våra medier är he-s mycket värre (tror jag)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst, men det gäller nog i minst lika hög grad UKIP. De nöjer sig nog med att dra Storbritannien ur EU, så att partiet sedan snabbt kan självdö på sin ö.

      Radera
    2. Det ligger väl i sakens natur att de nationella partierna är mer intresserade av sina nationer än av EU. Det är i kampen mot det onda man förenas, sen går man skilda vägar

      Radera
  20. Tyvärr glömmer franskspråkige Tobbe hur svårt det är för oss icke-fransktalande (majoriteten) att kommunicera med fransoser & valloner!
    Detta kan utgöra en del av skälen. Vem har inte lätt att bli förförd av en vältalig Farage som säger "Who do you think you are?" rätt i nyllet på skojarna Baroso & Rompuy.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller helt med om att Farage gör retoriskt briljanta insatser i parlamentet! Le Pens stil är förstås helt annorlunda, men i grunden menar jag att SD och FN har mer gemensamt, sett till partierna. Sedan vore det tragiskt att inte kunna ha några kontakter med danskarna, men jag tror nog att de skulle mjukna...

      Radera