måndag 2 juni 2014

Även "Socialdemokrater för tro och solidaritet" bjöd på tidig analys

Även socialdemokrater passade på att försöka använda dödsskjutningarna i Bryssel inför Europavalet och anslöt sig till liberalerna med en omedelbar analys:

Attentat i Belgien kastar mörk skugga över EU-valet
Posted on maj 25, 2014 11:18

De fruktansvärda morden vid judiska museet i Bryssel kastar en allvarlig skugga över dagens val till Europaparlamentet, i Belgien men även i hela Europa.
Det finns visserligen ingen bekräftad motivbild, men platsen för morden och att två av de mördade var israeler gör att det finns risk för antisemitiska kopplingar.
Extremhöger – med dess antisemitiska, islamofobiska och andra rasistiska förtecken, har inte varit så stark, så välorganiserad och så våldsam i Europa sedan 1930-talet. Det finns risk också för en stor framgång för högerextremismen i dagens val.
Även i Sverige. Sverigedemokraterna ser ut att göra ett bättre val än för fem år sedan med just denna nationalistiska retorik. Både vår tidigare partiledare Mona Sahlin och vänsterpartiets Dror Feiler har fått hakkors ritade på sina dörrar, för sin öppna kritik mot rasismen.
Det politiska våldet har ökat markant. I den statistik som Brottsförebyggande rådet och Säpo sammanställt för åren 1999-2009 kan man notera en markant ökning, både av våldet från högerextrema och vänsterextrema.
Det är visserligen en markant skillnad mellan de båda gruppernas beteenden. Samtliga 14 mord som finns registrerade har begåtts av högerextrema. Detsamma gäller hets mot folkgrupp. Här är statistiken 411 för de högerextrema och ingen för vänsterextrema. Men misshandel, skadegörelse våldsamt upplopp och en rad andra brott finns registrerade både på höger och vänsterextrema.
Den alltmer extrema högerextremismen är ett direkt hot mot vår demokrati. Dess polerade form – Sverigedemokraterna – använder demokratin för att nå sina syften, men respekterar demokratin lika lite som de högerextrema gjorde på 1930-talet. Man vägrar acceptera det grundläggande demokratiska fundamentet om alla människors lika värde och hanterar mänskliga rättigheter selektivt. Den är också, som statistiken visar, livshotande för de grupper man inte gillar, och för dem som tydligt vänder sig mot deras metoder.
Men även det vänsterextrema våldet undergräver vår demokrati. Politiskt våld är alltid fel och det vänsterextrema bidrar till är att sänka trösklarna för användningen av politiskt våld.
När jag skriver detta är det några timmar kvar på en av de viktigaste dagarna för den europeiska demokratin på mycket länge. Har du inte röstat ännu, så finns det tid. De högerextrema är i år massivt mobiliserade och varje utebliven röst är en halv röst på dessa.

Peter Weiderud
peter@broderskap.se

länkWeiderud är sedan 2005 förbundsordförande för Sveriges kristna socialdemokraters förbund och ledamot av socialdemokraternas verkställande utskott. Han är även utrikespolitisk chef vid Kyrkornas Världsråd i Genève. Tidigare var han bland annat politiskt sakkunnig hos utrikesminister Lena Hjelm-Wallén och Anna Lindh samt utrikeschef för Svenska kyrkans internationella arbete.


Peter Weiderud är journalist till yrket. Han arbetar som generalsekreterare för Parlamentarikerforum för lätta vapen-frågor och driver med två kollegor konsultföretaget Samhällsnytta AB.

7 kommentarer:

 1. Journalist...

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt bra att du visar upp hur man ljuger för oss och använder händelser som i själva verket talar emot massinvandringen till att lura oss att tro att dessa händelser talar för den.

  SvaraRadera
 3. "Sverigedemokraterna ser ut att göra ett bättre val än för fem år sedan med just denna nationalistiska retorik. Både vår tidigare partiledare Mona Sahlin och vänsterpartiets Dror Feiler har fått hakkors ritade på sina dörrar, för sin öppna kritik mot rasismen."

  Islamistkramaren Peter Weiderud uppför sig kriminellt när han lömskt och genom "guilt by association" ger SD skulden för hakkorsen på Sahlins och Feilers dörrar. Det är grovt förtal och han borde polisanmälas av SD. För att gå på Peter Weiderud linje kan man ju då med samma infantila självsäkerhet påstå att det är socialdemokrater inklusive Weiderud själv som ritat hakkorsen på de där dörrarna för att försöka misstänkliggöra SD.

  Det sista stycket i Weiderruds artikel visar med all önskvärd tydlighet att han försöker utnyttja morden på judarna i Bryssel för att ge sitt eget parti politiska poäng. Nu visade det ju sig att det är hans egna älskade muslimer som ligger bakom. Han är visserligen journalist men kan ändå jämföras med Den onde prästen i Torsåker.

  Stig

  SvaraRadera
 4. Är alla lika mycket värda? Skulle inte tro det. Inte ens de som rabblar mantrat kommer i närheten av att tycka så. Några dagar innan morden på israelerna i Bryssel mördades ett par stenkastande tonåringar på den ockuperade Västbanken, men inte skapade det några krigsrubriker.
  Ironiskt nog var det den sidan i kriget i Syrien som Israel stödjer som gav mördaren utbildning. Kriget i Syrien som kostat 120 000 syrier livet har nu alltså även kostat 3 israeler livet.
  J_B

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Människors lika värde" blir en pseudo-diskussion, eftersom en förnuftig invandringspolitik inte handlar om att människor utifrån skulle vara mindre värda. Att alla på ett filosofiskt plan har ett värde som människa betyder inte automatiskt att alla måste bli svenska medborgare.

   Radera
  2. Inte ens den enkla frågan om lika värde betyder lika rätt att vara medborgare i Sverige klarar de att besvara. Det är så illa att mångkulturalisternas hegemoni är så total att frågan inte ens finner plats att ställas till dem. Än mindre kan de besvara frågan vad ett människovärde är eller hur det mäts. Den härskande eliten har sannerligen all anledning att unvika öppen debatt. /J_B

   Radera
  3. Kanske alla människors lika värde i att leva på svenska skattebetalare? Fast det stämmer ju inte heller.. De som rasisterna som styr landet bedömer som "exotiska". ska ju ha hela kakan..

   Radera