lördag 28 juni 2014

Frankrike rustar för algeriskt våldI torsdags gick Algeriet vidare till åttondelsfinal, efter att ha spelat oavgjort mot Ryssland. I Frankrike firades detta i vanlig ordning av etniska algerier med våld och skadegörelse.

På natten begav sig hundratals supportrar till Champs-Élysées i Paris, de flesta invirade i algeriska flaggor och skrikandes "Leve Algeriet!", eller tutandes ur sina bilar. Den ditkommenderade kravallpolisen fick föremål kastade mot sig, vilket de besvarade med tårgas.

Liknande scener utspelades på flera platser i landet, bland annat i Lyon, där även ett femtontal bilar sattes i brand. Bloc Identitaire hade planerat en "anti-slödder"-demonstration samma dag, men denna förbjöds av stadens myndigheter. I norra Frankrike brändes ett tjugotal bilar, ett antal skyltfönster krossades, och 22 personer anhölls. I Marseille blev poliser utsatta för stenkastning och även här användes tårgas för att upplösa folkmassan. Totalt anhölls 74 personer runt om i landet i samband med detta firande.På måndag möter Algeriet Tyskland och inrikesministeriet rustar nu upp i stor skala inför denna match. Intressant nog spelar Frankrike mot Nigeria några timmar tidigare, vilket inte väntas leda till några problem. Inför de förväntade våldsamheterna i samband med den algeriska matchen mobiliseras tusentals poliser och gendarmer, samt fordon med vattenkanoner och helikoptrar med mörkerkameror.

I Marseille har myndigheterna begärt in två kompanier kravallpoliser, tillsammans med 300 uniformerade poliser. I torsdags var polisen där tvungen att skjuta tårgasgranater 50 gånger för att lugna ner situationen. En kravallpolischef i Paris säger:

"Vi kommer att behöva genomföra maximalt med arresteringar för att bryta denna våg av oacceptabelt våld."

Man fruktar redan nu en hypotetisk fjärdedelsfinal mellan Frankrike och Algeriet. Länderna möttes 2001 i Frankrike, men matchen fick avbrytas i 76e minuten, efter att algeriska supportrar invaderat planen och dessförinnan busvisslat under Marseljäsen.

Front Nationals Marion Maréchal-Le Pen har lakoniskt kommenterat händelserna på Twitter:

"Incidenterna kring Algeriets seger är ett nederlag för integrationspolitiken som förs av UMPS"

Le Figaro I
Le Figaro II

Bloc Identitaires ungdomsgren, Génération Identitaire, har gjort denna film inför sin "anti-slödder"-kampanj:


8 kommentarer:

 1. Tack Tobbe! Alltid lika intresserant att ta del av vad som händer på den fransk- & flaamsspråkiga delen av kontinenten, dessutom med svensk textning!
  Västsvenska lantmän.

  SvaraRadera
 2. Tack för att du skriver om vad som händer i Frankrike och översätter åt oss!

  /Elisabeth

  SvaraRadera
 3. Mycket intressant! Jag gillar verkligen Generation D'identitaire. Underbart att se ungdomar stå upp för sitt land och inte längre ta skit. Tack!

  SvaraRadera
 4. Ja det är ju märkligt att mina "fördomar" emot Mena folk ständigt infrias!

  SvaraRadera
 5. ..och detta efter att Algeriet segrat. Vad väntar då när Algeriet förlorar?

  SvaraRadera
 6. Och vad väntar vid varje seger framöver?

  SvaraRadera
 7. Vi behöver en större identitär rörelse i Sverige liknande Generation Identitaire!

  SvaraRadera
 8. Sympatiserer med Generation Identitaire, forstår deres frustration, som også er min.

  SvaraRadera