söndag 8 juni 2014

Fransk forskare fördömer reaktionerna efter Bryssel-morden

För några dagar sedan, när förövaren av attentatet i Bryssel till slut hade gripits, lyfte jag fram en del av de reaktioner svenska liberaler och socialister bjöd på, varav många kopplade det till Europavalet, och uppmanade människor att inte rösta på patriotiska partier. Då jag själv var tämligen övertygad om att gärningsmannen kom från en annan och vanligare miljö, sparade jag dessa reaktioner, i väntan på att han skulle identifieras som islamist.

Dagens hyckleri: Morden i Bryssel
Twitterliberalerna försöker försvara sig
Även "Socialdemokrater för tro och solidaritet" bjöd på tidig analys

Även i Frankrike försökte inte minst vänstern plocka poäng genom att peka ut sina vanliga demoner. Idag skriver den politiske forskaren Marc Crapez kritiskt om deras reaktioner. Intressant nog publiceras hans inlägg i den stora tidningen Le Figaro:


Mehdi Nemmouche: Talade vissa för snabbt?

Efter morden i Bryssel, anklagade vissa extremhögern och "populismens frammarsch" för att vara ansvariga. För Marc Crapez, förhindrar denna ideologiska reflex dem att se att flertalet av de nya ensamvargarna är islamister.

Det var en islamist som skulle visa sig vara förövaren av det antisemitiska attentatet i Bryssel. Ändå var det extremhögern eller populismen som många lyfte fram. Sålunda pekade belgiska Ligan för mänskliga rättigheter, utan att tveka, ut "den europeiska kontexten av en uppgång för högerextrema idéer" som ansvarig.

I Frankrike anklagade Montreuils kommunistiska borgmästare Patrice Bessac omedelbart "de högerextrema krafterna som driver upp hat". I tidningen Le Monde påstod en sociolog att "den första hypotesen hänvisar till extremhögern", för att sedan duktigt extrapolera till "det ideologiska utrymme som idag är öppet för ensamvargar som hämtar sin inspiration från högerextrem antisemitism och agerar isolerat, eller nästan".

De första anklagelserna syftade till att påverka opinionen, som skulle rösta nästa dag i Europavalet. En blogg ger en ögonblicksbild av stämningen: "Ett stort tack till alla populister. Det är tack vare deras tal, förenklade, hatfyllda, stigmatiserande, som man leds till sådana handlingar". En journalist vid LCP twittrade dessa uppmanande ord: "Dagen före valet drabbar ett antisemitiskt attentat Bryssel. Imorgon måste vi spärra vägen för populismen i valurnorna".

Vissa är oförbätterliga. Extremhögern hade redan pekats ut felaktigt vid två tillfällen: vid morden i Toulouse, i mars 2012, och vid händelsen med skytten vid Libération i november 2013. Under tiden, i juni 2013, vid historien med Clément Méric, tog det inte lång tid att upptäcka att det var vänsterextremisterna som hade attackerat högerextremisterna.

Det visar sig att fallet Breivik förblir en isolerad händelse. För övrigt har de högerextrema partierna inte mycket att göra med 30-talets fascistiska partier. Vad beträffar de högerextrema regimerna, så försvann de från planetens yta för 30 år sedan. Islamismen, däremot, är helt enkelt den största faran.


Mohammed Mehra sköt ihjäl fyra personer, varav tre små barn,
vid en judisk skola i Toulouse 2012. Det sista offret, en 8-årig flicka,
höll han i håret medan han sköt henne i tinningen. Allting filmades
naturligtvis, med samma typ av kamera som användes i Bryssel.

Clément Méric (au centre) lors d'une manifestation de soutien au Mariage pour tous, le 17 avril à Paris.
AFA-aktivisten Clément Méric i mitten. Efter att han avlidit vid
ett bråk med skinheads, fördömde det samlade vänsteretablissemanget
"extremhögern". En film skulle senare visa att Méric attackerat skinheadsen
bakifrån och då fått ett knytnävsslag som svar.

Poetisk rättvisa: Vänsterhuliganen som inte reste sig mer


4 kommentarer:

 1. VIOLENCE BY PROXY, VÅLD GENOM OMBUD

  Vänsterns darlings är m i l i t a n t a muslimer, upprorsmakare och våldsverkare vad den än påstår, den bryr sig lika lite om sekulära fredliga muslimer som den bryr sig om fredliga buddistmunkar. I förorten är vänsterns darlings stenkastarna och bilbrännarna, den struntar fullständigt i de skötsamma arbetande invandrare som får sina surt förvärvade bilar uppbrända. Det är ju ett uppror mot samhället och förtryck! Vänstern ursäktar, förminskar och rationaliserar allt våld som utföres mot det västerländska samhället genom identifikation med sina "allierade", då den själv brinner av hat mot Väst, kapitalism och auktoritet.

  Den femistiska vänstern struntar på samma sätt fullständigt i det förtryck och det våld som invandrarmän utövar mot framförallt invandrarkvinnor. Feministerna spelar ned invandrarmäns statistiskt väldokumenterade stora överrepresentation även när det gäller våldtäkt. Det finns inget systerskap med invandrarkvinnor, bekämpande av den vite heterosexulle mannen är en helt överordnad kamp.

  Det här gäller också vänsterjudar som deltar i Ship to Gaza, bojkotter mot Israel och i disinvestmentkampanjer mot Israel, trots att de mycket väl vet om att palestinierna vill utplåna Israel och Hamas även judarna! Rättare sagt, de deltager tack vare att vet om palestiniernas mål. Om man ser medias beteende ur det perspektivet så blir det hela mycket mer begripligt, skydda "allierade" militanta muslimer till varje pris. Och skyll allt våld på de som påpekar vilka som är de skyldiga. Anklaga dem för främlingsfientlighet, rasism, islamofobi och fascism.

  När krävde vänstern krafttag mot militanta muslimer, upprorsmakare och kriminella senast?

  kung_och_fosterland

  SvaraRadera
 2. Tack för den (artikeln i Le Figaro)! Det är sådant intellektuellt understöd som behövs

  Alla ni, som inser värdet av Tobbes arbete med att ge oss internationella utblickar, glöm inte att donera då och då!

  SvaraRadera
 3. Ja Tobbe gör verkligen ett mycket bra jobb.

  SvaraRadera
 4. "Extremhögern hade redan pekats ut felaktigt vid två tillfällen:"

  Jag vet inte om den amerikanska tea party-rörelsen ska betraktas som högerextrem men den beskyldes för att ha inspirerat mordförsöket på den amerikanska kongressledamoten Gabrielle Giffords. Senare visade det sig att skytten hade en annan agenda. (Hon hade inte givit ett tillfredsställande svar på en brevfråga).

  SvaraRadera