söndag 8 juni 2014

Jan Helin hånar en enkel läsare
Idag väljer Aftonbladets chefredaktör Jan Helin att använda ett grepp som är vanligt bland landets elit, när de vill förlöjliga det motstånd som finns mot dem, deras lögner och deras agenda. Precis som DNs Golnaz Hashemzadeh gjorde, i sin påhittade artikel om brandmannen från Boden som uttryckte sig fördomsfullt och språkligt bristfälligt, plockar Helin fram ett mejl från läsaren "Lasse". Troligen får Jan Helin en mängd reaktioner på Aftonbladets alla lögner och idiotier, men han väljer förstås just Lasses, eftersom hans mejl är lätt att angripa ovanifrån. Denne Lasse ska ha skrivit följande:

"Sitter och läser Aftonbladet nu på morgonen (nationaldagen) och ser följande rubrik:
”Nationaldagen är en lattjolajbanlåda”.
Nån människa  som heter Somar Al Naher skriver sedan nått vi inte orkar läsa fortsättningen på. Bara rubriken och hennes namn gör att man mår illa.
Man har sett till att man inte få känna sig svensk i sitt eget land av en invandrare.
Kränkt  50 talist.
Detta är inte bra…inte alls bra
MVH/ Lasse m.fl"

Man kan tycka att ovanstående rader saknar stilistisk briljans, men det är inte svårt att förstå den frustration Lasse och många andra känner inför mediernas och politikernas handlingar just på nationaldagen. Det jag själv tycker är märkligt med Lasses mejl, är att han reagerat på just Somar Al Nahers inlägg, som inte var särskilt svenskfientligt jämfört med allt annat som sades och skrevs denna dag.

Det sämsta i hennes inlägg, tycker jag själv var att hon var en av alla de som förde fram poängen att vi inte har någonting att högtidlighålla den 6e juni. Hon verkar inte ens veta att den ena anledningen var att den nya regeringsformen skrevs under detta datum 1809, en reform som gjorde slut på kungligt envälde och som bestod till 1974. Inte heller den andra anledningen, Gustav Vasas makttillträde, är någonting att fnysa åt. Han var en stark och långlivad ledare, som tog Sverige ur Kalmarunionen och därmed på nytt gjorde landet självständigt.

Jan Helin valde tydligen att svara denne Lasse. Den första delen lyder:

"Jag ska tala klarspråk:
Jag tycker att du ska skärpa dig. Att vara 50-talist är ingen ursäkt för att vara rasist. Om Somars namn får dig att må illa – kom inte med den där larviga ”jag är inte rasist va, men…” eller ”får man inte säga det i det här landet längre?”.
Den känsla du ger uttryck för i det här mailet är mycket enkelt denna:
Rasism. Inget annat, inga fega omskrivningar nu Lasse. Se dig i spegeln och ställ dig själv frågan om detta verkligen är du."

Jag tycker själv att det är uppenbart att Lasse menade att det var kombinationen av det utländska namnet och vad han uppfattade som ytterligare ett hån mot nationaldagen som fick honom att må illa. Det är också ganska lågt av Helin att slänga fram två fraser, som vänstern visserligen älskar att klistra på meningsmotståndare, men som Lasse faktiskt inte använde.

Svaret fortsätter:

"Jag tror inte att du är det. Jag vet inte varför, men jag tror att du skulle gilla Somar om du träffade henne. Jag hoppas det om dig och alla som uttrycker sig såsom du gör. De få gånger jag har haft möjlighet att testa saken har det stämt. Rasism bygger hos de flesta på att avhumanisera människor. När det genom ett personligt möte inte är möjligt viker rasismen hos alla utom de riktigt förhärdade. Det är vidriga, empatistörda människor. Jag vill inte tro det om dig.
Vi har dock alla den där mörka ådran i oss. Att förbli människa är en kamp mot egna fördomar och ett ansvar, ett rimligt krav på vår existens. Historien har visat oss exempel på hur långt avhumanisering kan drivas genom rasism. Vanliga människor som bokstavligen slaktar andra vanliga människor. Bara möjligt genom avhumanisering, tror jag.
Därför hoppas jag verkligen att du inte ger efter för känslorna i dig som du ger uttryck för i ditt mail."

Det är fullt möjligt att även jag skulle gilla Somar om jag träffade henne, vilket jag inte tror skulle hända inför exempelvis Alexandra Pascalidou, eller för den delen helsvenska Karin Pettersson. Jag bedömer nämligen människor efter deras karaktär, och där ligger inte Jan Helin bra till.

Det är sedan bisarrt att en person som Helin så gärna pratar om "fördomar" och "avhumanisering". Han sprider dagligen en mängd fördomar, och rena lögner, om sverigedemokrater, samtidigt som hans avhumanisering av dessa leder till det hat och våld som vi ser mot partiets företrädare.


7 kommentarer:

 1. Tobbe,
  är inte den rimligaste tolkningen ändå att Jan Helin själv har skrivit denna insändare så att han skall få möjlighet att lägga ut texten om den påstådda "svenska rasismen".
  När det gäller sådana här saker så tror jag inte de svenska journalisterna om någonting gott. De är kapabla till precis vad som helst - fullkomligt i avsaknad av all mänsklig moral. De ljuger ju om precis allt annat. Varför skulle de inte ljuga om detta?
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är absolut möjligt. Å andra sidan tror jag att Jan Helin faktiskt får en rejäl skörd av liknande mejl, samt en mängd som håller högre kvalitet. Han kan nog välja och vraka, som den föraktade figur han är.

   Radera
  2. Helin är ju kommunist och skulle igentligen inte vara programredakör på svt .Där skulle vara opolitiska chefer

   Radera
 2. Tobbe, jag förstår Lasse.

  Det är inte naturligt det som sker nu utan en agenda.

  Tänk dig själv om alla annonser i Kenya skulle porträttera vita, skyltdockorna vita, reklamen vita, på TV hälften vita, de vita var goda och de svarta onda! På Kenyas nationaldag skulle man tala om Kenyanernas mörka förflutna med våld och hylla att Kenya blev mer vitt. De som skrev i tidningen kallade kenyanerna rasister och hette Andersson, Pettersson, och chefredaktören på Kenyas största tidning skulle förarga sig över insändare som irriterade sig på att alla kommentatorerna vara Kenyafientliga.


  SvaraRadera
 3. Jag hyser samma misstanker som Anonym 10:30.

  SvaraRadera
 4. Jag hyser inte bara misstankar, det är tämligen uppenbart. Det finns ett land jag får i huvudet när jag tagit till mig inlägget, Nordkorea:(

  SvaraRadera
 5. Vad har att må illa över att en med utländsk namn kalla sveriges nationaldag för latjolajban med rasism att göra? Menar Helin då att personen ser alla med utländsk namn vara på biologisk bundet grund något som inte kan vara svenskt? Är namnet vad som är personen enligt Helin? För mig så framgår det att Lasse säger att hennes namn och artikeln i samband är illavarslande då den ena är ingen svensk namn och den andra trampar på Sverige. Hur är detta rasism och hur är detta oklart för Helin?

  SvaraRadera