torsdag 5 juni 2014

Kommun ska betala resa för "ensamkommandes" familj
Denna morgon noterar jag en mindre nyhetsartikel i tidningen Norra Skåne, som visserligen är två dagar gammal, men vars allmänintresse jag anser motiverar uppmärksamhet. Även om man inte har något större förtroende för svensk invandringspolitik och den förvaltning som hanterar den, lyckas man fortfarande bli förvånad över hur långt förfallet har gått i detta land.

"Ett ensamkommande flyktingbarn har rätt till 6000 kronor i reseersättning från Hässleholms kommun för att hans familj ska kunna komma till Sverige. Kammarrättsdomen överraskar kommunen. 

Pojken ifråga fick permanent uppehållstillstånd för en tid sedan, vilket ledde till att även modern och tre syskon fick uppehållstillstånd på anknytning till pojken. Nu vill de resa hit. – men har ingen möjlighet att själva bekosta sin resa. Röda Korset har beslutat att gå in med så kallat resebidrag. Men pojken måste själv stå för egenavgiften om 6000 kronor."

Det är alltså denna egenavgift, som Hässleholms skattebetalare bör betala, för att få in denna nya familj på orten. Socialnämnden i Hässleholms kommun hävdar, vilket är helt rimligt, att de bara har ansvar för de som vistas i kommunen, men Kammarrätten anser alltså att detta ansvar, och därmed kommunens skattemedel, även gäller resten av världen. Detta torde vara samma fall som behandlades av Förvaltningsrätten i Malmö förra året, men som av kommunen alltså överklagats till Kammarrätten, där de gjort samma groteska bedömning. Det handlar som vanligt om afghaner.

"Kammarrätten påpekar att pojken känt sig maktlös, ledsen och haft sömnsvårigheter på grund av moderns situation, vilket påverkat hans skolarbete och integrering negativt.
– Mot denna bakgrund bedömer kammarrätten att biståndet varit nödvändigt för att NN ska uppnå en skälig levnadsnivå, skriver kammarrätten i sin dom och slår fast att kommunen måste betala."

Resor för familjemedlemmar ingår nu alltså i skälig levnadsnivå? Är det ingen som tycker att "pojken" gjorde ett eget val, när han åkte över halva jorden och alltså lämnade modern? Tar man ett sådant beslut är det faktiskt läge att bita ihop och göra sitt yttersta med både skolarbete och integration. Framför allt kan man inte kräva vad som helst från det nya landet. Det är dock inte ankarbarnet som är den verklige brottslingen här, utan de svenskar som fastslagit domen i Kammarrätten, vilket i detta fall borde ha varit i Göteborg.

Kommer svensken någonsin att resa sig?
5 kommentarer:

 1. Stoppa invandringen! Börja återvandringen!
  Dessa krav är värda att kämpa för eftersom det är den enda politik som kan rädda nationen Sverige från undergång. I det konkreta fallet innebär det att familjen inte får komma hit samt att afghanen själv skickas hem /J_B

  SvaraRadera
 2. Instämmer med vad du skriver. Läs fakta på skattefria bidrag och andra förmåner för invandare. ÄFS t.ex. är ren diskriminerng mot svenska skattebetalande pensionärer som i många fall inte får ut i bruttopension det som betalas ut skattefritt per månad i lägsta belopp för invandrare

  http://ladycobra.wordpress.com/2012/12/18/sveriges-ekonomi-och-okade-kostnader-for-invandringen/

  SvaraRadera
 3. Handeln med ensamkommande flyktingbarn måste upphöra
  Många afghaner kommer inte ens från Afghanistan utan har bott i Pakistan i hela sitt liv
  http://mummelforlaget.files.wordpress.com/2014/03/fram.jpg

  SvaraRadera
 4. Det här är ju bedrövligt. En katastrof för den vän av ordning, jag kan på rak arm komma på minst ett dussin grejer jag skulle behöva ekonomisk kompensation för att inte lacka ur fullständigt, vi kan börja med en kompensation för förlorad inkomst pga lönedumpning inom byggbranschen. Vilket påverkat mitt privatliv/min familj och integrering till det nya Sverige negativt.

  Jag kommer att behöva 6000kr i månaden, minst, tills politikerna fått bukt med lönedumpningen. Kan jag kräva detta av min egen kommun eller måste jag vända mig till Hässleholm?

  Det jag saknar är en inramning att resa mig i (jag röstar redan SD). Om jag ställer mig utanför riksdagen och skriker och skränar kommer nog inte så mycket annat ändras än att jag får sitta i och kyla av mig hos polisen ett par timmar...

  SvaraRadera
 5. Det är stor skandalnyhet!
  Socialnämndens verksamhetschef Christer Persson menar att enligt domen så får de betala ut bidrag per automatik när ett ankarbarn säger att släktingarna behöver pengar. Det finns ju inga möjligheter att kontrollera släktingarnas ekonomi i deras hemländer.
  Till skillnad mot svenska barn som inte har någon försörjningsskyldighet mot sina föräldrar och syskon så innebär detta att det minderåriga ankarbarnet i det här fallet däremot har det.
  Det här kan nog bli hur dyrt som helst! Är de lite finurliga och förslagna kan de nog yrka på att få pengar till både det ena och andra.
  http://www.nsk.se/article/20140603/HASSLEHOLM/140609874/-/socialnamnden-forlorar-sin-uppgift

  SvaraRadera