lördag 21 juni 2014

Nederländska SÄPO varnar för ökande antal jihadister


Nederländska underrättelsetjänsten AIVDs
högkvarter i Zoetermeer


Underrättelsetjänsten AIVD har för liten kapacitet för att övervaka den snabbt ökande gruppen våldsbejakande islamister i Nederländerna. Risken för ett attentat är större en någonsin, säger terrorexperter, som kommenterar en läckt AIVD-rapport där jihadrörelsen i landet beskrivs som farligare än någonsin tidigare.

AIVD-teamen som övervakar de farligaste islamisterna är överbelastade. Man hyser farhågor om att tillsynen försämras om myndigheten tvingas till ytterligare besparingar, står det vidare i rapporten. En sakkunnig inom den nederländska terrorismbekämpningen beskriver situationen:

"För att konstant övervaka en person, på ett diskret sätt, behövs 20 man i skift. Myndigheten har 1492 anställda. Vid 70 farliga jihadister i vårt land, blir det inte ens en kaffetant över i AIVD-byggnaden i Zoetermeer, så att säga. Om det skulle bli några hundra jihadister, går situationen inte längre att lösa."

Samme terrorismexpert menar att det mycket väl kan finnas tusentals jihadsympatisörer i Nederländerna:

"Om det fortsätter på samma sätt, kommer det att finnas några hundra som är beredda att själva agera. Alla dessa går det inte att konstant övervaka. Naturligtvis finns det en politisk dimension bakom läckandet av rapporten: ytterligare nedskärningar inom AIVD skulle vara förödande. Men det finns en uppriktig oro: situationen är historiskt farlig. När har det i vår historia gått omkring så många typer som är livsfarliga?"Khalid K från Almere utanför Amsterdam,
som också har dykt upp på bilder från Syrien,
poserandes med avhuggna huvuden.

Inrikesministeriet vill inte kommentera AIVDs resursproblem. Den läckta rapporten kommer troligen att offentliggöras inför nästa veckas parlamentsdebatt med inrikesminister Ronald Plasterk angående myndighetens uppgifter och budget. AIVD överväger att lämna sin byggnad i Zoetermeer för att frigöra miljoner euro i sin budget.

Ovan nämnde terrorismexpert varnar för att situationen "antagligen bara kommer att förvärras":

"Från hela Europa kan jihadister fritt resa hit, utan att upptäckas. Fullständigt livsfarligt."

Telegraaf
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar