måndag 30 juni 2014

Utländskt flaggviftande förbjuds i Nice
Efter algeriska ungdomars våld och vandalisering  i Frankrike i samband med de VM-matcher där Algeriet har spelat, förbjuder nu borgmästaren i Nice, Christian Estrosi från högerpartiet UMP, vad han kallar "demonstrativ" användning av utländska flaggor. Flaggorna i sig är ju inte ett problem, men ordern ger polisen en anledning att ingripa på ett tidigt stadium. I klartext handlar det förstås om algeriska flaggor, men det är intressant att Estrosi faktiskt specificerar utländska flaggor, i stället för att fegt förbjuda alla flaggor, inklusive den franska. Han säger vidare:

"Sedan Världsmästerskapets början, har vi tyvärr konfronterats med ett oacceptabelt beteende som skadar det allmänna lugnet. Vi kan inte acceptera dessa upplopp! De är exempel på statens förlust av auktoritet."
BFMTV


Efter att ha publicerat detta inlägg, noterar jag nu att Expressen skriver om det, givetvis utan att nämna händelserna som gör att Frankrike måste rusta inför krig när Algeriet spelar. Under den förljugna rubriken "Förbud mot algeriska flaggor: Stör lugnet" bjuder man på lite svensk pk-journalistik:

"Den franska staden Nice förbjuder sina invånare att visa sitt stöd för vilket VM-lag de vill. Enligt en nyinrättad kommunal lag får inga utländska flaggor uppvisas på ett "utmanande" sätt under fotbolls-VM."

Nej, vidriga Expressen, det handlar inte om att man inte får hålla på vilket lag man vill. Det handlar om att Frankrike vill förebygga stenkastning, bilbränder och krossande av skyltfönster, som alltid följer efter Algeriets matcher. Man avslutar med helt irrelevanta:

"Flera av Frankrikes fotbollsstjärnor genom tiderna härstammar från Algeriet, däribland den allra största stjärnan, VM 98-hjälten Zinedine Zidane. Zidanes föräldrar emigrerade från Algeriet på 1950-talet."

4 kommentarer:

 1. Blir nästa steg att förbjuda dem som håller i flaggorna? /J_B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om flaggan är ett bihang av deras kroppar så är väl det en logisk konsekvens... på samma sätt som förbudet av bärande av vapen och nazistiska symboler per automatik leder till förbud mot de personer som bär på sådana saker.

   Stig

   Radera
 2. Vore knappast något problem om man nöjde sig med att bara hålla i flaggan. Lika stor gåta är däremot varför idioterna i svensk fulmedia har så in i helvetes svårt att hantera verkligheten...
  Blodsven

  SvaraRadera
 3. Men suck... de förnekar sig inte direkt... kan de inte bara VAKNA någon gång, dessa människor som kallar sig journalister!? Jag blir tokig snart!

  Jag tittar inte så mycket på fotbollen, men var det inte en algerisk spelare som sa inför den förra matchen (vilken det nu var ;) ) att "jag vill TILLÄGNA den här matchen till det arabiska folket och islam"..!?
  Det bevisar bara hur de funkar, de kan inte släppa "sin religion" och "sitt folk" ens när det ska vankas match.

  Kram Carina

  SvaraRadera